Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

11.Вплив і сутність дублення на формування властивостей натуральніх шкур.

У процесі дублення дублячі речовини проникають у товщу дер­ми і взаємодіють з білками, і незворотньо змінюють хімічні та фізичні властивості дерми. Залежно від природи дубителі реагують з різними функціональними групами білка й утворюють вод­неві, електровалентні і ковалентні зв'язки у різних співвідношеннях. Утворення стійких поперечних зв'язків у структурі колагена іс­тотно змінює властивості шкіри порівняно з властивостями голини. Основними є такі зміни.

Фіксація взаємного розташування елементів структури колагену підвищує жорсткість структури, зменшує усадку, формує об'єм, зменшує склеювання волокон при висушуванні, зберігає пористість.

Зростає молекулярна маса білка і підвищується температура зва­рювання, що є найвиразнішим показником інтенсивності дублення.

Блокування дубителями пептидних груп і структурування білків значно уповільнює гідроліз колагену протеолітичними ферментами і обумовлює стійкість шкіри до дії мікроорганізмів.

Значно зменшується набрякання шкіри в розчинах електролітів, особливо кислот. У розчинах сильних кислот шкіра руйнується внас­лідок гідролізу. У слабких розчинах лугів шкіра набрякає, а в міцних частково або повністю роздублюється. Протистоять лугам лише шкіри альдегідного і жирового дублення.

Дублення зменшує кількість води набрякання.

Дублення підвищує міцність вологої шкіри і зменшує видовження.

Пружність дубленої шкіри зростає.

Процес дублення характеризується сукупністю і незворотністю вище перелічених змін в умовах експлуатації шкіри.

12. Класифікація дублячих речовин

Для дублення застосовують органічні і мінеральні речовини, які мають у своєму складі не менше двох функціональних груп, спро­можних утворювати міцні зв'язки з білками шкури. Серед неорганіч­них речовин дублячі властивості мають основні сполуки. Практично застосовуються солі хрому, алюмінію, титану і цирконію. З органічних речовин застосовують прості дублячі сполуки переважно аліфатичного ряду (альдегіди і високоненасичені жири) та складні сполуки - похідні ароматичного ряду і деякі полімери: таніди, синтетичні дублячі речовини і аміносмоли.

13. Характеристика властивостей шкір різних видів дублення.

Шкіри хромового дублення на поперечному зрізі мають зелену­вато-блакитний колір, високу границю міцності, розтяжність, м'якість і еластичність, стійкість до дії високих температур і стирання, мають високі показники гігроскопічності, паро- і повітропроникності. Недо­ліками цих шкір є: швидке намокання, промокання і повільне виси­хання, недостатня пластичність.

Цирконійове дублення дає шкіру білого кольору з підвищеними показниками густини, стійкості до стирання, гігротермічної стійкості, стійкості до поту і світла. Задовільно формується об'єм дерми. Температура зварювання 92-96 °С. Водостійкість вища за шкіри хромового дублення.

Титанове дублення Шкіри світлі з рівномірним забарвленням, стійкіші до стирання, ніж шкіри хромового дублення, твердіші, менше деформуються, стійкіші до поту, окиснення і пліснявіння, забезпе­чують вищу міцність кріплення.

Алюмінійове дублення Шкіра має вищі температуру зварювання і показник формування об'єму дерми. Зволожена шкіра роздублюється і стає жорсткою при висиханні. Лайка має білий колір і фарбується лише з лицьового боку, може використовуватися тільки в сухих умовах експлуатації, призначається переважно для виготовлення рукавичок.

Танідне (рослинне) застосовують для отримання напов­нених твердих і жорстких шкір, надання їм пластичності, підвищеного коефіцієнту тертя. Шкіри набрякають у воді, мають обмежену водо­проникність. Границя міцності у них нижча, ніж у інших методах дублення. Недостатня термостійкість шкір обумовлює їх меншу стійкість до стирання.

Альдегідне дублення. Особливістю шкір є те, що при зварюванні вони різко зсідаються, але не втрачають еластичності, а після охолодження відновлюють попе­редні розміри. Практично таке дублення застосовують у комбінації з іншими сполуками для надання шкірам термостійкості, стійкості до поту, окиснювачів і лугів (шкіри для устілок, підкладки, рукавичок), а також для здублювання казеїнового покриття шкіри.

Жирове дублення Продублена замша має темнобрунатний колір, шовковистий ворс, може фарбуватися в чорний колір. Замшу виготовляють із шкур оленів, овець, лосів, диких кіз, собак. За призна­ченням вона розподіляється на взуттєву, рукавичну, галантерейну, технічну, протезну. Замша стійка до лугів, тому її можна прати в мильному розчині, має високі показники гігієнічних властивостей. При набряканні у воді стає водонепроникною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]