Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

II. Структура додатка до диплома

Модель запропонованої структури додатка до диплома роз­роблена Європейською Комісією, Радою Європи, а також ЮНЕCKO/CEPES. Мета даної моделі побудови додатка до дипло­ма надати вичерпні об'єктивні дані, покликані забезпечити міжнародну «прозорість», а також справедливе академічне і професійне визнання кваліфікацій (дипломів, ступенів, сер­тифікатів і т.п.). Модель додатка до диплома розроблена таким чином, щоб адекватно розкрити сутність, рівень, умови, зміст і статус навчання, що проходив і успішно закінчив його власник, чиє ім'я зазначене в дипломі, доповненому цим додатком. Додаток до диплома не повинен містити оцінні судження, твер­дження про еквівалентність або пропозиції щодо визнання. Усі вісім розділів повинні містити відповідну інформацію. У випадку відсутності інформації необхідно дати обґрунтування.

1. Інформація, що ідентифікує власника кваліфікації

  1. Прізвище.

  2. Ім'я.

  3. Дата народження (день/місяць/рік).

  4. Ідентифікаційний номер студента або код (якщо є).

2. Інформація, що визначає кваліфікацію

  1. Назва кваліфікації і (якщо прийнятне) присуджене звання (рідною мовою).

  2. Основна(-і) галузь(-і) отриманих знань, на основі яких присвоєна кваліфікація.

  3. Назва і статус навчального закладу, що присвоїв кваліфікацію (рідною мовою).

  1. Назва і статус навчального закладу (якщо не збігається і згаданим у п. 2.3), що проводив навчання (рідною мовою).

  2. Мова (мови) на якій проводилося навчання/іспити.

3. Інформація про рівень кваліфікації

  1. Рівень кваліфікації.

  2. Офіційно встановлена тривалість програми.

3.3. Вимоги щодо доступу.

4. Інформація про зміст навчання та досягнуті результати

  1. Форма навчання.

  2. Програмні вимоги.

  3. Подробиці, що стосуються програми: (наприклад, опановані модулі або блоки) і отримані рівні/оцінки/кредити.

  4. Шкала системи оцінок і, якщо є, положення/керівництво щодо визначення оцінок.

  5. Повна систематизація кваліфікації (рідною мовою).

5. Інформація про функції кваліфікації

5.1. Доступ до подальшого навчання.

5.2. Професійний статус (якщо прийнятне).

6. Додаткова інформація

  1. Додаткова інформація.

  2. Джерела додаткової інформації.

7. Засвідчення/підтвердження додатка до диплома

  1. Дата.

  2. Підпис.

  3. Посада.

  4. Офіційний штамп або печатка.

8. Інформація про національну систему вищої освіти

III. Пояснювальна записка до заповнення додатка до диплома

(Приведена тут нумерація відповідає нумерації розділів у додатку до диплома)

1. ІНФОРМАЦІЯ, ЩО ІДЕНТИФІКУЄ ВЛАСНИКА КВАЛІФІКАЦІЇ

  1. Запишіть прізвище.

  2. Запишіть цілком ім'я і по батькові.

  3. Укажіть день, місяць, рік народження.

  4. Ця інформація повинна ідентифікувати студента як зарахованого на навчання за певною програмою, що розкривається в ДД. Національний чи державний ідентифікаційний номер вказується в тих країнах, де існує така система ідентифікації.

2. ІНФОРМАЦІЯ, ЩО ІДЕНТИФІКУЄ КВАЛІФІКАЦІЮ

  1. Укажіть повне найменування кваліфікації рідною мовою у тому вигляді, у якому вона позначається у вихідній кваліфікації, наприклад, Kandidat nauk і т.д. Необхідно окремо вказати, якщо кваліфікація має двояке тлумачення звання. Необхідно також указати, якщо присудження того чи іншого ступеня передбачає присудження її власнику певного звання, наприклад, доктора і т.п. Укажіть, чи є це звання законодавче затвердженим.

  2. Укажіть тільки основну(основні) галузь(галузі) дисциплін(и), що визначають основну спеціальність (спеціальності) зазначеної кваліфікації, наприклад, «політика й історія», «управління трудовими ресурсами», «бізнес-адміністрування», «молекулярна біологія» і т.п.

  3. Укажіть найменування навчального закладу, що присвоїв дану кваліфікацію. Як правило (хоча і не завжди), таким закладом є той, що проводив заняття і надавав програму навчання (див. п.2.4 нижче). Кваліфікації можуть присуджуватися і навчальним закладом, що дістав ліцензію або певний рівень акредитації від вищестоящої організації. Це може бути державна установа, університет або ж будь-який навчальний заклад професійної підготовки. Іноді вищим органом може бути іно­земна установа. У такому випадку це необхідно вказати. Також необхідно вказати статус організації, що присуджує кваліфіка­цію: приватна/незалежна, приватна і державне визнана, дер­жавна, інша установа, що визнана компетентною організацією т.д. І, нарешті, необхідно вказати національну загальновизнану класифікацію закладу, що присуджує кваліфікацію, наприклад, університет, вищий навчальний заклад професійної підготовки, технічний коледж, іт. п. У випадку, якщо існує розходження між закладом, що присуджує, і закладом, що видає кваліфікацію, необхідно вказати статус обох.

2.4. Зазначений пункт стосується навчального закладу, що відповідає за надання програми. У деяких випадках це може бути не той же заклад, що присвоює кваліфікацію (див. п. 2.3 вище). Необхідно також указати статус закладу, що проводить заняття: приватний, приватний і державно визнаний, держав­ний і, якщо можливо, ким акредитований даний навчальний заклад. Наприкінці необхідно вказати статус закладу, що ви­дав документ, у загальнонаціональній освітній класифікації, наприклад, коледж вищої освіти, приватний інститут і т.п.

2.5. Укажіть мову (мови), на якій проводилися навчання й іспити.