Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

2.3. Характеристика основних пристроїв пк

Персональні комп'ютери випускаються в наступних конструктивних виконаннях: стаціонарні (настільні) і переносні. Найпоширенішими є настільні ПК, які дозволяють легко змінювати конфігурацію.

Розглянемо IBM – сумісний настільний персональний комп'ютер. Склад ПК прийнято називати конфігурацією. Оскільки сучасні комп'ютери мають блоково - модульну конструкцію, то необхідну апаратну конфігурацію, можна реалізувати з готових вузлів і блоків (модулів), що виготовляються різними виробниками.

Совместимість пристроїв є основоположним принципом відкритої архітектури, яку запропонувала компанія IBM. Це послужило поштовхом до масового виробництва, як окремих вузлів, так і комп'ютерів.

До базової конфігурації відносяться пристрої, без яких не може працювати сучасний ПК:

·  системний блок;

·  клавіатура, яка забезпечує введення інформації в комп'ютер;

·  маніпулятор миша, полегшуючий введення інформації в комп'ютер;

·  монітор, призначений для зображення текстової і графічної інформації.

Системний блок

У персональних комп'ютерах, що випускаються в портативному варіанті, системний блок, монітор і клавіатура об'єднуються в один корпус. Системний блок є металевою коробкою із знімною кришкою, в якій розміщені різні пристрої комп'ютера.

По формі корпуси бувають:

·  Desktop – плоскі корпуси (горизонтальне розташування), їх звичайно розташовують на столі і використовують як підставка для монітора

·  Tower - витягнуті у вигляді башт (вертикальне розташування), звичайно розташовуються на підлозі.

Корпуси розрізняються за розмірами, вказані приставки Super, Big, Midi, Micro, Tiny, Flex, Mini, Slim позначають розміри корпусів. На передній стінці корпусу розміщені кнопки “Power” - Пуск, “Reset” - Перезапуск, індикатори живлення і ходу роботи ПК.

Порти (канали введення - висновку)

На задній стінці корпусу сучасних ПК розміщені (точніше можуть розміщуватися) наступні порти :

·  Game - для ігрових пристроїв (для підключення джойстика)

·  VGA - інтегрований в материнську плату VGA – контроллер для підключення монітора для офісного або ділового ПК

·  COM - асинхронні послідовні (що позначаються СОМ1—СОМЗ). Через них звичайно під'єднуються миша, модем і т.д.

·  PS/2 – асинхронні послідовні порти для підключення клавіатура і маніпулятора миша

·  LPT - паралельні (що позначаються LPT1—LPT4), до них звичайно підключаються принтери

·  USB - універсальний інтерфейс для підключення 127 пристроїв (цей інтерфейс може розташовуватися на передній або бічній стінці корпусу)

·  IEЕЕ-1394 (FireWire) - інтерфейс для передачі великих об'ємів відео інформації у реальному часі (для підключення цифрових відеокамер, зовнішніх жорстких дисків, сканерів і іншого високошвидкісного устаткування). Інтерфейсом FireWire оснащені всі відеокамери, що працюють в цифровому форматі. Може використовуватися і   для створення локальних мереж.

·  iRDA - інфрачервоні порти призначені для бездротового підключення кишенькових або блокнотних ПК або стільникового телефону до настільного комп'ютера. Зв'язок забезпечується за умови прямої видимості, дальність передачі даних не більш 1 м. Якщо в ПК немає вбудованого iRDA адаптера, то він може бути виконаний у вигляді додаткового зовнішнього пристрою (USB iRDA адаптера), що підключається через USB-порт.

·  Bluetooth ("блутус") - високошвидкісний мікрохвильовий стандарт, що дозволяє передавати дані на відстанях до 10 метрів.   Якщо немає вбудованого Bluetooth адаптера, то він може бути виконаний у вигляді додаткового зовнішнього пристрою (USB bluetooth адаптера), що підключається через USB-порт. USB bluetooth адаптери призначені для бездротового підключення кишенькових або блокнотних ПК, або стільникового телефону до настільного комп'ютера

·  Роз'єми звукової карти: для підключення колонок, мікрофону і лінійний вихід

Не обходжений відзначити, що наявність або відсутність в ПК перерахованих портів залежить від його вартості і рівня сучасності.

У системному блоці розташовані основні вузли комп'ютера:

·  Системна або материнська плата (motherboard), на якій встановлені дочірня платня (контроллери пристроїв, адаптери або   карти) і інші електронні пристрої

·  блок живлення, перетворюючий електроживлення мережі в постійний струм низької напруги, для   електронних схем комп'ютера;

·  накопичувач на жорсткому магнітному диску, призначений для читання і запису на незнімний жорсткий магнітний диск (вінчестер).

·  накопичувачі на оптичних дисках (типа DVD - RW або CD – RW), призначені для читання і запису на компакт-диск - диски

·  накопичувачі (або дисководи) для гнучких магнітних дисків, використовувані для читання і запису на дискети;

·  пристрої охолоджування

Клавіатура - пристрій, призначений для введення користувачем інформації в комп'ютер. Стандартна клавіатура має більше 100 клавіш. Клавіші клавіатури розділяються на 6 груп:

·  Клавіші пишучої машинки

·  Цифрові клавіші (перемикання режиму роботи здійснюється клавішею NumLock)

·  Клавіші редагування (Home, End, Page Up, Page Down, Insert, Delete, Back Space)

·  Спеціальні клавіші (Ctrl, Alt, Esc, Num Lock, Scroll Lock, Print Screen, Pause)

·  Функціональні клавіші F1 – F12 (розташовані у верхній частині клавіатури і призначені для виклику команд, що найчастіше використовуються)

Розміщення клавіш першої групи відповідає пишучій машинці. Розташування латинських букв на клавіатурі IBM PC, як правило, таке ж, як на англійській пишучій машинці, а букв кирилиці – як на російській пишучій машинці.

Для введення прописних букв і інших символів, розташованих на верхньому регістрі клавіатури, є клавіша [Shift]. Наприклад, щоб ввести прописну букву, треба натиснути клавішу [Shift] і, не відпускаючи її, натиснути клавішу з необхідним символом.

Клавіша [Caps Lock] служить для фіксації режиму прописних букв. Клавіша [Space] служить для створення пропуску між символами. Клавіша [Enter] при редагуванні тексту працює як «повернення каретки» на пишучій машинці. Крім того, натиснення цієї клавіші може означати закінчення введення команди або іншої інформації і звернення до комп'ютера.

Переключання мови клавіатури (російський – український - англійський) можна здійснити за допомогою перемикача клавіатури, розташованого на панелі задач, або за допомогою поєднань клавіш (Shift+ Ctrl або Shift+ Alt)

Маніпулятор миша – пристрій управління маніпуляторного типу. Невелика коробочка з клавішами (1, 2 або 3 клавіші). Переміщення миші по плоскій поверхні (наприклад, килимка) синхронізоване з переміщенням покажчика миші на екрані монітора.

Введення інформації здійснюється переміщенням курсора в певну область екрану і короткочасним натисненням кнопок маніпулятора або клацаннями (одинарними або подвійними). За принципом роботи маніпулятори діляться на механічні, оптомеханічні і оптичні.

У портативних ПК як миша використовуються трекболи і пойнтери. Комбінація монітора і миші забезпечують діалоговий режим роботи користувача з комп'ютером, це найзручніший і сучасніший тип інтерфейсу користувача.

Корпорація Microsoft випустила новий набір з клавіатури і миші, призначений для настільних ПК. Продукт одержав назву Natural Ergonomic Desktop 7000, в ньому використовується бездротова технологія.

Монітори – пристрої, які служать для забезпечення   діалогового режиму роботи користувача з комп'ютером шляхом висновку на екран графічної і символьної інформації. У графічному режимі екран складається з крапок (пікселів від англ. pixel - picture element, елемент картинки), одержаних розбиттям екрану на стовпці і рядки.

Кількість пікселів на екрані називається роздільною здатністю монітора в даному режимі. В даний час монітори ПК можуть працювати в наступних режимах: 480х640, 600х800, 768х1024, 864х1152, 1024х1280 (кількість пікселів по вертикалі і горизонталі).

Разрешающа здатність залежить від типу монітора і відеоадаптера. Кожен піксел може бути забарвлений в один з можливих кольорів. Стандарти відображення кольору: 16, 256, 64К, 16М   колірних відтінків кожного піксела.

По принципу дії всі сучасні монітори розділяються на:

·  Монітори на базі електронно-променевої трубки (CRT)

·  Рідкокристалічні дисплеї (LCD)

·  Плазмові монітори

Найпоширенішими є монітори на електронно-променевих трубках, але популярнішими стають монітори з рідкокристалічними дисплеями (екранами). Найвищу якість зображення мають сучасні плазмові дисплеї.

Стандартні монітори мають довжину діагоналі 14, 15, 17, 19, 20, 21 і 22 дюйма. У моніторах CRT зображення формується електронно-променевою трубкою. При настройці монітора необхідно встановлювати такі параметри роздільної здатності і режиму відображення кольору, щоб частота оновлення кадрів не перевищувала 85 Гц.

У моніторах LCD зображення формується за допомогою матриці пікселів. Кожен піксел формується свіченням одного елементу екрану, тому кожен монітор має свій максимальний фізичний дозвіл. Так, наприклад, для моніторів 19 дюймів роздільна здатність 1280х1024.    Для того, щоб виключити спотворення зображень на екрані рекомендується використовувати монітори LCD в режимах його максимального дозволу. Для моніторів LCD частота зміни кадрів не є критичною. Зображення виглядає стійким (без видимого мерехтіння) навіть при частоті оновлення кадрів 60 Гц. У плазмові моніторах зображення формується за допомогою матриці пікселів, як і в моніторах LCD. Принцип роботи плазмової панелі полягає в керованому холодному розряді розрядженого газу (Ксенону або Неону), що знаходиться в іонізованому стані (холодна плазма). Піксел формує група з трьох подпікселов, відповідальних за три основні кольори, які є мікрокамерами, на стінках яких знаходиться флюоресцирующа речовина одного з основних кольорів. Це одна з найперспективніших технологій плоских дисплеїв. Достоїнства плазмових моніторів полягають у тому, що в них відсутнє мерехтіння зображення, картинка має високу контрастність і чіткість по всьому дисплею, мають хорошу обзорність під будь-яким кутом і малу товщину панелі. До недоліків слід віднести – велика споживана потужність.