Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

8.2. Елементи системи управління охороною праці (ohsas 18001:1999)

8.2.1. Загальні вимоги

Організація повинна створити і підтримувати в робочому стані систему управління охороною праці, вимоги для якої викладені в цьому розділі.

Основні функціональні елементи системи управління охороною праці у відповідності до стандарту OHSAS 18001:1999 такі (мал. 8.2):

  • Політика в галузі охорони праці;

  • Планування заходів з охорони праці;

  • Впровадження і функціонування СУОП;

  • Перевірки і коригувальні дії;

  • Аналіз системи управління охороною праці з боку керівництва.

8.2.2. Політика в галузі охорони праці

В компанії повинна існувати політика в галузі охорони праці, санкціонована вищим керівництвом організації, що чітко формулює загальні цілі охорони праці і зобов'язання щодо поліпшення в галузі охорони праці (мал.8.3).

Ця політика повинна:

  1. відповідати характерові і масштабові ризиків в галузі охорони праці на підприємстві.

  2. включати зобов'язання про постійне удосконалення.

  3. включати зобов'язання відповідати, як мінімум, діючому законодавству, а також іншим вимогам, з якими організація погоджується.

  4. бути документованою, впровадженою і підтримуватися в робочому стані.

  5. бути доведеною до відома всього персоналу для того, щоб кожен працівник знав про свої обов'язки в галузі охорони праці.

  6. бути доступної для зацікавлених сторін.

  7. періодично піддаватися аналізові, щоб залишатися підходящою і відповідати потребам організації.

8.2.3. Планування

А. Планування для ідентифікації небезпек, оцінки ризику і управління ризиком

Організація повинна встановити і підтримувати в робочому стані процедури для ідентифікації існуючих небезпек, оцінки ризиків і запровадження необхідних заходів управління. Це повинно охоплювати:

  • рутинні і не рутинні види діяльності;

  • діяльність усього персоналу, що має доступ до робочого місця (включаючи підрядників і відвідувачів);

  • устаткування на робочому місці, яке використовується як для роботи організації так і іншими особами.

Організація повинна забезпечити використання результатів проведеної оцінки і результатів заходів щодо управління ризиками при постановці цілей в галузі охорони праці. Ця інформація повинна документуватися і поновлюватися.

Методологія з ідентифікації небезпек й оцінки ризиків повинна:

  • бути визначеною по відношенню до галузі застосування, характеру і вибору визначеного часу так, щоб профілактичні заходи мали пріоритет над реактивними (тобто такими заходами, які застосовуються після події, що відбулася).

  • забезпечити класифікацію ризиків і ідентифікацію таких, котрі повинні бути усунуті або контролюватися за допомогою заходів, визначених в нижченаведених пп. В і Г.

  • бути узгодженою з оперативними напрацюваннями і відповідати можливостям заходів, що застосовуються для управління ризиком;

  • дозволяти визначати вимоги до обладнання, визначати потреби в навчанні персоналу і/або розробці оперативних заходів контролю;

  • забезпечувати моніторинг необхідних дій для ефективної і своєчасної ідентифікації небезпек й оцінки ризиків.

Б. Законодавчі та інші вимоги

Організація повинна встановити і підтримувати в робочому стані процедуру ідентифікації і доступу до законодавчих і інших вимог охорони праці, які застосовуються в організації.

Організація повинна постійно актуалізувати цю інформацію, а також доводити необхідну інформацію до відома персоналу, а також при необхідності ‑ повідомляти зацікавленим сторонам.

В. Цілі

Організація повинна установити і підтримувати документально оформлені цілі в сфері охорони праці для кожного функціонального підрозділу і на кожному рівні в межах організації. Задачі варто визначати кількісно, там, де це є можливим.

Встановлюючи і переглядаючи свої цілі, організація повинна враховувати законодавчі та інші вимоги, виявлені небезпеки і промислові ризики, технологічні особливості, фінансові, виробничі і комерційні вимоги, а також думки зацікавлених сторін. Поставлені цілі повинні відповідати визначеній організацією політиці в сфері охорони праці, включаючи її зобов'язання постійного поліпшення своєї діяльності в цій сфері.

Г. Програма (програми) управління охороною праці

Організація повинна розробити і підтримувати в робочому стані програму (програми) управління охороною праці для досягнення поставлених організацією цілей. В цій програмі повинні бути задокументовані:

а) розподіл повноважень і відповідальності за досягнення цілей в кожному підрозділі та на кожному рівні організації;

б) засоби і терміни досягнення цілей.

Програма (програми) управління охороною праці повинна (повинні) регулярно піддаватися аналізові та переглядатися через заплановані інтервали часу. Там, де необхідно, у програму (програми) управління охороною праці варто вносити доповнення, відповідно до змін у напрямах діяльності організації, асортименту продукції, послуг або змін виробничих умов.