Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1-9.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

Редагування існуючого тексту за допомогою команди Правка / Замінити

Передбачена в Word можливість пошуку і заміни тексту значно прискорює процес редагування (правки) великого тексту. Крім того, за допомогою цієї команди можна здійснювати пошук і заміну певних параметрів форматування, спеціальних символів і інших об'єктів документа.

 

Переміщення й копіювання тексту

Мишею  можна швидко переміщати й копіювати текст, це робиться так:

 

1.Виділите текст.

 

2.Помістите покажчик миші на виділений фрагмент (вид покажчика зміниться з I на стрілку) і натисніть ліву кнопку миші.

 

3.Щоб перемістити текст, просто перетягнете його в нове місце. Щоб скопіювати текст, під час перетаскування тримаєте натиснутої клавішу Ctrl. Текст можна перетягнути в той же самий або в інший документ Word (щоб перемістити або скопіювати текст в інший документ, на екрані повинні бути видні вікна обох документів).

 

Даний спосіб працює тільки при встановленому прапорці Використати перетаскування тексту при виправленні (Drag-And-Drop Ntxn Editing). Прапорець перебуває на вкладці Виправлення (Edit) вікна діалогу, що відкриває командою Параметри з меню Сервіс.

 

Усього одним сполученням клавіш можна швидко виділити й перемістити цілий абзац. Насамперед установите курсор усередині абзацу. Потім, щоб підняти абзац нагору (тобто поставити його до попереднього абзацу), натисніть  Shift+Alt+(. Щоб перемістити його вниз (тобто під наступний абзац) натисніть Shift+Alt+(.

 

Текст також можна переміщати або копіювати за допомогою буфера обміну (clipboard) - особливого засобу Windows для тимчасового зберігання тексту або графіки. Це робиться так:

1.Виділите текст.

2.Для переміщення виконаєте команду Вирізати (Cut) з меню Виправлення або натисніть Ctrl+X. Текст буде вирізаний (скопійований у буфер обміну й вилучений) - тобто пропаде з документа й виявиться перенесеним у буфер обміну.

3.Для копіювання виконаєте команду Копіювати (Copy) у меню Виправлення або натисніть Ctrl+C. При цьому текст залишиться в документі, а його копія буде поміщена в буфер обміну.

4.Установите курсор у тій позиції, де хочете вставити вирізаний або скопійований у буфер обміну текст. Це місце може перебувати в тім же самому або в іншому документі.

 5.Виконаєте команду Вставити (Paste) у меню Виправлення або натисніть  Ctrl+V. Текст із буфера обміну вставляється в документ.

 

В Word є ще дві додаткові можливості вирізати, копіювати й вставляти текст. По-перше, можна нажати відповідну кнопку на стандартній панелі інструментів:

 

    

       Вирізати

                     Копіювати

                 Вставити

По-друге, щоб вирізати або скопіювати виділений фрагмент тексту, можна клацнути на ньому правою кнопкою миші й виконати команду Вирізати або Копіювати в контекстному меню.

Аналогічно, щоб скопіювати текст із буфера, ви можете клацнути на місці вставки правою кнопкою миші й виконати в контекстному меню команду Вставити. Меню можна забрати без виконання команди - для цього натисніть клавішу ESC або клацніть мишею в документі.

Після вставки текст не зникає з буфера обміну. таким чином, повторюючи цю операцію, можна вставити в документ кілька копій тексту. Однак уміст буфера обміну стирається, якщо в Word або в іншій програмі відбувається операція вирізання або копіювання. Щоб зберегти текст у буфері обміну необхідно користуватися для копіювання або переміщення прийомами, у яких буфер не бере участь (наприклад, описаним вище перетаскуванням миші).