Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Розділ X. Механізми здійснення

Стаття Х.1

Спостерігають за реалізацією, сприяють і полегшують здійснення Конвенції такі органи:

а) Комітет Конвенції про визнання кваліфікацій вищої освіти в Європейському регіоні;

б) Європейська мережа національних інформаційних центрів з питань академічного визнання і мобільності (Мережа ENIC), створена на основі Рішень, прийнятих 9 червня 1994 р. Комітетом міністрів Ради Європи і 18 червня 1994 р. Регіональним комітетом ЮНЕСКО для Європи.

Стаття Х.2

  1. Цим засновується Комітет Конвенції про визнання кваліфікацій, належних до вищої освіти в Європейському регіоні (іменований далі "Комітет"). До складу Комітету входять по одному представникові від кожної Сторони.

  2. В контексті статті Х.2 термін "Сторона" не використовується стосовно Європейського співтовариства.

  3. Держави, згадані в статті XI. 1.1, і Найсвятіший Престол, якщо вони не є Сторонами цієї Конвенції, Європейське співтовариство, а також голова Мережі ENIC, можуть брати участь у засіданнях Комітету як спостерігачі. Представники урядових і неурядових організацій, що спеціалізуються в галузі визнання в цьому регіоні, також можуть бути запрошені на засідання Комітету як спостерігачі.

  1. Голова Регіонального комітету ЮНЕСКО по виконанню Конвенції про визнання навчальних курсів, дипломів про вищу освіту і наукових ступенів у державах регіону Європи також запрошується взяти участь у засіданнях Комітету в якості спостерігача.

  2. Комітет сприяє здійсненню цієї Конвенції і спостерігає за її реалізацією. У зв'язку з цим він може приймати більшістю Сторін рекомендації, декларації, протоколи і досвід, який себе зарекомендував, з метою орієнтації повноважних органів Сторін у ході реалізації ними Конвенції і при розгляді ними заяв про визнання кваліфікацій вищої освіти. Хоча вони не зв'язані з названими вище документами, Сторони будуть усіляко прагнути дотримуватися їх, доводити ці документи до відома повноважних органів і сприяти їхньому застосуванню. Перш ніж виносить свої рішення, Комітет запитує думку Мережі ENIC.

  3. Комітет представляє доповідь відповідним органам Ради Європи і ЮНЕСКО.

  4. Комітет підтримує зв'язки з регіональними комітетами ЮНЕСКО, які займаються питаннями застосування конвенцій про визнання навчальних курсів, дипломів і ступенів у галузі вищої освіти, прийнятих під егідою ЮНЕСКО.

  5. Більшість Сторін Конвенції складає кворум.

  6. Комітет приймає свої Правила роботи. Він проводить свої чергові засідання не рідше одного разу в три роки. Комітет збирається перший раз, коли дійсна Конвенція набере сили.

10. Секретарське забезпечення Комітету покладається спільно на Генерального секретаря Ради Європи і Генерального директора ЮНЕСКО.

Стаття Х.3

1. Кожна із Сторін призначає в якості учасника Євро­пейської мережі національних інформаційних центрів, що займаються питаннями академічної мобільності і визнання (Мережа ENIC), національний інформаційний центр, ство­рений або діючий відповідно до статті ІХ.2. У випадках, коли в одній зі Сторін відповідно до статті ІХ.2 створені або діють декілька національних інформаційних центрів, усі вони є учасниками Мережі, однак відповідні національні інфор­маційні центри мають тільки один голос.

  1. Мережа ENIC у складі, обмеженому національним інформа­ційним центром Сторін цієї Конвенції, спостерігає за практичним здійсненням і сприяє застосуванню Конвенції з допомогою повноважних національних органів. Пленарне засідання учасників Мережі проводиться не рідше одного разу на рік. Вона обирає свого голову і президію відповідно до своїх повноважень.

  2. Секретарське забезпечення Мережі ENIC покладається спільно на Генерального секретаря Ради Європи і Генерального директора ЮНЕСКО.

4. Сторони співробітничають через Мережу ENIC з національ­ними інформаційними центрами інших Сторін, зокрема допомагаючи їм збирати всю корисну для національних інформаційних центрів інформацію в межах їхніх заходів, що стосуються академічного визнання і мобільності.