Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

4.2.Стандартний додаток Блокнот

 

При відсутності якогось або програмного забезпечення (крім Windows'95) можна використати стандартний набір програм. Не дивлячись на їхню простоту багато питань, пов'язані зі створенням документів вирішуються простіше, ніж у могутніших програмних продуктах. Всі вони розташовуються в головному меню «Програми ® Стандартні» для зручності пошуку і їхнього запуску.

 

 Блокнот – це нескладний текстовий редактор, використовуваний для створення простих документів (.txt), часто застосовується для створення Web – сторінок.Він призначений для створення й редагування текстових файлів, не потребуючі форматування й не перевищуючих по розмірі 64 Кбайт. Блокнот працює тільки з файлами у форматі ASCII/ANSI (простий текст).З його допомогою можна модифікувати багато файлів, що впливають на поводження окремих програм і системи в цілому.

 

 

мал.1 Блокнот

 

 

Операції із самим документом виробляються через меню «Файл». Команда «Створити» створює новий документ без імені, а старий закриває. Якщо були зміни в старому документі, то блокнот запитає необхідність його збереження. «Відкрити» дозволяє завантажити вміст будь-якого текстового документа для коректування. При цьому використається стандартне вікно для відкриття файлів. У самім вікні можна вибрати папку зі списку, вибрати тип файлу для відкриття й двічі клацнувши по потрібному об'єкті відкрити його. Команди «Зберегти» і «Зберегти як» при першому виклику працюють однаково. Вони пропонують указати користувачеві ім'я файлу, і вибрати папку для цього документа. Діалогове вікно збереження схоже на діалогове вікно відкриття об'єктів. При подальших викликах команда «Зберегти» буде зберігати текст під старим ім'ям, і запитувати ім'я вже не буде. Змінити параметри сторінки можна через пункт «Макет сторінки». При цьому можна вказати розмір паперу, орієнтацію печатки, поля сторінки й колонтитули. Самі колонтитули заповнюються спеціальними кодами, які можна прочитати, нажавши клавішу F1 перебуваючи в кожному з полів колонтитулів. Відправити на печатку сам документ можна відповідною командою в меню «Файл».

Для дій над текстом (копіювання й переміщення, виділення й перенос) служить меню «Виправлення». Найперша команда «Скасувати» дозволяє повернути стан інформації до останньої дії. Повторний виклик цієї команди поверне скасована дія. Слід зазначити, що ця функція присутня в більшості програмних продуктів працюючих з документами. Копіювання й переміщення фрагментів тексту виробляється через буфер обміну. При цьому виконується чотири стандартних дії, які можна визначити як самостійні кроки:

  • Виділити фрагмент тексту

  • Скопіювати або вирізати в буфер обміну.

  • Установити курсор на місце для вставки фрагмента.

  • Вставити фрагмент із буфера обміну.

Саме зручне полягає в тім, що ці кроки виконуються для будь-якої інформації. Відрізняються тільки спосіб виділення й вибір місця для нового об'єкта. «Виділити всі» зручно для копіювання в інший додаток або видалення вмісту файлу. Для вставки «дати/часу» у поточну позицію курсору можна використати меню або клавішу F5. У документах з довгими рядками можна включити «перенос за словами». Це дозволяє переходити словам на новий рядок, якщо вони не містяться у вікні повністю.

«Пошук» дозволяє знайти фрагменти тексту й працювати з ними надалі. Слід зазначити, що виділені фрагменти легко заміняються текстом, що вводить знову. Тому пошук можна використати й для заміни різних слів у документі.

Виділяти фрагменти тексту краще за допомогою мишки. Якщо нажати ліву кнопку мишки на тексті, і втримуючи її, перемістити миша, то виділитися дана ділянка тексту. Коли потрібно виділити конкретне слово, використається подвійний щиглик. При складності роботи з мишкою можна використати клавіші управління курсору (стрілки, home, end, page up, page down і т.д.) при натиснутій клавіші Shift. Або комбінований (клавіатура й миша): установивши курсор у початкову позицію, утримуючи в натиснутому стані клавішу Shift, потрібно клацнути по кінцевій крапці.