Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Відкриття документа

Документ можна відкрити декількома способами:

·  Вибрати команду Відкрити в меню Файл і у вікні діалогу Відкриття документа вказати ім'я і місцеположення файлу

·  Клацнути кнопку Відкрити   на панелі інструментів Стандартна і двічі клацнути значок файлу у вікні діалогу Відкриття документа

Для одночасного відкриття декількох файлів їх імена необхідно виділити у вікні діалогу, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, а потім клацнути кнопку Відкрити.

Збереження документа

Під час роботи з документом, він знаходиться в оперативній пам'яті. Для того, щоб записати цей файл на диск, необхідно в меню Файл вибрати команду Зберегти, і задати необхідні параметри у вікні діалогу Збереження документа.

При збереженні документа у вікні діалогу необхідно: Вказати ім'я файлу, вибрати Тип файлу, вибрати теку, в якій зберігаються атрибути файлу, і диск на якому буде збережений файл. Відкритий файл можна зберегти на диск під іншим ім'ям, вибравши в меню Файл команду Зберегти як.

Закриття документа і вихід з Word

Для виходу з програми, можна скористатися одним з наступних способів:

 

·  вибрати команду Вихід в меню Файл

·  вибрати команду Закрити в меню Файл

·  клацнути кнопку Закрити на рядку заголовка

·  двічі клацнути кнопку віконного меню

·  вибрати у віконному меню команду Закрити

Багатовіконний режим роботи Word

Текстові процесори можуть одночасно працювати з декількома документами в різних вікнах. При введенні і редагуванні тексту працює в активному вікні, в якому можливий доступ до команд меню. Команди в меню Вікно дозволяють упорядковувати вікна документів, переходити з одного вікна в інше і розділяти робочу область вікна на дві частини.

 

Основними етапами підготовки текстових документів є:

·  набір тексту

·  редагування тексту

·  форматування

·  перевірка правопису

·  друк тексту

·  збереження

Кожен етап складається з виконання певних операцій. Введення тексту можна здійснювати за допомогою його набору з клавіатури і вставляти в документ різні текстові фрагменти з інших документів.  

5.3.Редагування фрагментів тексту. Автоматизація ввода тексту

Редагування виділеного тексту.

Після виділення фрагмента тексту можна користуватися командами редагування або форматування.

Насамперед, якщо встановлено прапорець Заміняти виділений фрагмент при уведенні (Typing Replaces Selection) (команда Параметри в меню Сервіс, вкладка Виправлення), те виділений фрагмент можна замінити звичайним набором нового тексту. При уведенні першої букви весь виділений фрагмент автоматично віддаляється, а новий текст вставляється на його місце (якщо прапорець Заміняти виділений фрагмент при уведенні скинуте, те виділений текст залишається на місці, виділення пропадає, а новий текст вставляється перед тим, що було виділено).

Щоб видалити виділений фрагмент, натисніть клавішу  BACKSPACE або DELETE або виконаєте команду Видалити в меню Виправлення.

Щоб змінити регістр букв у виділеному фрагменті, можна виконати команду Регістр (Change Case) з меню Формат (Format) і встановити підходящу опцію у вікні діалогу Регістр (мал. 3). Крім того, ви можете нажати Shift+F3 (при необхідності кілька разів) і вибрати підходящий варіант зміни регістра.

 

 

мал. 3. Вікно діалогу Регістр