Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

97. Характеристика асортименту хутряних деталей одягу

До хутряних деталей відносяться коміри, манжети, опуш, підкладки.

Коміри поділяють за фасонами, розмірами, обробкою волосяного покриву, статево-віковою ознакою. Незалежно від фасону в комірі розрізняються такі частини: окат і пришив.

Окатом називається лінія зовнішнього краю, пришивом - лінія внутрішнього краю коміра, який пришивається до виробу.

Коміри поділяються за фасонами: прямий, коломбіна, шалевий, стойка, апаш. При затвердженні фасону кожному з них присвоюється номер.

Направлення волосяного покриву в комірах залежить від виду хутра. Розмір коміра визначається за довжиною лінії пришиву (в см).

Залежно від обробки коміри поділяються на натуральні, фарбовані, стрижені, щипані, епільовані, облагороджені.

За статево-віковою ознакою вони бувають чоловічі, жіночі, дитячі.

Чоловічі коміри шиють, головним чином, двох фасонів - прямі і шалеві з шкурок видри, каракулю різних видів, кролика, овчини.

Жіночі коміри більш різноманітні за фасонами - прямий, шалевий, коломбіна, стойка, апаш. На жіночі коміри використовують усі види напівфабрикатів і особливо довговолосі (лисиця червона, сріблясто-чорна, песець та ін.).

Дитячих коміри: для хлопчиків, для дівчаток. Виготовляють їх з дешевих видів хутра (кролик, овчина, смушок та ін.).

Манжети виготовляються з шкурок того ж самого сорту і кольору, що використовуються на комір. У продаж манжети надходять разом із комірам.

Опуш - вузькі смужки хутра, що пришиваються до правого борту, подолу, кишень і середині рукавів жіночих пальт.

Хутряна підкладка (низ) ставиться на жіночі і чоловічі пальта з тканин і шкіри. Найкращими є шкурки білки, тхора, овчини, лапи каракулю і лисиці.

98. Характеристика асортименту жіночих хутряних уборів.

До жіночих хутряних уборів відносяться вироби, що використовуються в основному як прикраси для доповнення туалету, їх виготовляють з особливо цінних видів хутра. До них відносяться: горжети, пелерини, напІвпелерини, палантини, шарфи, фасонні коміри, муфти.

Горжети виготовляють з цілих шкурок, залишаючи голову, лапи з кігтями, хвіст. Вони бувають трубчастими з нерозрізаних шкурок і плескатими на підкладці. Голівку, носик, вушка ретельно обробляють, вставляють скляні очі.

Пелерина - накидка, яка закриває спину, плечі і руки. Пелерини бувають різних фасонів: довгі, короткі, широкі, вузькі. Інколи поділ обробляють хвостами. Пелерини випускають на шовковій підкладці.

Напівпелерина - вона менших розмірів і закриває лише частину спини, шию і плечі.

Палантин - має вигляд широкої смуги, зшитої з дрібних шкурок (соболя, куниці, норки, горностая, крота).

Хутряний шарф - смужка з хутра на шовковій або хутряній підкладці. Шарфи можуть оздоблюватися голівками, лапами, хвостами.

Фасонний комір закриває шию і груди. Виготовляють на шовковій підкладці і одягають у холодну погоду поверх демісезонного пальта або поверх плаття.

Муфти - хутряні вироби круглої або овальної форми для зігрівання рук в холодну погоду. Між хутром і підкладкою прокладається утеплювач.

Хутряна галантерея. До хутряної галантереї в основному відносяться рука­вички і рукавиці. Вони поділяються на вихідні і робочі. Промисловість випускає шкіряні і текстильні рукавиці і рукавички на хутряній підкладці. Рукавички виготовляють із верхом зі шкіри, а підкладку - з овчини, мерлушки, козенятка, лямки й інших видів хутра. Для верха текстильних рукавиць використовують бавовняні і змішані тканини.

Хутряні пластини, хутро і скрої. З хребтів і черевців білки, шкурок тхора і ховрашка або їх частин зшивають пластини. Вони різні за формою (прямокутник, трапеція) і розмірами. Використовують пластини для виготовлення хутряних виробів. Хутро - це дві-три пластини однакової форми, що скріплені між собою. Промисловість випускає також хутряні скрої вже підготовлені для пошиття виробу. Це полегшує виготовлення одягу, але обмежує можливості моделювання. Пластини можуть бути виготовлені з використанням складних методів розкрою. Шкурки з тонкою шкірною тканиною наклеюють на тканину. Інколи пластини і скрої, виготовлені з натуральних або фарбованих шкурок, піддають поверхневому або трафаретному фарбуванню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]