Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

1.3.2. Охорона праці - частина соціальної політики єс

Питання охорони праці розглядаються як складова частина соціальної політики ЄС. Соціальна ж політика відноситься в ЄС до питань так званої першої колони.

Розглянемо законодавчу базу Європейського співтовариства в галузі охорони праці.

Широко затвердилася думка, що основою і рушійною силою поліпшення умов праці й життя є взаємовплив економічного й соціального розвитку. Соціальний аспект має таке ж саме значення, як і економічний. Про це свідчить схвалений у Страсбурзі в 1989 р. Статут про соціальні права.

У ньому головний наголос у соціальній політиці робиться на сприяння праці і зайнятості. В Статуті підкреслюється значення забезпечення соціальних прав трудящих і поліпшення їхнього життя. Документ і розроблена детальна програма з його перетворення в життя охоплюють, включаючи й охорону праці, усього 12 напрямків. До них, зокрема, відноситься соціальне забезпечення працівників, питання рівноправності, право брати участь у переговорах і порядок укладання колективних договорів, а також спеціальні заходи щодо захисту молоді, старих та інвалідів. На рівні ЄС практичні результати цього документа пов'язані з розробленими Єврокомісією Програмами дій, відповідно до яких найбільша кількість Директив ЄС було підготовлено саме в галузі охорони праці.

Документ складається із двох розділів. Перший розділ включає 12 глав, які стосуються наступних тем:

  1. Вільне переміщення робочої сили.

  2. Трудові відносини та оплата праці.

  3. Поліпшення умов праці і життя.

  4. Соціальне забезпечення.

  5. Право на професійні об'єднання й ведення переговорів по колективних договорах.

  6. Професійне навчання.

  7. Рівноправність чоловіків і жінок.

  8. Право працівників на інформацію, ведення переговорів й участь у прийнятті рішень із питань умов праці.

  9. Охорона праці

  10. Захист дітей і підлітків у трудовому житті.

  11. Старі люди.

  12. Інваліди.

Другий розділ Статуту по соціальних правах стосується його виконання. У ньому констатується обов'язок держав-членів Європейського Співтовариства гарантувати через національні законодавство або колективні договори відзначені вище основні соціальні права.

1.3.3. Соціальні положення основного європейського законодавства

В діяльності Євросоюзу від самого початку актуальними були аспекти, безпосередньо пов'язані з діяльністю внутрішнього ринку, які обумовлюють необхідність єдиного для ЄС законодавства з охорони праці. Цього, наприклад, вимагає запобігання за рахунок так званої соціальної демпінгової торгівлі. Під соціальною демпінговою торгівлею мають на увазі те, що промислові підприємства заради одержання конкурентної переваги облаштовуються в країнах, де витрати на виробництво низькі за рахунок слабких вимог по техніці безпеки або взагалі через низький рівень соціального захисту.

У Римській угоді (1957 рік) є цілий особливий розділ про соціальну політику. У ньому підкреслюється, що держави-учасники одностайні в необхідності поліпшувати умови життя й праці працівників таким чином, що це дозволить зблизити умови життя в країнах ЄС.

Основні напрямки розвитку співробітництва у соціальній сфері:

  • зайнятість;

  • трудове право й умови праці;

  • професійне навчання й підвищення кваліфікації;

  • соціальне забезпечення;

  • профілактика виробничого травматизму і професійних захворювань;

  • виробнича охорона здоров'я;

  • право об'єднання в організації і колективні переговори між роботодавцями й працівниками.

Єдиним актом Європи, що вступив в силу в 1987 році, до Римської угоди були додані кілька нових статей, зокрема, стаття 118а. Відповідно до неї, держави-учасники прагнуть поліпшити виробниче середовище з метою захисту безпеки й здоров'я працівників, при чому метою поставлена уніфікація умов у цій галузі. Нова стаття надає охороні праці самостійного значення.