Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

3. Інші вимоги

3.1. Додатковими вимогами до навчальних закладів, що здійснюють навчання іноземців, є:

наявність правової бази, що регламентує в'їзд іноземців в Україну з метою навчання, їх перебування в Україні та виїзд на батьківщину;

наявність системи набору на навчання іноземців (офіційні угоди з іноземними партнерами тощо);

наявність паспортно-візової служби для обслуговування іноземців (допускається обслуговування на підставі дого­ворів);

наявність системи медичного обслуговування іноземців, страхування їх здоров'я;

наявність облаштованих гуртожитків для проживання іно­земців та служби безпеки.

3.2. Для надання освітніх послуг з післядипломної освіти забезпечення повинно бути не меншим, ніж для підготовки за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, за винятком вимог до кадрового забезпечення при наданні освітніх послуг з розширення профілю (підвищення кваліфікації) та спеціалісту

Перелік скорочень

АСЕ

-Admissions Officers and Credential Evaluators

(англ.). Співробітники університетів, котрі займаються зарахуванням студентів при перезарахуванні кредитів - професійна секція ЕАІЕ.

CRE

- Standing Conference of Rectors, Presidents & Vice Chancellors of the European Universities (англ.). Постійна конференція (асоціація) ректорів, президентів і віце-канцлерів європейських університетів (зі штаб-квартирою в Женеві, Швейцарія).

CATS

- Credit Accumulation and Transfer Scheme/System Схема /Система накопичення і передачі кредитів Об'єднаного Королівства. Система, в основі якої - набір узгоджених умов і методів, який допомагає тим, хто навчається, накопичувати і переводити той кредит, який вони одержали всередині або за межами інституту-провайдера навчання. У Великобританії існують декілька схем передачі і накопичення кредитів.

DG

- Directorate-General (франц.). Генеральна дирекція (назва підрозділу ЕС).

EAIE

- European Association for International Education

(англ.). Європейська асоціація міжнародної освіти.

EAIR

-European Association for Institutional Research

(англ.). Європейська асоціація інституційних досліджень.

EC

-European Commission (англ.). Європейська комісія (організація EU зі штаб-квартирою в Брюсселі, Бельгія).

ECTS

- European Credit Transfer System (англ.). Європейська система перезарахування кредитів (залікових одиниць трудомісткості) (підпрограма програми EC ERASMUS, а також схема перезарахування об'єму вивченого матеріалу і термінів навчання за кордоном, розроблена в рамках цієї підпрограми).

ECTS

- Європейська кредитно-трансферна система (розроблена Європейською Комісією). Базується на ECTS кредитах (об'ємі роботи студента) і створена для сприяння мобільності, накопичення і трансферту кредитів та міжнародного визнання термінів навчання, здійсненого за кордоном.

ENIC

- European National Information Centre on Academic Recognition and Mobility (англ.). Європейський національний інформаційний центр з академічного визнання та мобільності (мережа центрів, створених у європейських країнах за рекомендацією Рад Європи і ЮНЕСКО).

ENIC

- Європейський національний інформаційний центр з академічного визнання і мобільності (Рада Європи /ЮНЕСКО).

ENQA

- European Network of Quality Assurance in Higher Education (англ.) Європейська мережа забезпечення якості у вищій освіті.

ERASMUS

- European Community Action Scheme for the Mobility of University Students (англ.). - Схема дій

Європейського співтовариства, що сприяє мобільності студентів університетів (програма ЕС, розділ програми SOCRATES, що стосується вищої освіти).

ESIB

- Національні спілки студентів Європи.

ETF

- European Training Foundation (англ.). -Європейський фонд (практичної) підготовки.

EU

- European Union (англ.). - Європейський союз.

EUA

- European University Association (англ.) Асоціація європейських університетів.

EURASHE

- European Association of Institutions in Higher Education (Polytechnics and Colleges) (англ.). -Європейська асоціація вищих навчальних закладів (політехнічних навчальних закладів).

GPA

- (Grade Point Average) - середній бал.

HRK

- Hochschulrectorenkonferenz (нім.). Конференція (асоціація) ректорів (а також президентів) університетів (інших вищих навчальних закладів).

LEONARDO

- Leonardo da Vinci: a New Vocational Training Policy for the Union (англ.). Леонардо да Вінчі: нова політика у професійній підготовці для (Європейського) Союзу (програма ЕС з розвитку початкової і середньої професійної освіти).

NARIC

-National Academic Recognition Information Centre (англ.). Національний академічний інформаційний центр з визнання (Європейський Союз і Європейський економічний простір). Деякі центри NARIC мають також обов'язки професійного визнання.

NARIC

-National Academic Recognition Information Centre (англ.). Національний інформаційний центр із академічного визнання (документів про освіту) (мережа організацій у європейських країнах, створена в рамках програми EC SOCRATES).

ORTELIUS

- бази даних, що накопичують інформацію про системи вищої освіти для країн Європейського Союзу.

SOCRATES

- СОКРАТЕС - Програма академічної мобільності EC, що містить, зокрема, підпрограму IRASMUS.

TEMPUS

-Trans-European Mobility Programme (Scheme) for University Studies (англ.). Програма (схема) транс'європейської (академічної) мобільності для університетського навчання (між країнами Центральної і Східної Європи і країнами - членами Європейського співтовариства) (програма ЕС).

TRACE

- планетарна база даних під егідою Міжнародної Асоціації Університетів, хоча вона також надто обмежена й порівняно детально описує лише найвищі навчальні заклади та їх програми.

UCTS

- University Credit Transfer System Система передачі університетських кредитів, розроблена організацією UMAP. Пілотна схема цього проекту розрахована на п'ять років (1999-2004 pp.); зазвичай, використовується повна назва цієї системи: UMAP Credit Transfer Scheme; система сприяє поліпшенню процесу визнання вітчизняними ВНЗ програм навчання UMAP, опанованих в зарубіжних ВНЗ.

UMAP

- University Mobility in Asia and Pacific - Університетська мобільність в Азії і Тихоокеан­ському регіоні. Організація була створена в 1991 p., як орган сприяння мобільності студентів і викладачів за допомогою обмінів та співпраці між інститутами. Країни, що входять до сфери діяльності UMAP: Австралія, Бруней, Камбоджа, Канада, Чилі, Фіджі, Гуам, Гонконг, ПАР, Індонезія, Японія, Корея, Лаос, Малайзія, Мексика, Монголія, М'янма, Непал, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Китай, Філіппіни, Росія, Сінгапур, Шрі-Ланка, Тайвань, Таїланд, США, В'єтнам, Західний Самоа.