Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Розділ VIII. Інформація про оцінку вищих навчальних закладів і програм

СтаттяVIII.1

Кожна Сторона надає адекватну інформацію щодо будь-якого навчального закладу, що складає її систему вищої освіти, і щодо будь-якої програми цих закладів, з метою на­дання повноважним органам інших Сторін можливості упев­нитися, чи дає якість кваліфікацій, визнаних цими заклада­ми, підстави для визнання в країні, де запитується визнання. Надається така інформація:

а) у випадку створення Сторонами системи офіційної оцінки вищих навчальних закладів і програм: інформація відносно методів і результатів цієї оцінки, а також конкретних стандартів якості для кожного типу навчального закладу, що видає кваліфікації вищої освіти, і для програм, що ведуть до здобуття таких кваліфікацій;

б) у випадку, якщо Сторони не створили систему офіційної оцінки вищих навчальних закладів і програм: інформація щодо визнання різних кваліфікацій, отриманих у тому чи іншому вищому навчальному закладі або в рамках будь-якої програми вищої освіти, що складають їхню систему ви­щої освіти.

Стаття VІІІ.2

Кожна Сторона вживає адекватних заходів по складанню, відновленню і публікації:

а) огляду різних типів вищих навчальних закладів, що входять до складу її системи вищої освіти, з характеристиками, властивими кожному типові такого закладу;

б) переліку визнаних вищих навчальних закладів (державних і приватних), що складають її систему освіти, із зазначеним їхніх повноважень щодо видачі різних видів кваліфікацій і вимог, які пред'являються до одержання доступу до кожного типу навчального закладу і програми;

в) опису програм вищої освіти;

г) переліку навчальних закладів, розташованих за межами її територій, які кожна Сторона вважає складовими своєї системи освіти.

Розділ IX. Інформація з питань визнання

Стаття IX.1

З метою сприяння визнанню кваліфікацій вищої освіти Сторони зобов'язуються створити відкриті системи, які дають повний опис здобутих кваліфікацій.

Стаття ІХ.2

  1. Визнаючи необхідність відповідної, точної і оновленої інформації, кожна Сторона створює національний інформаційний центр або підтримує вже існуючий і повідомляє про його створення і про будь-які його зміни, що стосуються одного з депозитаріїв.

  1. Національний інформаційний центр кожної Сторони:

а) полегшує доступ до достовірної і точної інформації щодо системи вищої освіти і кваліфікацій вищої освіти тієї країни, у якій він розташований;

б) полегшує доступ до інформації стосовно систем вищої освіти і кваліфікації вищої освіти інших Сторін;

в) забезпечує консультації та інформацію з питань визнан­ня й оцінки кваліфікацій відповідно до національних законів та інструкцій.

3. Кожен національний інформаційний центр має не­обхідні ресурси, які дають йому можливість виконувати його функції.

Стаття IХ.З

Сторони сприяють, через національні інформаційні цент­ри або іншими способами, використанню вищими навчаль­ними закладами Сторін додатка до диплома ЮНЕСКО / Ради Європи або будь-якого іншого порівнянного документа.