Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 7.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
347.14 Кб
Скачать

53.Сутність і цілі внутрішньофірмового фінансового прогнозування і планування.

Прогнозування та планування є основою для ефективного управління підприємством. В процесі прогнозування та планування розробляються орієнтири яких потрібно досягти та конкретні заходи, які повинні бути виконані для їх досягнення. Від ефективності виконання цих функцій залежить ефективність діяльності всього підприємства, оскільки діяльність будується на основі складених планів. Таким чином у план діяльності повинні бути включені всі господарські процеси та грошові потоки. Фінансове планування – це процес розробки системи фінансових планів і бюджетів по забезпеченню функціонування і розвитку підприємства необхідними фінансовими ресурсами і підвищення ефективності його фінансової діяльності в наступному періоді. Основною метою внутрішньо-фірмового фінансового планування є забезпечення фінансових можливостей для успішної діяльності, досягнення прибутковості і конкурентоспроможності підприємства. Серед них можна виділити: забезпечення виробничої та інвестиційної діяльності необхідними фінансовими ресурсами; визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінка раціональності його використання, виявлення та мобілізація резервів збільшення прибутку за рахунок використання матеріальних, трудових та грошових ресурсів, здійснення контролю за утворенням та використанням грошових засобів. В процесі планування використовується балансовий метод. Його суть полягає у тому, що врівноважуються не тільки загальні показники доходів та витрат, а для кожної статті витрат визначається конкретне джерело покриття.

54.Бюджетування в управлінні підприємством.

Бюджетування як процес доречно розглядати з двох точок зору.Так, бюджетування – з одного боку, це процес складання фінансових планів та кошторисів, а з іншого – управлінська технологія, призначена для вироблення та підвищення фінансової обґрунтованості прийнятих управлінських рішень.Основним об’єктом бюджетування є бізнес, не підприємство чи фірма, а саме бізнес як вид чи сфера господарської діяльності.

В умовах ринкової економіки бюджетування стає основою планування –найважливішої функції управління. Ця система веутрішньофірмового планування повинна будуватися на основі бюджетування. Якщо саме по собі планування бізнесу необхідно для того, щоб чітко знати де, коли, що і для кого підприємство буде виготовляти і продавати продукцію чи надавати послуги, щоб розуміти які ресурси та у якому обсязі для цього потрібні, то бюджетування як основа планування –це максимально точний вираз усіх планових показників і ресурсів у фінансовому визначенні.

Однією з головних функцій бюджетування є прогнозування. Саме тому бюджетування і корисне для прийняття управлінських рішень.

Роль системи бюджетування полягає у тому, щоб надати всю фінансову інформацію, показати рух грошів,фін ресурсів, рахунків і активів підприємства в максимально зручній формі для будь-якого менеджера, подати відповідні показники господ діял-ті у найбільш придатній формі для прийняття ефективних управлінських рішень.

55.Операційні бюджети та їх значення в управлінні підприємством.

Бюджет – це фінансовий план, що охоплює всі сторони діяльності підприємства. Це дає змогу зіставляти всі понесені витрати і отримані результати на майбутній період у цілому й за окремими підперіодами.

Бюджет поточної (операційної) діяльності — докладний план структури доходів і фінансових бюджетів. Бюджети розробляються управлінською бухгалтерією разом з керівниками центрів відповідальності, процес розробки йде знизу нагору. До операційних бюджетів належать: 1) бюджет продажів; 2) бюджет виробництва; 3) бюджет прямих матеріальних затрат; 4) бюджет прямих витрат на оплату праці; 5) бюджет виробничих накладних затрат; 6) бюджет комерційних витрат; 7) бюджет управлінських витрат. У системі управління на основі розроблених бюджетів здійснюється координація різних видів діяльності підприємства, узгодження діяльності всіх його підрозділів, контроль і оцінка ефективності. На початку звітного періоду бюджет являє собою план чи стандарт, що формалізує сподівання менеджерів щодо продажів, витрат й інших фінансових операцій у наступному періоді. Наприкінці звітного періоду бюджет відіграє роль вимірника, що дозволяє менеджерам управляти за відхиленнями: порівнювати отримані результати з запланованими величинами і коректувати подальшу діяльність.

Склад операційних бюджетів може визначатися менеджерами під-ва чи фірми насамперед виходячи з характеру цілей, що постають перед ним, і завдань, специфіки бізнесу, а також рівня кваліфікації працівників фінансових і планово-економічних служб, ступеня методичної, організаційної і технічної готовності під-ва

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]