Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

2.3.2. Реєстр нпаоп

Держгірпромнагляд веде Державний реєстр нормативно-правових актів з охорони праці (Реєстр НПАОП).

  • Реєстр НПАОП ‑ це банк даних, який складається і ведеться з метою забезпечення єдиного обліку та формування відповідного інформаційного фонду цих актів.

Цей реєстр видається окремою книгою, також створено автоматизований інформаційний фонд НПАОП, який постійно відслідковується і поповнюється Держгірпромнаглядом. Зміни у Реєстрі НПАОП публікуються в журналі «Охорона праці». Цей Реєстр розміщений також на офіційному сайті Держгірпромнагляду www.dnop.kiev.ua, а також він доступний на сайті http://document.org.ua.

Включенню до Реєстру НПАОП підлягають нормативно-правові акти з охорони праці, що затверджуються Держгірпромнаглядом України, та нормативно-правові акти колишнього СРСР з питань охорони праці, які діють на території України відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 № 1545 «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР».

Державні, галузеві стандарти з питань охорони праці реєструються у порядку, установленому Держстандартом України. Ці нормативні документи можуть включатися до Реєстру НПАОП із збереженням позначень (шифрів), які їм були надані при реєстрації в Держстандарті України.

Рішення про включення нормативно-правових актів з питань охорони праці до Реєстру НПАОП зазначається в наказі Держгірпромнагляду України про затвердження НПАОП.

2.4. Стандарти в галузі охорони праці

2.4.1. Система стандартів безпеки праці (ссбт)

В колишньому СРСР була створена і діяла розгалужена Система стандартів безпеки праці (ССБТ – система стандартов безопасности труда)

У відповідності з Угодою про співробітництво в галузі охорони праці, укладеною керівниками урядів держав СНД (1994 р.) стандарти ССБТ набули статусу міждержавних стандартів, і в такому статусі вони діють в Україні. Перелік стандартів ССБТ переглядається в міру необхідності з урахуванням національного законодавства та удосконалення ССБТ. Стандарти системи ССБТ підтримуються, поновлюються і переглядаються Російськлю Федерацією.

Тому існує необхідність розглянути структуру, позначення і основні характеристики системи ССБТ.

  • ССБТ ‑ комплекс взаємозв’язаних стандартів (ГОСТів), що вміщує вимоги, норми і правила, направленні на безпеку, на збереження здоров’я і працездатності людини в процесі праці.

Структура та позначення стандартів ССБТ. ССБТ включає такі групи стандартів:

Шифр групи

Найменування групи

0

Організаційно-методичні стандарти

1

Стандарти вимог і норм по видах небезпечних і шкідливих виробничих чинників

2

Стандарти вимог безпеки до виробничого устаткування

3

Стандарти вимог безпеки до виробничих процесів

4

Стандарти вимог до засобів захисту працюючих

Стандарти групи «0» установлюють:

  • організаційно-методичні основи стандартизації в галузі безпеки праці (цілі, завдання і структура системи, впровадження і контроль за дотриманням стандартів ССБТ, термінологія в галузі безпеки праці, класифікація небезпечних і шкідливих виробничих чинників та ін.);

  • вимоги (правила) до організації робіт, спрямованих на забезпечення безпеки праці (навчання працівників з охорони праці, атестація персоналу, методи оцінки стану безпеки праці та ін.).

Стандарти групи «1» установлюють:

  • вимоги по видах небезпечних і шкідливих виробничих чинників, гранично припустимі значення їхніх параметрів і характеристик;

  • методи контролю нормованих параметрів і характеристик небезпечних і шкідливих виробничих чинників;

  • методи захисту працівників від небезпечних і шкідливих виробничих чинників.

Стандарти групи «2» установлюють:

  • загальні вимоги безпеки до виробничого устаткування;

  • вимоги безпеки до окремих груп (видів) виробничого устаткування;

  • методи контролю виконання вимог безпеки.

Стандарти групи «3» установлюють:

  • загальні вимоги безпеки до виробничих процесів;

  • вимоги безпеки до окремих груп (видів) технологічних процесів;

  • методи контролю виконання вимог безпеки.

Стандарти групи «4» встановлюють:

  • вимоги до окремих класів, видів і типів засобів захисту;

  • методи контролю і оцінки засобів захисту;

  • класифікацію засобів захисту.

Позначення міждержавного стандарту ССБТ складається з індексу (ГОСТ), реєстраційного номера, перші дві цифри якого (12) визначають приналежність стандарту до комплексу ССБТ, наступна цифра із крапкою вказує групу стандарту, а три наступні цифри - порядковий номер стандарту в групі. Через тире вказується рік затвердження стандарту.

Приклади:

ГОСТ 12.1.011-78, ГОСТ 12.0.004-90, ГОСТ 12.1.044-89.

Стандарти ССБТ мають груповий заголовок: «Система стандартів безпеки праці».

Приклад (мовою оригіналу):

Межгосударственный стандарт ГОСТ 12.1.009-76 Система стандартов безопасности труда. Электробезопасность. Термины и определения.