Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

8.2.6. Аналіз з боку керівництва

Вище керівництво організації повинне через заплановані інтервали проводити аналіз системи управління охороною праці, щоб забезпечити постійну придатність, адекватність і ефективність СУОП.

Варто переконатися в тім, що зібрано всю необхідну інформацію, що належним чином дозволяє провести аналіз. Цей аналіз потрібно документально оформляти.

Аналіз з боку керівництва повинен бути направлений на можливі зміни у політиці, цілях і інших елементах системи управління охороною праці на основі результатів проведеного аудиту, з урахуванням зміни обставин і потреб постійного удосконалення (мал. 8.7).

8.3. Галузева система управління охороною праці

Управління охороною праці в галузі створюється і функціонує, як правило, на основі галузевого стандарту, а також інших галузевих нормативно-правових актів. Ці нормативні документи встановлюють загальні положення й основні вимоги до діяльності в сфері охорони праці центрального державного органа управління галуззю, державних органів регіонального управління галуззю, місцевих (муніципальних) органів галузевого управління в сфері охорони праці.

На підставі цих задокументованих вимог забезпечується робота системи управління охороною праці в галузі (СУОПГ). СУОПГ поширюється на центральний державний орган галузевого управління, державні регіональні органи галузевого управління, місцеві (муніципальні) органи управління і підприємства, установи і організації, що відносяться до цієї галузі.

Таким чином, СУОПГ безумовно повинна бути інтегрованою системою менеджменту, тісно пов’язаною з державною системою управління охороною праці, регіональними та місцевими системами управління охороною праці, а також із СУОП підприємств.

Наприклад, СУОП в галузі освіти і науки України визначається на основі «Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 1 серпня 2001 р. № 563.

  • Галузева система управління охороною праці (СУОПГ) – це скоординована система взаємодії центрального державного органу управління галуззю, державних регіональних органів управління галуззю, місцевих (муніципальних) органів управління і підприємств, установ і організацій, що відносяться до цієї галузі, спрямована на реалізацію державної політики в сфері охорони праці, головною метою якої є збереження життя і здоров'я працівників в процесі їхньої трудової діяльності.

8.3.1. Мета та принципи функціонування

Метою галузевої системи управління охороною праці на підприємствах, в установах і організаціях галузі незалежно від їхніх форм власності та видів виробничої діяльності є:

  1. формування безпечних і здорових умов праці;

  2. ергономізація параметрів виробничого середовища;

  3. ліквідація небезпечних і шкідливих виробничих чинників;

  4. мінімізація психофізичних чинників важкості та напруженості праці.

Основними принципами функціонування галузевої системи управління охороною праці є:

  • пріоритет життя і здоров'я працівників в процесі трудової діяльності;

  • гарантії прав працівників на охорону праці, нормативно-правове забезпечення цих прав;

  • профілактична спрямованість діяльності СУОПГ на попередження виробничого травматизму, професійної захворюваності працівників;

  • економічна зацікавленість всіх суб'єктів охорони праці у поліпшенні умов і підвищенні безпеки праці;

  • наукова обґрунтованість вимог охорони праці, які викладені в галузевих нормативно-правових актах, а також у правилах пожежної безпеки, санітарних і будівельних нормах і правилах, організаційно-методичних документах, інструкціях з охорони праці;

  • співробітництво всіх суб'єктів соціально-трудових відносин у вирішенні питань охорони праці: роботодавців і працівників, державних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілок та їхніх об'єднань, уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці;

  • цільове планування заходів з охорони праці і їхнє обов'язкове фінансування на всіх рівнях управління;

  • неухильне виконання вимог охороні праці роботодавцями і працівниками і відповідальність за їхнє порушення відповідно до законодавства.