Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Перевірка результатів

З огляду на цілі, установлені до 2010 року, очікується пе­ревірка результатів Болонського процесу, яка дозволить одер­жати достовірну інформацію про реальний прогрес, а також дасть можливість у разі потреби внести корективи. Міністри визначили групу контролю для організації перевірки під час самміту 2005 року та для підготовки детального звіту за такими пріоритетними напрямами:

  • гарантія якості;

  • система двох циклів;

  • визнання курсів і періодів навчання.

Отже, країни-учасниці будуть готові надати доступ до потрібної інформації для проведення відповідних досліджень щодо відповідності їхньої вищої освіти цілям Болонського процесу. Буде надано вільний доступ до бази даних.

Нові члени

Міністри вважають за потрібне ухвалити статтю про поря­док прийняття нових членів у такому вигляді.

Країни — учасниці Європейської культурної конвенції мо­жуть бути прийняті у члени Європейського простору вищої освіти, якщо вони доведуть своє бажання і готовність слідува­ти меті Болонського процесу і втілювати її у своїй освітній си­стемі, їх заяви мають містити інформацію про те, як вони до­тримуються принципів та цілей Декларації.

Міністри вирішили прийняти заяви Албанії, Андорри, Боснії та Герцеговини, Ватикану, Росії, Сербії, Чорногорії та Македонії і привітати їх як нових членів, поширюючи таким чином процес уже у 40 європейських країнах.

Міністри визнають, що членство у Болонському процесі передбачає значні зміни та реформи у всіх країнах, що приєднуються до нього. Вони згодні підтримувати нових членів на теоретичному та практичному рівнях.

Структура контролю

Міністри покладають вирішення всіх питань, зазначених у комюніке, а також здійснення загального керівництва Бо­лонським процесом, включаючи підготовку до наступної зустрічі міністрів, на групу контролю, яка складатиметься з представників Болонського процесу, Європейської комісії, а також з консультантів Ради Європи, EUA, EURASHE, ESIB та ЮНЕСКО. Ця група має збиратися не менше двох разів на рік. Очолюватиме її представник тієї країни ЄС, в якій відбу­ватиметься зустріч міністрів.

Правління, також очолюване президентською владою ЄС, має спостерігати за роботою в періоди між зустрічами. Правління має складатися з голови, віце-голови, попередніх та наступних президентів ЄС, представників трьох країн -учасниць, вибраних строком на один рік, та консультантів від Європейської комісії, EUA, EURASHE, ESIB. Група та правління можуть скликати спеціальні робочі групи так час­то, як вважатимуть за потрібне.

Загальний контроль виконуватиме секретаріат, до якого ввійдуть представники тієї країни, де відбуватиметься зустріч міністрів.

На першій після Берлінської конференції зустрічі групі до­ручається окреслити коло обов'язків правління та завдання секретаріату.

Програма роботи на 2003—2005 роки

Міністри просять Групу контролю скоординувати свою діяльність таким чином, щоб досягти результатів, зазначених у комюніке, та звітувати про досягнуте протягом наступної зустрічі міністрів у 2005 році.

Наступна конференція

Міністри вирішили провести наступну конференцію в Бергені (Норвегія) у травні 2005 року.