Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Тривалість навчання і кваліфікація за трьома рівнями вищої освіти Іспанії

Рівні

Роки навчання

0

1

2

3

4

5

6

7

Перший рівень

Di/At/It/P

Другий рівень

L/I/A

S

Третій рівень

D

S

Примітка: І. позначення S означає, що для медичних фахів тривалість навчання становить не 5, а 6 років

2.А – архітектор, At – архітектор-технік, D – доктор наук, Di – диплом (diplo­ma­do), І – інженер, It – інженер-технік, L – ліцензія (licenciatura), P – професійна кваліфікація.

Навчання студентів-іноземців. Допуск. Перші кроки до вступу в іспанські університети кандидати повинні зробити за рік до дати початку навчання, звернувшись до амбасад чи відділень Інституту іспанської культури у своїх країнах. Радимо використати і європейські довідники для студентів, бази даних, представництва загальноєвропейських програм з мобільності сту­дентів і викладачів (TEMPUS, SOCRATES, LEONARDO) тощо.

Запити про можливість визнання наявних кваліфікацій необхідно надси­лати в іспанський NARIC (National Academic Recognition Information Cen­tre), що є підрозділом обтяженого організацією усіх контактів Відділу між­народного співробітництва Міністерства закордонних справ Іспанії. Найдетальнішу інформацію про умови доступу на наступний рік надають все ж відповідні відділи (Unidades de information) самих університетів.

Для зарахування на перший цикл дипломних програм ВЗО кандидати повинні мати шкільний атестат, який у країні походження надає право вступу в університети і визнається в Іспанії, а також скласти мовний тест (проводять у червні чи вересні) і конкурсні іспити, описані вище. Для іно­земців резервують 5% місць у ВЗО, громадяни ж країн ЄС трактуються так само, як і іспанські громадяни. Останнім часом мовні іспити проводять і амбасади.

Кандидати можуть вступати також на наступні цикли навчання і на про­грами магістра чи спеціаліста, якщо їх освітні кваліфікації достатні для визнання в Іспанії. Умови і програми вступу на студії докторського рівня можна знайти в довіднику Університетської ради.

Визнання закордонних кваліфікацій. Іспанія підписала багато міжнарод­них і двосторонніх конвенцій і угод про взаємовизнання дипломів, про що можна дізнатися в Ті амбасадах. Королівський декрет 1986 р. визначає, що громадяни країн ЄС повинні трактуватися в освіті Іспанії як її власні, а де­крет 1991 року резервує для іноземців не менше 5% місць в університетах.

Вступні іспити. Абітурієнти-іноземці складають їх на тій же основі, що і громадяни Іспанії (загальний тест і тест з поглиблених знань специфічної дисципліни навчання в університеті).

Мовні вимоги. Знання іспанської мови обов'язкове, оскільки більша час­тина занять проводиться на ній. ВЗО країни організовують мовні курси різ­ної тривалості для іноземців. У деяких провінціях зі своєю офіційною мо­вою частина лекцій з окремих дисциплін може проводитися цією мовою.

Запит і реєстрація. Запит необхідно надсилати безпосередньо в обраний університет чи ВЗО. Граничні дати подання повного комплекту документів варіюють від одного закладу до іншого, але запис іноземців на навчання проводиться у червні або у вересні.

Плата за навчання. Розмір оплати на кожен навчальний рік встановлю­ють ВЗО і Університетська рада. Вона досить висока. Наприклад, у 1994/95 навчальному році плата за навчання у державних ВЗО становила від 57 000 до 79 000 песет (близько 1000 ШВ=доларів США), а в приватних — у 5-6 разів вища. Студенти-іноземці можуть отримувати на свою освіту гранти від уряду Іспанії за наявності відповідних міждержавних угод про фінан­сову допомогу студентам. Найчастіше це джерело застосовується для док­торських студій.

Громадяни країн Західної Європи можуть отримати гранти на освіту в Іспанії в межах згаданих вище програм підтримки мобільності на континен­ті.