Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

4.5. Планування заходів з охорони праці

  • Планування заходів з охорони праці - це організаційний управлінський процес, який здійснюється з метою забезпечення прав працівників на безпечні і здорові умови праці.

Реалізація заходів з охорони праці провадиться на основі ефективного використання коштів, що виділяються на ці цілі – з фонду охорони праці та інших джерел.

4.5.1. Види планування заходів з охорони праці

Планування роботи з охорони праці поділяється на *перспективне, *поточне та *оперативне.

Перспективне планування (період ‑ 3, 5, 10 та більше років) вміщує найбільш важливі, трудомісткі і довгострокові заходи з охорони праці, виконання яких вимагає сумісної роботи кількох підрозділів підприємства. Можливість виконання заходів перспективного плану повинна бути підтверджена розрахунком матеріально-технічного забезпечення і фінансових витрат. Основною формою перспективного плану з охорони праці є комплексний план покращення стану охорони праці на підприємстві.

Основні напрямки перспективного планування - складання комплексної програми поліпшення умов та безпеки праці і санітарно-оздоровчих заходів, які повинні бути складовою частиною програми економічного і соціального розвитку підприємства.

Керівництво повинне визначати і документально оформляти комплексну програму поліпшення умов і охорони праці, приділяючи увагу наступним діям по реалізації вимог охорони праці:

  • підготовці конкретних заходів програми;

  • визначенню і придбанню необхідних засобів управління виробничими процесами, устаткування, засобів індивідуального і колективного захисту працівників;

  • роз'ясненню працівникам ступеню відповідності робочих місць встановленим вимогам охорони праці, а також набуттю працівниками навичок, потрібних для досягнення необхідного рівня безпеки праці;

  • удосконаленню і актуалізації методів управління охороною праці і засобів контролю;

  • з'ясуванню перспективних тенденцій в галузі охорони праці, включаючи оцінку можливостей перевищення організацією сучасного технічного рівня забезпечення охорони праці;

  • виявленню і контролю шкідливих і небезпечних виробничих чинників і робіт, для яких необхідно проводити попередній і періодичні медичні огляди.

Програму рекомендується розробляти на три роки з обговоренням їх на зборах трудового колективу, виборному профспілковому органі, комісії з питань охорони праці підприємства або на іншому представницькому органі, уповноваженому трудовим колективом.

Заплановані заходи повинні бути конкретними і ув'язаними з обсягами й джерелами фінансування.

Метою програми є створення здорових і безпечних умов праці для кожного працівника. Ця мета досягається в основному шляхом рішення наступних завдань:

* виявлення причин і чинників, які приводять або можуть привести до погіршення умов праці;

* вибір пріоритетних напрямків, що дозволяють у короткий термін, з найменшими витратами забезпечити найбільш високий результат;

* розробка й реалізація відповідних організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних, соціально-економічних заходів.

Зміст перспективної комплексної програми поліпшення умов і охорони праці включає:

  1. Організаційні заходи.

  2. Технічні заходи.

  3. Заходу щодо забезпечення належних санітарно-побутових умов і лікувально-профілактичної роботи.

  4. Соціально-економічні заходи.

  5. Заходи, пов'язані із проведенням науково-дослідних робіт.

Поточне планування здійснюється у межах календарного року через розробку відповідних заходів у розділі „Охорона праці" колективного договору.

Оперативне планування роботи з охорони праці (квартал, місяць, в деяких випадках – декада, тиждень) здійснюється за підсумками контролю стану охорони праці в структурних підрозділах і на підприємстві в цілому. Оперативні заходи передбачають усунення виявлених недоліків і зазначаються безпосередньо поточними управлінськими рішеннями керівника підприємства. Оперативні плани складаються, зокрема, по результатам розслідування нещасних випадків, на виконання приписи органів державного нагляду за охороною праці тощо.

Функція СУОП щодо організації та координації робіт передбачає управління охороною праці на всіх рівнях управління і всіх стадіях виробничого процесу, визначення обов'язків, прав, відповідальності та порядку взаємодії осіб, що приймають участь в процесі управління, а також прийняття та реалізацію управлінських рішень.