Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Тривалість навчання і дипломи для головних профілів вищої освіти сучасної Італії [75]

Профіль

Роки навчання

0

1

2

3

4

5

5,5

6

7

8

Педагогіка

L

Dr

Гуманітарні науки

L

Dr

Мистецтва

La

Архітектура

L

DS

Dr

Право, політологія

L

DS

Dr

Економіка

DU

L

DS

Dr

Природничі науки

L

DS

Dr

Хімія, інженерія

DU

L

DS

Dr

Сільськогосп. науки

L

DS

Dr

Загальна медицина

DU

L

DS

Стоматологія

L

Dr

Фармакологія

L

DS

Ветеринарія

L

DS

Примітка. DU — Diploma Univeisitario, L — laurea, La — licenza accademia di belle arti, DS — Diploma di Specializazzione, Dr — Dottorato di ricerca.

Університети також можуть видавати дипломи за курси perfezionamente за угодою з державою чи з місцевими владами. Навчання на них триває переважно один рік і приводить до поглиблення знань з якогось фаху чи до засвоєння нового, що підвищує шанси випускника на ринку праці Італії.

Навчання студентів-інозеїчців. Звернення. Кандидат повинен розпочати дії за рік до обраного ним моменту початку занять в Італії зі звернення до найближчого Посольства (консульства) Італії. Інформацію про систему ос­віти й умови прийому можна отримати через базу даних ORTELIUS, а та­кож шляхом звернення до: Міносвіти; університетів та інших закладів ви­щої освіти; до інформаційного центру з порівняння і визнання СІМЕА (іта­лійський NARIC); довідників про окремі факультети, що містять детальну інформацію про курси.

Щоб підвищити шанси на отримання гранта, необхідно звернутися до європрограм Сократес (освіта) і Леонардо (профосвіта). Про плани Євро­пейського Союзу з обмінів на наступні роки необхідно дізнатись у Брюс­селі. В Італії чимало студентів-іноземців, більшість з Третього світу, але й європейців вчиться понад 12 000 (найбільше греків). Переповнення універ­ситетів примусило прийняти в 1982 р. постанову, що обмежила кількість студентів у нових університетах стелею 40 000. Місця для іноземців резер­вуються як у ВЗО з вільним вступом, так і з вступом через конкурсні іспити.

Для претензій на повний диплом треба мати позаду не менше 12 років навчання у СШ і визнаний в Італії атестат, а також скласти іспит з італійсь­кої мови, який проводить кожен ВЗО для себе. Комплект документів від громадян країн ЄС має потрапити у найближче консульство Італії до 15 квітня. Вказується найпривабли­віший факультет, а також другий за ви­бором. Якщо там складаються конкурсні іспити, іноземці роблять це разом зі школярами Італії.

Визнання закордонної кваліфікації. Італія, що є членом більшості міжна­родних конвенцій з визнання Ради Європи та ЮНЕСКО, визнає і приймає Міжнародний та Європейський бакалаврати.

Угоди з Францією, Бельгією й Іспанією забезпечують автома­тичне взаємовизнання атестатів, які дають допуск в університети. З Францією та Іс­панією вже відбувається процес передачі кредитів. Підписані двосторонні угоди про визнання заключних дипломів університетів з Францією, Німеч­чиною, Іспанією.

Вступні іспити. До зарахування всі іноземці мають скласти мовний екза­мен, жодний закордонний диплом філолога чи перекладача його замінити не може. Дату і місце тесту повідомляє аплікатам Міністерство закордон­них справ Італії.

Місця в університетах надаються в такому порядку:

  1. громадянам країн Європейського Союзу (ЄС);

  2. громадянам з країн, що розвиваються;

  1. громадянам з країн без вищої освіти чи з тих, де немає бажаної програми навчання.

У випадку успішного складання мовного тесту наступні групи осіб не за­знають обмеження у прийомі через ліміт місць для іноземців:

  • вигнанці, які отримали посвідчення від Міжнародної соціальної служби (розташована у Римі);

  • громадяни ЄС, які мешкають в Італії з батьками чи родичами;

  • діти і персонал закордонних амбасад в Італії;

  • іноземці, які мають грант від уряду Італії (через відбір ці особи не скла­дають тест з італійської).

Від тесту з італійської мови звільняються:

а) володарі атестатів з прикордонних до Італії шкіл, де частина уроків проводиться італійською мовою;

б) випускники Німецької школи в Італії, Французького ліцею і ліцею Сервантеса в Римі, які складають італійську на атестат зрілості;

в) випускники з Європейських шкіл Бельгії, ФРН, Люксембурга, Франції;

г) випускники з міжнародним бакалавратом;

д) ті, хто навчався п'ять років і склав екзамен на атестат зрілості в італійському ліцеї.

Прийом на післядипломне навчання. Докторантура має обмежену кількість місць, тому всі кандидати зобов'язані складати вступний іспит. Іноземцям надають до 50% наявних місць. Оформлення запитів здійснюється через іт­алійські дипломатичні служби. Для допуску до Scuole dirette a fmi special! також обов'язкові вступні іспити. Заклади освіти можуть встановити свої вимоги і провадити селекцію. Оформлення запитів — через амбасади.

Мовні вимоги. Оскільки мовний тест обов'язковий, то іноземці можуть вчити мову в університетах для іноземців в Перуджі і Сієні впродовж року, а також улітку. Решта університетів мають свої курси у Мовних центрах. 42% італійських студентів володіють іноземними мовами, переважно анг­лійською (старше покоління віддавало перевагу французькій мові).

Плата за навчання. Кожен університет сам встановлює плату, орієнту­ючись на кілька критеріїв типу прибутків сім'ї і заслуг студента. Мінімум встановлений в 300 000 лір (190 доларів), максимум — не більше 900 000 лір за рік, (сума зростатиме пропорційно інфляції). Плата в приватних закла­дах набагато більша.