Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

3.4.4. Порядок проведення державного нагляду підрозділами Держгірпромнагляду

Державний нагляд здійснюється шляхом проведення перевірок підприємств (об'єктів), організацій, установ структурними підрозділами Держгірпромнагляду України згідно з «Положенням про порядок організації державного нагляду за охороною праці та гірничого нагляду в системі Держнаглядохоронпраці України», затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці від 30.03.2004 № 92.

Під час проведення перевірки посадова особа Держгірпромнагляду України повинна дотримуватись правил етикету, забезпечити збереження службової та комерційної таємниці суб'єкта підприємницької діяльності, що перевіряється. Інформація, доступ до якої обмежений, використовується у порядку, встановленому законодавством.

Перед початком перевірки посадова особа Держгірпромнагляду України повинна ознайомитись з технічною та технологічною документацією підприємства (об'єкта), матеріалами перевірок з питань безпеки праці, проведених спеціалістами та керівниками структурних підрозділів, у тому числі службами охорони праці підприємства (об'єкта). Крім того, посадова особа повинна ознайомитися зі станом виконання заходів щодо створення безпечних умов праці, що були розроблені та затверджені за результатами попередніх перевірок підприємства (об'єкта) та з урахуванням висновків комісій з розслідування нещасних випадків і аварій.

Усі види перевірок проводяться у присутності роботодавця або уповноваженої ним особи.

У разі створення перешкод проведенню перевірки посадова особа Держгірпромнагляду України звертається до правоохоронного органу.

Основні документи, які оформляються під час заходів державного нагляду за охороною праці, такі:

  • Припис;

  • Рішення про поновлення проведення роботи, експлуатації об'єкта, машини, механізму, устаткування;

  • Подання;

  • Акт оперативної (цільової) перевірки;

  • Акт комплексної перевірки.

Результати кожної перевірки оформлюються актом перевірки, а у разі виявлення під час перевірок підприємств (об'єктів), порушень з питань охорони праці посадова особа Держгірпромнагляду складає Припис, до якого:

  • вноситься запис про характер та зміст порушень безпеки праці, про невиконання законів та інших нормативно-правових актів, а також вимоги до роботодавця щодо усунення цих порушень;

  • вноситься запис про заборону, зупинку, припинення, обмеження роботи та експлуатації окремих виробництв, цехів, дільниць, робочих місць, будівель, споруд, приміщень, експлуатацію машин, механізмів, устаткування, транспортних та інших засобів праці, виконання певних робіт;

  • зазначається вимога до роботодавця про складання заходів щодо усунення виявлених порушень та письмове інформування щодо виконання цих заходів.

Припис (перший примірник) видається роботодавцю, другий примірник припису залишається у посадової особи Держгірпромнагляду.

Об'єкт, експлуатація якого зупинена, пломбується відповідно до «Інструкції про порядок зупинки експлуатації об'єктів при наявності порушень нормативних актів про охорону праці», затвердженої наказом Держнаглядохоронпраці України від 30.12.94 № 133.

Експлуатації зупинених об’єктів поновлюється після усунення порушень, відмічених у Приписі, та отримання від посадової особи Держгірпромнагляду Рішення про поновлення проведення роботи, експлуатації об'єкта, машини, механізму, устаткування. Це рішення приймається посадовою особою Держгірпромнагляду після перевірки достовірності усунення порушень.

При повторному порушенні вимог нормативно-правових актів з охорони праці роботодавцю видається новий Припис, здійснюється зупинка об’єктів та порушується питання щодо анулювання дозволів відповідно до «Порядку видачі дозволів Держгірпромнагляду та його територіальними органами», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.10.2003 № 1631.

При самовільному поновленні експлуатації зупиненого об'єкта посадова особа Держгірпромнагляду проводить повторну зупинку цього об'єкта і вживає заходи щодо притягнення до відповідальності згідно із законом посадових осіб, дії або бездіяльність яких привели до цього порушення.

Рішення на відновлення експлуатації зупиненого об'єкта у таких випадках видається керівником територіального управління Держгірпромнагляду або за його дорученням начальником державної інспекції.

У разі виявлення посадовими особами Держгірпромнагляду порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці, які створюють загрозу життю або здоров'ю працівників, вони вправі надсилати роботодавцю Подання щодо невідповідності посадових осіб, які допустили ці порушення, займаній посаді або передавати матеріали органам прокуратури для притягнення цих осіб до відповідальності згідно із законом.

Перевірки поділяються на планові та позапланові.

Планові перевірки встановлюються з урахуванням специфічних особливостей, стану охорони праці на конкретних підприємствах, об'єктах.

Періодичність проведення планових перевірок встановлюється в залежності від характеру економічної діяльності цих суб'єктів.

Позапланові перевірки проводяться у разі:

  • росту виробничого травматизму;

  • допущення аварії або групового чи смертельного нещасного випадку;

  • надходження скарги;

  • невиконання роботодавцем вимог раніше виданого Припису;

  • ненадання інформації щодо усунення вказаних у Приписі недоліків.

Позапланові перевірки проводяться за наказом територіального управління або Держгірпромнагляду України.

Планові та позапланові перевірки (мал. 3.2), в залежності від їх мети та завдань, поділяються на:

  • оперативні,

  • цільові,

  • комплексні.

Оперативна перевірка - це перевірка стану охорони праці; контроль достовірності наданої роботодавцем інформації про усунення порушень нормативно-правових актів з охорони праці, зазначених у раніше виданих Приписах, щодо прийняття рішення про поновлення експлуатації тимчасово зупиненого об'єкта; здійснення нагляду за об'єктами, що будуються, тощо.

Оперативні перевірки проводяться посадовою особою Держгірпромнагляду протягом 1-2 робочих днів у різні зміни, у тому числі у вихідні та святкові дні.

Цільова перевірка - це перевірка з метою поглибленого вивчення конкретних питань з охорони праці виробничих підрозділів і служб підприємства.

Цільові перевірки проводяться посадовою особою або комісією тривалістю до 5 робочих днів.

Результат оперативної, цільової перевірки оформлюється Актом встановленої форми.

Комплексна перевірка - це всебічна і детальна перевірка безпеки праці, функціонування системи управління охороною праці, технічного стану обладнання, що експлуатується, безпечного ведення робіт на підприємствах (об'єктах), в установах, організаціях, в адміністративному районі, місті тощо.

Тривалість комплексної перевірки встановлюється, як правило, до 10 робочих днів. У випадку специфічних особливостей виробництва тривалість комплексної перевірки може бути продовжено до 15 робочих днів.

Результат комплексної перевірки оформлюється Актом комплексної перевірки встановленої форми.

Результати комплексної перевірки окремого підприємства (об'єкта), у разі необхідності, розглядаються на Раді територіального управління Держгірпромнагляду з заслуховуванням звіту роботодавця з цих питань.

Рішення про проведення і тривалість цільової чи комплексної перевірки та про склад комісії приймається територіальним управлінням Держгірпромнагляду та оформлюється відповідним наказом.

До складу комісії, крім державних інспекторів Держгірпромнагляду, можуть включатися (за їх згодою) представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, галузевих профспілок, регіональних профоб'єднань та інших організацій.

Письмове повідомлення про проведення планової цільової чи комплексної перевірки надсилається роботодавцю, місцевим державним адміністраціям (органам місцевого самоврядування) за 30 робочих днів до початку перевірки.

За результатами перевірки роботодавець розробляє заходи щодо усунення виявлених порушень законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці.