Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

4.1.Стандартний додаток Калькулятор

 

 «Калькулятор» застосовується для обчислень. При цьому можна використати весь набір функцій (інженерний вид) або короткий (звичайний вид). Перемикатися між цими варіантами калькулятора дозволяє меню «Вид». Всі кнопки присутні у звичайному виді є й в інженерному, крім кнопки «%». Ця функція показує результат множення у відсотках.

мал.1 Калькулятор

 

 

 

Всі кнопки мають зіставлену комбінацію клавіш. Тому що використання клавіатури прискорює процес обчислення. Наприклад, кнопка «C» має еквівалент клавішу «Esc» (відчищання вмісту табло). По кожній кнопці можна прочитати підказку. Для цього в контекстно-контекстно-залежному меню для кнопки вибрати єдиний пункт «Що це таке?».

         Інший дуже корисний додаток дозволяє вибрати символи й додати їх у будь-який документ через буфер обміну. Ця прикладна програма так і називається «Таблиця символів». Для будь-якого шрифту можна переглянути весь набір символів, при цьому кожний символ збільшується в кілька разів, поки натиснуто ліву кнопку мишки. Праворуч унизу показується комбінація клавіш для уведення цього символу. Деяким відповідає певна буква або цифра, іншим сполучення букв із клавішами перемикання регістра (Alt, Ctrl, Shift), а іншим Alt і цифри. Ці цифри показують восьмеричний ASCII-код цього символу. Уводиться він при натиснутому Alt на цифровій клавіатурі, після уведення клавіша звільняється. Після вибору потрібного символу потрібно нажати на кнопку «Вибрати». Всі обрані символи потрібно помістити в буфер обміну кнопкою «Копіювати». Після цього, у текстовому редакторі, вставляються ці символи в поточну позицію курсору. Якщо автоматично формат шрифту не був установлений на потрібний, то його можна вибрати й самостійно, як для звичайного тексту

1.Способи запуску програми Калькулятор.

Програму Калькулятор  можна запустити на виконання з Головного меню командою  Пуск ► Програми ►  Стандартні ►  Калькулятор   або через ярлик цієї програми.

2.Режими роботи Калькулятора.

Калькулятор має два режими роботи   -  Звичайний й Інженерний. За замовчуванням у програмі включений режим Звичайний. Перемикання режимів роботи виконується за допомогою меню Вид.  У звичайному режимі виконують арифметичні операції. В інженерному режимі виконують складні розрахунки, у тому числі в різних системах числення.

3. Керування Калькулятором.

З Калькулятором можна працювати як мишею, так і клавіатурою. Уведення чисел і команд за допомогою миші виконується щигликом на відповідних кнопках вікна програми. Із клавіатури числа можна вводити як зі звичайної алфавітно-цифрової панелі, так і з додаткової цифрової панелі (в останньому випадку варто включити клавішу NUM LOCK). Для того щоб довідатися призначення будь-якої кнопки Калькулятора,  можна скористатися контекстною підказкою «Що це таке?».

 

Калькулятор приводиться у вихідний стан за допомогою кнопки З, що  виконує скидання показань індикатора й раніше уведених даних.

У звичайному режимі не дотримується прийнятий у математику порядок дій, відповідно до якого спочатку виконуються множення й розподіл, а потім додавання й вирахування. Замість цього діє прямий порядок обчислень,  при якому результат кожної дії обчислюється негайно після щиглика на кнопці «=».

У звичайному режимі можливі прості операції з використанням пам'яті,  у якій можна запам'ятати результат одного проміжного обчислення.  Для роботи з пам'яттю служать кнопки, виділені червоними кольорами:

MS  -  пересилання числа на згадку з панелі індикатора;

MR  -  виклик умісту пам'яті на панель індикатора;

- М+ - додаток  числа з панелі індикації  до числа, що  перебуває в пам'яті;

        -   МС  -  скидання пам'яті.

Програма Калькулятор підтримує концепцію зв'язування й впровадження об'єктів OLE. Результати обчислень, отримані в Калькуляторі, можна вставити в документ, розроблювальний в іншому додатку Windows. Числа з інших додатків можна переносити на панель Калькулятора. При цьому використається буфер обміну за допомогою команд Виправлення ► Копіювати  й  Виправлення  ►  Вставити.