Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

8.2.4. Впровадження і функціонування суоп

А. Структура і відповідальність

Обов'язки, повноваження і відповідальність персоналу, що здійснює управлінські функції, виконує і перевіряє види діяльності, що впливають на ризики, пов'язані з роботою організації, її обладнання і виробничих процесів, повинні бути визначені, документально оформлені і доведені до відома всіх працівників для того, щоб сприяти управлінню в сфері охорони праці.

Вся відповідальність за охорону праці лежить на вищому керівництві організації. Організація повинна призначати члена вищого керівництва (наприклад, у великій організації ‑ член правління, ради або член виконавчого комітету) з конкретною відповідальністю за забезпечення належного впровадження системи управління охороною праці і її відповідності вимогам у всіх підрозділах і сферах діяльності організації.

Керівництво організації повинне надати ресурси, необхідні для впровадження, контролю, удосконалення і підтримки в робочому стані системи управління охороною праці. Під ресурсами маються на увазі людські ресурси, інтелектуальні, технологічні та фінансові ресурси.

Призначений представник вищого керівництва повинен мати чітко визначені функції, обов'язки, повноваження та відповідальність для:

а) забезпечення розробки і впровадження вимог до системи управління охороною праці і підтримки її в робочому стані, відповідно до OHSAS 18001.

б) забезпечення того, що доповіді про функціонування системи управління охороною праці представлялися вищому керівництву для аналізу і в якості основи для подальшого удосконалення системи управління.

Всі посадові особи, що призначені на відповідальні пости в системі менеджменту організації, повинні продемонструвати прихильність до ідеї постійного удосконалення системи управління охороною праці.

Б. Навчання, поінформованість і компетентність

Персонал повинний бути компетентним для виконання задач, що можуть впливати на безпеку і здоров'я на робочому місці.

Компетентність слід визначати на підставі відповідної освіти, технічної підготовки і/або виробничого досвіду. Організація повинна розробити і підтримувати в робочому стані процедури, що забезпечують поінформованість працівників кожного відповідного рівня і посади, про:

  • важливість відповідності його роботи політиці і процедурам в сфері охорони праці, а також вимогам системи управління охороною праці.

  • наслідки, реальні або потенційні, своєї діяльності в сфері охорони праці і користь персональної ефективності для СУОП;

  • свою роль й обов'язки за досягнення відповідності своєї роботи політиці і процедурам в сфері охорони праці, а також вимогам до системи управління охороною праці, включаючи свою підготовленість до надзвичайних ситуацій і до реагуванню на них (див. нижче, п. Ж);

- потенційні наслідки відхилень від встановлених виробничих процедур.

Методики навчання персоналу повинні враховувати різні рівні:

- обов'язків, персональних здібностей і грамотності працівників;

- ризиків.

В. Консультації та обмін інформацією

Організація повинна мати процедури, що забезпечують доведення до відома персоналу інформації з питань охорони праці і процедури одержання інформації від персоналу і зацікавлених сторін.

Участь службовців в такій роботі повинна бути задокументованою, а зацікавлені сторони повинні бути про це поінформовані.

Працівники організації повинні:

  • бути задіяними в процесі розробки й аналізу політики і процедур для управління ризиками;

  • бути обізнаними і проконсультованими щодо всіх змін, які можуть негативно впливати на і здоров'я безпеку на робочому місці.

  • мати своє представництво в вирішенні всіх питань охорони праці;

  • бути поінформованими про те, хто є їхнім представником з питань охорони праці і хто є спеціально призначеним представником вищого керівництва з цих питань(див. вище, п. 8.2.4, А).

Г. Документація

Організація повинна розробити і підтримувати в робочому стані, у паперовому або електронному виді, інформацію, що:

  1. описує основні елементи системи управління охороною праці і їхню взаємодію;

  2. вказує на пов’язану з ними суміжну документацію.

Важливо, щоб ця документація була зведена до мінімуму, необхідному для ефективності її використання.

Д. Управління документацією и даними

Організація повинна розробити і підтримувати в робочому стані процедури перевірки всіх документів і даних у відповідності до викладених тут вимог стандарту OHSAS для того, щоб:

  1. їх можна було знайти,

  2. вони піддавалися періодичному аналізові, а за необхідністю – виправленням та перезатвердженню, їхня адекватність підтверджувалася уповноваженою особою,

  3. поточні версії відповідних документів і даних були доступні у всіх місцях, де проводяться роботи, істотні для ефективного функціонування системи управління охороною праці,

  4. застарілі документи і дані швидко вилучалися з усіх місць видання і використання, щоб виключити їхнє ненавмисне використання,

  5. архівні документи і дані, залишені на збереження для юридичних або інформативних цілей, належним образом ідентифікувалися.

Е. Операційний контроль

Організація повинна визначати ті види і напрями діяльності, які пов'язані з ідентифікованими ризиками, де потрібно застосувати заходи контролю. Організація повинна планувати ці дії, включаючи підтримку в робочому стані, щоб гарантувати їх ефективне виконання у відповідних умовах шляхом:

а) розробки і підтримки в робочому стані задокументованих процедур, що охоплюють ситуації, де їхня відсутність могла б привести до відхилень від політики і задач СУОП;

б) обґрунтування робочих критеріїв у вказаних процедурах;

в) розробки і підтримки в робочому стані процедур, що відносяться до ідентифікованих ризиків у відношенні майна, продукції, обладнання, послуг, таких, що купуються і/або використовуються організацією; доведення до відома постачальників і підрядників відповідних процедур і вимог.

г) розробки і підтримки робочому стані процедур проектування робочих місць, технологічних процесів, установок, механізмів, виробничих процесів і організації праці, включаючи їхню адаптацію до можливостей людини, щоб усунути або зменшити ризики.

Ж. Готовність до надзвичайних ситуацій і прийняття відповідних заходів

Організація повинна розробити і підтримувати в робочому стані плани і процедури для ідентифікації можливості виникнення нещасних випадків та аварійні ситуації і відповідного реагування на них, а також для запобігання і зменшення можливих травм і захворювань, що можуть бути з цим пов'язані.

Організація повинна перевіряти свою аварійну готовність і плани відповідного реагування і дій, особливо після події нещасних випадків або надзвичайних ситуацій.

Організація також повинна періодично проводити випробування таких процедури в тій мірі, наскільки це є можливим.