Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Тривалість навчання і головні види академічних кваліфікацій вищої освіти Об'єднаного Королівства для окремих профілів

Профілі

Роки навчання

0

1

2

3

4

5

6

7

Гуманітарний

ВА

ВА

MA

PhD

Природничі науки

BSc

BSc

MSc

PhD

Педагогічний

BEd

BEd

PGCE

PhD

Право

LLM

Архітектура

В

PhD

Медицина і стоматологія

В

PhD

Менеджмент

DMS

MBA

Інженерні науки

BEng

Примітка. PGCE = Postgraduate certificate of education = післядипломний сертифікат вчи­теля, В = бакалавр, DMS = Diploma in management studies = диплом мене­джера, решта позначень наведені в тексті [75].

Навчання студентів-іноземців. Запит. З багатьох причин ОК залишаєть­ся одним з найпривабливіших місць навчання для іноземців. На жаль, кра­їна не може задовольнити всі прохання, тому допуск у ВЗО йде через суво­ру селекцію. Для підвищення шансів на вступ абітурієнт-іноземець повинен звернутися до Служби прийому (UCAS) восени за рік до навчання. Радимо завчасно шукати інформацію про ВЗО в ОК та їх характеристики, умови вступу і необхідні документи, а також дуже уважно поставитися до вибору закладу, його розташування, програми тощо. Відомим усім джерелом ін­формації є відділення Британської Ради (British Council), видання Ради Єв­ропи, з нових — дані з ORTELIUS, TRACE чи мережі Інтернету. Про умо­ви визнання закордонних кваліфікацій і дипломів можна дізнатися в NARIC, діючи через Британську Раду. Щодо сприяння мобільності інозем­цю слід звернутися у представництво TACIS у своїй країні.

Абітурієнт-іноземець повинен подати документ про середню освіту, який дає доступ до університету, й супровідні папери. Варто звернути увагу на підготовку до співбесіди, від якої залежить результат процедури селекції.

Визнання закордонних кваліфікацій. Об'єднане Королівство підписало всі конвенції про взаємовизнання Ради Європи і ЮНЕСКО, а також повністю визнає Європейський бакалаврат. Міжнародний бакалаврат визнається ча­стково, немає й автоматичного визнання всіх закордонних університетсь­ких кваліфікацій, посвідчень, дипломів. Питання їх визнання вирішуються на індивідуальній основі, чим займаються спільно NARIC і Британська Ра­да.

Мовні вимоги. Вимоги до знання мови високі, аж до швидкого і правиль­ного писання. Більшість ВЗО вимагають подання абітурієнтом документа про складання мовного тесту. Визнаються кілька тестів: TOEFL, СІТО-TEUFEL, IELTS, СРЕ (що є, власне, дипломом) тощо. Якщо необхідно вивчити мову, радимо звернутися до Британської Ради й отримати адреси таких систем курсів, як BASCELT і ARELS-FELCO.

Вступні процедури. Абітурієнти з країн Європейського Союзу, як і бри­танські, повинні до 15 грудня надіслати запити до Служби прийому в уні­верситети і коледжі (UCAS), а вступники у мистецькі заклади — до Цент­рів прийому з мистецтв і дизайну (ADAR). За формальної відсутності об­межень у прийомі все ж існує сувора селекція претендентів.

У випадку вступу на другий цикл вищої освіти чи на докторські студії претендент повинен звернутися безпосередньо до бажаного закладу вищої освіти для отримання зразків форм запиту і необхідної інформації з проце­дурних питань.

У Шотландії є своя служба обслуговування абітурієнтів-іноземців, яка, крім мовних курсів, організовує також навчальні програми різної трива­лості для підвищення знань вступників до рівня, необхідного для навчання в одному з 13 шотландських університетів.

Плата за навчання, її обсяг мають встановлювати самі навчальні закла­ди, але для впорядкування Держсекретар з освіти встановлює верхню ме­жу, яку заборонено перевищувати. Для 1994/95 навчального року ця "стеля" виглядала так (у фунтах стерлінгів за рік навчання): програми з мистецьких кваліфікацій — 750; з природничих наук (включаючи лабора­торні роботи) — 1600; з медицини і ветеринарії — 2800.

Інформацію про можливі гранти й інші форми фінансової допомоги іно­земці можуть дістати у відділеннях Британської Ради у своїй країні.