Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Розділ V. Визнання періодів навчання

Стаття V.1

Кожна Сторона визнає періоди навчання, пройдені в рам­ках програми вищої освіти в іншій Стороні. Це визнання сто­сується таких періодів навчання з метою завершення програ­ми вищої освіти в Стороні, яка запитує визнання, крім тих випадків, коли можуть бути обґрунтовано представлені істотні розходження між завершеними періодами навчання в іншій Стороні і частиною програми вищої освіти, приблизно замінної ними в тій Стороні, яка запитує визнання.

Стаття V.2

Будь-якій стороні досить надати особі, що завершила період навчання в межах програми вищої освіти в одній з інших Сторін, можливість одержати оцінку цього періоду на­вчання на запит відповідної особи; положення статті V. 1 у та­кому випадку застосовуються з відповідними змінами.

Стаття V.3

Кожна Сторона, зокрема, сприяє визнанню періодів на­вчання у випадках, коли:

а) мала місце раніше укладена угода з одного боку, між вищим навчальним закладом або повноважним органом, що відповідає за відповідний період навчання, а з іншого боку, вищим навчальним закладом або повноважним органом з питань визнання, що відповідає за визнання, яке запитується;

б) вищий навчальний заклад, у якому був завершений період навчання, видає посвідчення або виписку із заліково-екзаменаційної відомості, що засвідчує, що студент успішно виконав установлені вимоги стосовно цього періоду навчання.

Розділ VI. Визнання кваліфікацій вищої освіти

Стаття VI.1

Через те, що рішення про визнання Ґрунтується на знан­нях і навичках, засвідчуваних кваліфікацією вищої освіти, кожна Сторона визнає кваліфікації вищої освіти, видані в іншій Стороні, крім тих випадків, коли можуть бути обґрунтовано представлені істотні розходження між кваліфікацією, стосовно якої запитується визнання, і відповідною кваліфі­кацією у стороні, в якій запитується визнання.

Стаття VI.2

Будь-якій Стороні досить надати власникові кваліфікації, виданої в одній із Сторін, можливість одержати оцінку цієї кваліфікації на запит її власника; положення статті IV. 1 за­стосовуються в такому разі з відповідними змінами.

Стаття VI.3

Визнання Стороною кваліфікації вищої освіти, виданої в одній із Сторін, може мати такі наслідки:

а) доступ до подальшого навчання в системі вищої освіти, включаючи відповідні іспити, і / або до підготовки за програмами, що ведуть до одержання наукового ступеня, за умов, аналогічних тим, що застосовуються до власників кваліфікації Сторони, у якій запитується визнання;

б) використання наукового ступеня відповідно до законів і правил Сторони або під її юрисдикцією, у якій запитується визнання.

Крім того, визнання може полегшити доступ на ринок праці згідно із законами і правилами Сторони або під її юрис­дикцією.

Стаття VI.4

Оцінка кваліфікації вищої освіти у будь-якій із Сторін, ви­даної іншою Стороною, може мати такі форми:

а) рекомендації стосовно загальної зайнятості;

б) рекомендації будь-якому навчальному закладові з метою включення її до програми;

в) рекомендації будь-якому іншому компетентному органові, який займається питаннями визнання.

Стаття VI.5

Кожна Сторона може здійснювати визнання кваліфікацій, вищої освіти, виданих іноземними навчальними закладами, що здійснюють свою діяльність на її території, за умови до­тримання конкретних вимог національного законодавства чи спеціальних угод, укладеними з Стороною, якій належать подібні навчальні заклади.

Розділ VII. ВИЗНАННЯ КВАЛІФІКАЦІЙ,

ВЛАСНИКАМИ ЯКИХ Є БІЖЕНЦІ, ПЕРЕМІЩЕНІ

ОСОБИ Й ОСОБИ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ

У ПОЛОЖЕННІ БІЖЕНЦІВ

Стаття VII

Кожна Сторона в межах своєї системи освіти та відповідно до своїх конституційних, правових і регламентуючих поло­жень приймає всі можливі і розумні заходи для розробки про­цедур, спрямованих на забезпечення справедливої і швидкої оцінки того, чи відповідають біженці, переміщені особи й особи, що знаходяться в положенні біженців, відповідним ви­могам для доступу до вищої освіти, продовженню навчання за програмами вищої освіти або зайнятості, причому навіть у тих випадках, коли кваліфікації, отримані в одній із Сторін, не можуть бути підтверджені документально.