Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

17. Особливості опоряджених шкір різного призначення (для деталей низу, юхтових, хромових деталей верху).

Юхта взуттєва з природною лицьовою поверхнею спочатку ґрунтується акриловою емульсією з барвниками чорного кольору, а після сушіння наносять покривну фарбу, до складу якої входять казеїн, акрилова емульсія, кров'яний альбумін, столярний клей, чорні барвники. Для опоряджування юхти з облагородженою лицьовою поверх­нею застосовують ґрунти на основі акрилової емульсії з барвником прямим чорним і нігрозином, а покривна фарба, крім того, містить казеїн, кров'яний альбумін і столярний клей.

Юхта ворсова з облагородженою бахтармою виготовляється з напівфабрикату, що має незначні лицьові дефекти, відсутні або не­значну кількість дефектів на бахтармі. Для отримання рівномірного ворсу проводиться ретельне стругання по бахтармі на стругальній ма­шині. На бахтарму щітками наноситься фарба на основі акрилової емульсії, алізаринового мастила і чорних барвників.

Юхту термостійку із шкур ВРХ виготовляють хромовим дуб­ленням. Покривне фарбування аналогічне юхті з природною лицьовою поверхнею.

Юхта лимарно-сідельна фарбована має ґрунт і фарбу на основі акрилової емульсії, латексів і казеїну та пігментних концентратів від­повідного кольору. Ця ж сама юхта натурального кольору після ґрун­тування вкривається фарбою з вмістом відвару лляного насіння, ка­зеїну, акрилової емульсії і барвника кислотного жовтогарячого.

На одягову еластичну шкіру "Наппа" із шкур свиней з при­родною лицьовою поверхнею наносять акрилово-казеїнове покриття, обробляють на вібраційно-пом'якшувальній машині та закріплюють покриття нітроцелюлозним лаком.

Одягова шкіра з овчини після нанесення пігментованого ґрунту з акрилової емульсії пресується, вкривається пігментованим акрилово-казеїновим грунтом і акрилатною фарбою, закріплюється розчином нітроемалі і нітролаку, пресується.

На рукавичні шкіри із шкур свиней покривну фарбу наносять щітками на мокрий напівфабрикат, а потім висушують у вільному стані і розбивають у барабані. На сухий напівфабрикат двічі наносять акрилово-казеїнове покриття з проміжною і кінцевою обробкою. Шкіри без покривного фарбування піддаються лише механічному пом'якшуванню.

На галантерейні шкіри з природною лицьовою поверхнею нано­сять акрилово-казеїнове покриття з нітроцелюлозним закріплювачем або нітроцелюлозне покриття, а на шкіри з підшліфованою лицьовою поверхнею - нітроцелюлозне.

Підкладкові шкіри зі шкур свиней з покривним фарбуванням піддають шліфуванню бахтарму та закріплюють розчином казеїнового клею, шліфують лицьову поверхню, наносять непігментований ґрунт, вкривають акрилово-казе­їновими фарбами, наносять закріплювач з розчину нітроемалі й нітролаку, пресують. Шкіри без­покривного фарбування лише шліфують з обох боків, пресують і наносять клей для закріплення бахтарми.

18. Покривне фарбування, сучасні методи оздоблення лицевої поверхні.

Покривне фарбування. З напівфабрикатів, які не мають глибоких дефектів, виготовляють м'які шкіри з природною лицьовою поверхнею і тонкою покривною плівкою. За наявності численних лицьових дефектів лицьовий шар знімають шліфуванням або спилюванням і наносять штучну лицьову поверхню з полімерних матеріалів, отримуючи облагороджені шкіри. Покривне фарбування надає шкірам гарний зовнішній вигляд, відповідний ступінь блиску або матовості і колір. Покриття повинно мати добрі експлуатаційні властивості, стій­кість до води, високих і низьких температур, багаторазових циклічних деформацій і тертя. Проте всі покриття певною мірою погіршують гігієнічні властивості шкіри. Покривне фарбування здійснюється шляхом послідовного нане­сення ґрунту, покривної фарби і закріплювача. Закріплення покриття надає йому блиск, підвищує механічну і термічну стійкість, водотривкість.

Анілінова обробка застосовується для рівномірно пофарбованого напівфабрикату з незначними дефектами. Наноситься непігменто­ваний ґрунт з акрилової емульсії. Еластичні шкіри мають прозоре безколірне покриття.

Напіванілінова обробка відрізняється від анілінової тим, що після непігментованого ґрунту наноситься пігментований, збільшу­ється товщина покриття. За наявності деяких дефектів шкіра може підшліфовуватися.

Емульсійно-казеїнове покриття застосовується на шкірах з природною лицьовою поверхнею при ґрунтуванні емульсійними плівкоутворювачами і покривному фарбуванні казеїновими апре­турами із закріплювачем. Дозволяє використовувати напівфабрикати зі значними дефектами на лицьовій поверхні, фарбувати у чорний колір.

Емульсійне покриття є найпоширенішим для опоряджування шкір хромового дублення будь-якого кольору лицьової поверхні. Ґрунти і покриття на основі емульсійних плівко-утворювачів, а верхній - закріплення нітроемульсійне або нітролаками.

Нітроемульсійне покриття - ґрунти і перший шар покриття на основі емульсійних плівкоутворювачів, а верхній - нітроемаль без закріплювача. Гігієнічні властивості різко знижуються. Застосовують для шкір білого кольору і галантерейних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]