Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 7.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
347.14 Кб
Скачать

33. Сутність власним капіталу підприємства.

Капітал розглядається як сукупність засобів виробництва, що приносять дохід своєму власнику. а належністю підприємству розрізняють власний і залучений капітал. Власний капітал це частка активів підприємства, які були сформовані за рахунок внесків засновників чи власних коштів суб’єктів господарювання. Власний капітал відображається у пасиві балансу. У його складі виділяють: статутний (сума вкладень підприємства в його активи), пайовий(сума пайових внесків членів спілок та інший підприємств), додатково вкладений(сума на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальні вартість), інший додатковий (вартість активів безкоштовно отриманих), резервний(створюється відповідно до законодавста на покриття непередбачуваних витрат), нерозподілений прибуток(частина чистого прибутку підприємства, яка залишається після відрахування витрат). Джерела формування власних фінансових ресурсів підприємства: Зовнішні -  Залучення додаткового пайового або акціонерного капіталу,  Одержання підприємством безплатної фінансової допомоги, Інші ; Внутрішні - Прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства,  Амортизаційні відрахування від основних засобів і нематеріальних активів, Інші

34. Управління власним капіталом оцінювання вартості власного капіталу.

ВК це частка активів підприємства, які були сформовані за рахунок внесків засновників чи власних коштів суб’єктів господарювання. ВК відображається у пасиві балансу. У його складі виділяють: статутний, пайовий, додатково вкладений, інший додатковий, резервний, нерозподілений прибуток. На прийняття рішень щодо управління ВК впливають фактори, як внутрішнього середовища так і зовнішнього(одна компанія вибирає метод збільшення капталу через емесію акцій і облігацій, друга – залученням позичкового капіталу, третя – обирає політику внутрішнього фінансування, реінвестування). Також вплив на прийняття рішень має структура власності компанії (зовнішня і внутрішні власники, співвідношення учасників власного та позикового капіталу), фінансова інфраструктура (ступінь розвиненості фінансового ринку), правова система (захищеність інвесторів, законодавча база про банкруцтво). Оцінювання вартості ВК відбувається із звітних даних підприємства: 1)Власний капітал зв= Прибуток чистий*100/середня сума власного капіталу;Вартість власного капіталу у плановому періоді: 2) ВК план = ВК зв*індекс зростання виплат з чистого прибутку; Розрахунок додаткового каптіалу здійснюється наступним чином: 3)Додатковий капітал через емісію звичайних акцій= (к-ть дод звич акцій* сума девіденту на 1 акц.* індекс зростан. Девід)*100/(сума ВКвід випуску звич акцій*(1-витрати на емісію звич акцій)) 4) ДК за рахунок емісії привілейованих акцій=(сума девідентів до виплати*100)/(сума ВК від превіл. Акц..*(1-витрати за прев.акц))

35. Позиковий капітал, його форми і оцінка вартості його складових.

Залучений капітал підприємства – це кошти, які залучаються для фінансування господарської діяльності підприємства на принципах строковості, поверненості та платності.  До складу ПК входять: довгострокові фінансові зобов’язання, короткострокові, кредиторська заборгованість. Основними формами залучення ПК є: банківські кредити, емісія облігацій, фінансовий лізинг. Оцінка вартості ЗК має ряд особливостей: * залучення ПК завжди супроводжується збільшенням вихідних грошових потоків; *чим вища кредитоспроможність тим, нижча вартість залученого капіталу, оскільки мінімальну ставку % надають тільки першокласним позичальникам;*враховується вплив суми пов'язаний із обслуговуванням боргу. Оцінка вартості складових ЗК: 1) Вартість ПК у формі банківського кредиту: КЗбк=Пбк*(1-Нпр)/(1-РВбк), де Пбк – ставка % за банківський кредит; Нпр- ставка податку на прибуток; РВбк рівень витрат за банківський кредит. 2)Вартість ПЗ за рахунок емісії облігацій: КЗо=Скп*(1-Нпр)/(1-РВ), де Скп – ставка купонного % за облігацією; Нпр – податок на прибуток; РВ – рівень емісійних витрат в обсязі емісії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]