Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія з болонського процесу.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Конференція міністрів вищої освіти Європи "Утворення європейського простору вищої освіти"

Берлін, 19 вересня 2003 року

Преамбула

19 червня 1999 року, через рік після прийняття Сорбоннської декларації, міністри вищої освіти 29 європейських країн підписали Болонську декларацію. Було узгоджено важливі спільні кроки на шляху розвитку ефективного Європейського простору вищої освіти у період до 2010 року. На Празькій конференції 19 травня 2001 року міністри збільшили кількість завдань та підтвердили свій намір щодо встановлення євро­пейського простору вищої освіти до 2010 року. 19 вересня 2003 року міністри вищої освіти з 33 європейських країн зібрались у Берліні для того, щоб оцінити досягнуті успіхи та встановити пріоритети й нові завдання на наступні роки, ма­ючи на меті прискорення реалізації проекту створення Євро­пейського простору вищої освіти. Вони погодились з такими поглядами, принципами та пріоритетами.

Міністри підтвердили важливість соціального аспекту Бо­лонського процесу. Визнали потребу підвищення конкурен­тоспроможності, яку слід урівноважити з поліпшенням соціальних характеристик Європейського простору вищої освіти, що надалі посилить соціальну єдність та зменшить соціальну й тендерну нерівність як на національному, так і на європейському рівні. У такому контексті міністри підтверди­ли свою позицію стосовно того, що вища освіта — суспільне благо та відповідальність. Вони наголосили, що в міжна­родній освітянській співпраці та обмінах мають домінувати навчальні цінності.

Міністри приділили належну увагу рішенням Ради Європи, прийнятих у Лісабоні (2000р.) та Барселоні (2002р.), щодо перетворення Європи на "найбільш конкурентну і динамічну спільноту, що базується на знаннях економіки, з більшою кількістю робочих місць найкращої якості та більшою соціальною єдністю" і закликали до подальших дій і тіснішої співпраці в контексті Болонського процесу.

Міністри взяли до уваги звіт, наданий групою контролю за розвитком Болонського процесу у період між Празьким та Берлінським саммітами. Також до уваги було взято звіт "На­прям III", підготовлений Асоціацією європейських універси­тетів (АЄУ), і результати семінарів, організованих декількома країнами учасницями та закладами вищої освіти, ор­ганізаціями і студентами. Міністри взяли до уваги національні звіти, які засвідчили значний прогрес, досягну­тий у впровадженні принципів Болонського процесу. На за­вершення вони звернули увагу на повідомлення Європейсь­кої Комісії і Ради Європи про їхню підтримку процесу.

Міністри погодилися, що треба вжити заходів щодо зміцнення зв'язків між вищою освітою та науково-дослідною системою відпо­відних країн. Створення Європейського про­стору вищої освіти виграє від поєднання з Європейським простором наукових досліджень, посиливши таким чином фундамент створюваної "Європи знань". Мета такого утво­рення — зберегти культурне багатство та розмаїття Європи, які базуються на успадкованій різноманітності традицій, та сприяти потенціалу інновацій, соціальному та економічному розвитку через зміцнення співпраці європейських вищих на­вчальних закладів.

Міністри визнали роль співробітництва вищих закладів освіти та студентських спілок у створенні Європейського про­стору вищої освіти. Вони взяли до уваги інформацію Асоціації європейських університетів, яка надійшла від конвенту ви­щих навчальних закладів в Граці, а також внесок Європейсь­кої асоціації вищих навчальних закладів (EURASHE) та повідомлення національних студентських спілок Європи (ESІB).

Міністри відзначають інтерес інших регіонів світу до ство­рення Європейського простору вищої освіти. Привітали при­сутніх на конференції гостей — представників європейських країн, які ще не приєдналися до Болонського процесу, а також представників Європейської Комісії, представників Латинської Америки та Карибського басейну.