Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

5. Інформація про функції кваліфікації

5.1. Укажіть, чи забезпечує кваліфікація можливість по­дальшої академічної і/чи професійної підготовки в країні, де ця кваліфікація була отримана і, що особливо важливо, чи за­безпечує вона подаль­ший доступ до одержання специфічної кваліфікації або до певного рівня підготовки, наприклад, до навчання в докторантурі в Угорщині.

Якщо це так, укажіть необхідні для цього рівні або вимоги, які слід виконати. Укажіть, чи є кваліфікація остаточною/ кінцевою чи ж вона являє собою окремий етап в ієрархії при­суджуваних кваліфікацій.

5.2. Повідомте подробиці про права або професійний ста­тус власника кваліфікації. Які конкретні можливості (якщо такі існують) надає дана кваліфікація в плані працевлашту­вання або професійної діяльності; при цьому вкажіть, який компетентний орган це дозволяє. Повідомте, чи забезпечує дана кваліфікація доступ до «регламенто­ваної професії» (див. глосарій: REGULATED PROFESSION).

6. Додаткова інформація

  1. Надайте будь-яку додаткову інформацію, що не згадувалася вище, але розглядається вами як релевантна при оцінці сутності, рівня і відповідності даної кваліфікації, наприклад, інформацію про те, що підготовка за даною кваліфікацією містила в собі в той період, коли навчання проходило в іншому навчальному закладі / компанії / країні / або повідомте додаткові подробиці про ВНЗ, в якому ця кваліфікація була отримана.

  2. Повідомте додатково будь-які корисні джерела інформації чи посилання на матеріали, що містять додаткову інформацію про кваліфікацію, наприклад, веб-сайт ВУЗу; департамент установи, що видала відповідні документи: Національний інформаційний центр; Національний інформаційний центр Європейського союзу з питань академічного визнання (див. глосарій: NARIC); Європейські національні інформаційні центри при Раді Європи/ЮНЕСКО з питань академічного визнання і мобільності (див. глосарій: ENIC).

7. Порядок заповнення додатка до диплома

  1. Дата виписки додатка до диплома. Ця дата не обов'язково повинна збігатися з датою присвоєння кваліфікації.

  2. Прізвище і підпис посадової особи, що завірила додаток до диплома.

  3. Посада особи, що завіряє додаток до диплома.

7.4. Офіційний штамп або печатка вищого навчального закладу, що видав додаток до диплома.

8. Інформація про національну систему вищої освіти

Надається інформація, що містить:

— загальні вимоги до вступу;

— типи навчальних закладів і кваліфікаційну структуру.

(Відповідно до Лісабонської конвенції, квітень 1997 р. (http://culture.coe.fr). цю інформацію повинні готувати особи, що мають право підпису).

Названі пункти викладаються в контексті з даною кваліфікацією. Стандартна форма викладу, а також реальні зразки подібних текстів повинні бути загальнодоступними. Викладена інформація містить додаткові відомості по даному проекту і готується разом з відповідним національним (у країнах Євросоюзу і Європейського економічного простору) інформаційним центром академічного визнання (NARIC), з європейськими (Рада Європи / ЮНЕСКО) національними інформаційними центрами академічного визнання І мобільності (ENIC), а також у період роботи конференцій міністрів і ректорів вищих навчальних закладів.