Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Лекція №6 Тема: Робота з графічними об’єктами в текстовому процесорі Word

План:

1. Загальні принципи з графічними об'єктами.

2. Створення малюнків.

3. Робота з малюнками

 

6.1. Загальні принципи з графічними об'єктами

 

Текстові редактори  призначені тільки для введення і редагування тексту.  У документах Word можна використовувати два типи графічних об'єктів:  малюнки  і зображення.

Малюнки  —  об'єкти векторної природи. Прості засоби для їх створення  є  в самому текстовому процесорі.

Зображення растрові об'єкти. Загальна команда для вставки таких об'єктів — Вставка  -  Малюнок - З файлу.... По цій команді відкривається стандартне діалогове вікно Додасть малюнок, в якому і відбувається  вибір файлу, який містить зображення.

 

Типи  графічних  об'єктів  Word

 

1.Графічні примітиви (команда Малюнок ? Автофігури меню Вставка)  — різноманітні лінії, геометричні фігури, стрілки, елементи блок-схем, плями, зірки,  стрічки, виноски.

2. Малюнки  з колекції  Microsoft Clip Gallery  (команда  Малюнок  -  Картинки  меню Вставка)  —   бібліотека  готових  тематичних  малюнків. 

3. Стилізований текст  (команда  Малюнок ? Об'єкт WordArt  меню Вставка).

Об'єкт WordArt зручно викликати за допомогою піктограми  Додасть об'єкт  WordArt інструментальної панелі Малювання.    

 

  Малюнки імпортуються з файлів, створених іншими програмами (не програмою Word), а графічні об'єкти можна створювати самостійно за допомогою вбудованих в Word засобів (вбудованим редактором графічних об'єктів).

 Графічні об'єкти -  це будь-який намальований або вставлений об'єкт, який можна редагувати і форматувати за допомогою панелі інструментів малювання (вбудованим редактором графічних об'єктів). Ці об'єкти є частиною текстового документа.

Автофігури є векторними малюнками. Векторні малюнки створюються з ліній, кривих, прямокутників і інших об'єктів. Векторні малюнки зберігаються у форматі додатку, в яких вони створювалися.

До графічних об'єктів відносяться:

·  Автофігури

·  Об'єкти Напис

·  Об'єкти WordArt.

Малюнки є зображеннями, створеними   з іншого файлу. Малюнки можна вставляти в документи Word, застосувавши наступні методи: копіювання, упровадження або скріплення.До малюнків відносяться: точкові малюнки, скануючі зображення, фотографії і картинки. Для зміни малюнків служать панель інструментів Настройка зображення і деякі інструменти панелі інструментів Малювання.   Точечні малюнки (растрові малюнки) – це малюнки, утворені набором крапок. Точкові малюнки створюються в таких графічних редакторах,   як Microsoft Paint. До точкових малюнків відносяться   всі скануючі зображення і фотографії. Точкові малюнки часто зберігаються з розширенням BMP, PNG, JPG або GIF.

Вставка поширених графічних форматів файлів (формат файлу позначається розширенням імені файлу) в документ виробляється напряму або з використанням спеціальних графічних фільтрів.

Типи графічних файлів, підтримувані Word:

·  Enhanced Metafile (.EMF)

·  Graphics Interchange Format (.GIF)

·  Joint Photographic Experts Group (.JPG)

·  Portable Network Graphics (.PNG)

·  Точкові малюнки Microsoft Windows (BMP, RLE, DIB)

·  Метафайли Microsoft Windows (.WMF)

·  Tagged Image File Format (.TIF)

·  Encapsulated PostScript (.EPS)