Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори взуття, хутро.RTF
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

36. Моделювання та конструювання взуття. Сучасні напрямки моди взуття.

Моделювання - розробка моделей та шаблонів для викроювання деталей верху та низу взуття. Фасон взуття - визначається формою носково-пучкової частини, формою та висотою каблука. Модель взуття - конкретний виріб, якому властиві індивідуальні ознаки конструкції, матеріалів та зовнішнього оформлення взуття: моделювання та конструювання; створення ескізу; підбір матеріалів верху та низу взуття; вибір методів скріплення деталей; побудова шаблонів деталей; виготовлення дослідного зразка; представлення на художню раду; виготовлення серії шаблонів на всі розміри та повноти.

37. Взуттєві копили: види, розміри, повноти, фасони

Антрометрична відповідність взуття вимогам споживачів, його асортимент за розмірами, повнотами і фасонами залежить від застосованих для формування заготовок копилів. Виготовляються копили з твердих порід деревини (бука, граба, берези, клена) або поліетилену. Копили і виготовлене з них взуття характеризуються довжиною сліду, периметрами обхвату, висотою піднесення п'яткової частини, формою і профілем носкової частини. Довжина сліду характеризує розмір взуття, а периметри обхвату - повноту. Для означення розміру взуття застосовуються різні системи нумерації - метрична в міліметрах (№ мм) і сантиметрах (№ см), штихмасова (№ ш), англійська (№ а).

За міжнародною метричною системою нумерації, прийнятою в нашій країні, розмір взуття означає довжину стопи в міліметрах (№ мм). В іншій метричній системі розмір взуття означає довжину сліду в сантиметрах (№ см) при функціональному припуску 10 мм. Інтервал між розмірами 0,5 см. За штихмасовою системою розмір означає довжину сліду в штихах: 1 штих дорівнює 2/3 см (6,67 мм). Англійська система має два умовних розміри. Перший розмір (1-13) відноситься до дитячого взуття. Другий - починається для шкільного взуття і може мати більше 13 розмірів. Інтервал між повними розмірами по довжині сліду становить 1 берлікон, який дорівнює 1/3 дюйма, або 8,46 мм. Взуття випускається з інтервалом 1/6 дюйма (4,23 мм).

Кожний розмір взуття випускається кількох повнот. Повноти взуття вітчизняного виробництва позначаються порядковими цифрами, у європейських країнах - буквами латинського алфавіту: Е, Р, О, Н, СН, І, К. У американському взутті найменші повноти - ААА, АА, А, найбільші - ЕЕЕ, Р. Взуття виготовляється парних або непарних повнот залежно від того, якою є середня повнота даної групи споживачів і виду взуття. Повноти відрізняються обхватом в пучках і прямому підйомі. Для кожного розміру і повноти нормується ширина сліду в пучках і п'ятковій частині, обхват в пучках і в підйомі.

Копили усіх повнот виготовляються з одним уніфікованим слідом середньої повноти. Залежно від виду взуття копили розподіляються на такі групи: 1 - закрите взуття; 2 - домашнє, дорожнє, сандалі; 3 - літнє відкрите; 4 - зимове; 5 - особливо ошатне; б - юхтове; 7 - хромові чоботи; 9 -спеціальне. Розміри копилів 8 групи для спортивного взуття нормуються окремим стандартом.

Залежно від піднесення п'яткової частини (висоти каблука) копили розподіляють: для взуття без каблука, з низькими, середньої висоти, високими і особливо високими.

Фасон копилів і взуття визначається висотою і формою каблука і формою носка, що залежить від розміру декоративного припуску. Індекс копила складається з п'яти знаків: 1 - означає статево-вікову групу; 2 - вид взуття; 3 - висоту каблука в сантиметрах; 4 - форму носкової частини (1 - широка, 2 - середня, 3 - вузька); 5 - порядковий номер моделі у групі копилів. Крім того, індекс може доповнюватися такими літерами: М - модельне взуття; П - для людей літнього віку;.С - весняно-осінні чобітки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]