Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Завдання параметрів шрифту

 

Завдання параметрів шрифту виконується за допомогою діалогового вікна Шрифт (Font) (мал. 4), викликуваного по команді Шрифт (Font) у меню Формат.

При відкритті діалогу Шрифт у ньому показані поточні атрибути формату виділеного тексту. Якщо значення якого-небудь атрибута змінюється у виділеному тексті (наприклад, деякі символи - напівжирні, а інших- немає), то поле, що відповідає цьому атрибуту, залишається незаповненим (або, якщо атрибут включається установкою прапорця, маркер буде сірих кольорів).

 

 

Мал. 4. Діалогове вікно Шрифт вкладка Шрифт

 

У списку Шрифт наведені назви всіх шрифтів, установлених у вашій системі. Зверніть увагу на те, як Word відзначає різні типи шрифтів. Шрифти принтера - це ті, які убудовані у ваш поточний принтер Windows, прийнятий за замовчуванням; якщо змінити його, то склад шрифтів принтера стане швидше за все іншим. Кожний такий шрифт існує для обмеженої кількості розмірів. Шрифти  TrueType установлюються на рівні системи  Windows. Вони є масштабованими (тобто їхні розміри можу вибиратися довільно) і дозволяють одержати високу якість практично на будь-якому екрані й принтері. Шрифти  TrueType добре підходять у тих випадках, коли ви хочете використати символи у великому діапазоні розмірів або коли документ необхідно виводити на різних принтерах.

Установка прапорців Верхній індекс і Нижній індекс піднімає або опускає текст на стандартну відстань і зменшує розміри символів. Щоб просто підняти або опустити текст, не міняючи його розміру, виберіть вкладку Інтервал, виберіть зі списку Зсув значення Нагору (Raised) або Вниз (Lowered), а потім укажіть у лічильнику На (By) точна відстань у пунктах, на якому текст повинен піднятися або опуститися (1 пункт=1/72 дюйма).

Прапорець Схований (Hidden) дозволяє зробити текст невидимим на екрані або при печатці документа. Для контролю відображення схованого тексту застосовується команда Параметри а меню Сервіс. Схований текст буде видний на екрані тільки при установці прапорця Схований текст (Hidden Text) на вкладці Вид, а при печатці - тільки при установці прапорця Схований текст на вкладці Печатка.

Варто помітити, що прапорці Мал прописні й Всі прописні впливають тільки на те, як текст виводиться на екран або печатку; вони не міняють регістра символів. Таким чином, якщо скинути ці прапорці, відновиться вихідний стан прописних і малих літер тексту.

Якщо встановити прапорець Кернинг на вкладці Інтервал (мал. 5), Word буде скорочувати інтервали між деякими парами символів, щоб додати тексту більше компактний (і професійний) вид. Word автоматично регулює кернинг символів, розмір яких дорівнює або перевищує значення, зазначене в поле Пунктів і більше (Points And Above). Крім того, обраний шрифт повинен ставитися до сімейства шрифтів TrueType (або PostScript, якщо ви використаєте Adobe Type Manager).

 

 

Мал. 5. Вкладка Інтервал вікна діалогу Шрифт

 

  Нарешті, ви можете нажати кнопку За замовчуванням (Default), щоб змінити атрибути формату символів, що задають за замовчуванням, і привести їх у відповідність зі значеннями на вкладках Шрифт і Інтервал  вікна діалогу Шрифт. Натискання кнопки За замовчуванням (і відповідь Так на вимогу підтвердити своє рішення) призначає обрані атрибути стилю Звичайний як документа, так і шаблона, на базі якого створювався документ. У результаті при кожному створенні нового документа на базі цього шаблона його текст буде мати нові атрибути формату (однак кнопка За замовчуванням не впливає на інші документи, які були створені раніше на підставі цього шаблона).

Крім того, основні параметри шрифту (гарнітуру, розмір, накреслення й підкреслення) можна задати за допомогою кнопок панелі інструментів Форматування (Formatting). (Якщо перед завданням параметрів шрифту виділити деякий текстовий фрагмент, те обрані параметри будуть застосовані до цього фрагмента. У противному випадку нові параметри будуть поширюватися на текст, що вводить знову. )