Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори іст.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.38 Mб
Скачать

85 Світова економічна криза (1929-1933 рр.) та шляхи виходу з неї. «Новий курс» д. Ф. Рузвельта.

Світова економічна криза 1929-1933рр (Велика депресія) охопила всі капіталістичні країни. Виникнення у 20х роках в США диспропорції між темпами зростання прибутків підприємств і темпами зростання вир-ва свідчило, що приріст вир-ва не супроводжувався відповідним зниження цін на товари і зростанням зароб.плати.→відставання купівельного попиту від зростання обсягів виробленої продукції → надвиробництво.

Причинами кризи Кейнс вважав:

  • Надто великі розміри нагромаджень фондів погашення та амортизаційних відрахувань.

  • Нерозв’язані проблеми розвитку фермерських господарств (надвиробництво с/г продукції)

  • Монополії .

24 жовтня 1929 року на буржі в Нью-Йорку ціна на деякі цінні папери впала на мільйон доларів→спекулятивний бум, штучне завищення курсу→спад вироб-ва на 38%, міжнародна торгівля ↓ на 50%, понад 30 млн безробітніх по всьому світу.

«Новий курс» Рузвельта

Теоретичне підґрунтя

Погляди англ..економіста Дж.М.Кейнса про необхідність держ.регулювання капіталістичної економіки для забезпечення безперебійної роботи ринкового механізму

Сутність

Відмова від надій на автоматичний вихід з кризи, обмеження стихії досконалої конкуренції, упровадження методів держ.регул-ня екон.процесів у країні за опори на непрямі методи впливу на економ.життя, пом’якшення соц..суперечностей, реформи у внутрішній і зовнішній політиці.

Етапи

1.1933-1935рр.

2.1935-1938рр.

Фінансово-банківська система

Надзвичайний закон про банки →закриття усіх банків і поступове їх відкриття залежно від їх функціональних можливостей; заборона експорту золота;припинення обміну банкнот на золото; штучна девальвація долара; випуск срібних грошей→біметалізм; створено корпорацію страхування банківських внесків;державне страхування депозитів.

Промисловість

Ухвалення закону про відновлення національної промисловості(НІРА) – усі пдпр-ва галузі були повинні обєднатися і виробити «кодекси чесної конкуренції»-встановлення розмірів вир-ва, рівня зар.плати, тривалість роб.дня, розподіл ринку збуту. Припиняється дія антитрестівського законод-ва. Хто бере участь у «чесній конкуренції» - тому фінансова допомога і пільги.

С/г

Закон про регулювання с/г: за скорочення посівних площ і поголів’я худоби – компенсація та премія, фінансування фермерської заборгованості, кредитування фермерів. Закон про збереження грунтів. Всіляко прагнули скороченню врожаю.

Трудові відносини

Закон Вагнера. – визнання необхідності захисту робітниками своїх інтересів через профспілки і за допомогою укладання з підприємцями колективних договорів. Право на страйки. Суди зобов’язувались розглядати скарги профспілок.

Соц.сфера

Закон про соціальне забезпечення – пенсія зі старості;заборона дитячої праці; єдині норми зар.плати; максимальні межі роб.тижня 44години. Система господарських робіт. Допомога по безробіттю-4млрд.доларів. Табори для безробітної молоді – будівництво доріг і гребель.

Обраний на другий термін Рузвельт став використовувати практику «підкачування насоса»- стимулювання попиту за допомогою держ.витрат , що додають мультиплікаційний імпульс економічному зростанню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]