Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

Запитання для самоконтролю

  1. Які органи державного управління України здійснюють управління охороною праці в Україні?

  2. Компетенція Кабінету Міністрів України в галузі охорони праці.

  3. Компетенція Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (в сфері охорони праці).

  4. Повноваження міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в галузі охорони праці.

  5. Повноваження місцевих державних адміністрацій в галузі охорони праці.

  6. Повноваження органів місцевого самоврядування в галузі охорони праці.

  7. Повноваження об'єднань підприємств у галузі охорони праці.

  8. Мета функціонування системи управління охороною праці в Україні.

  9. Структура державного управління охороною праці.

  10. Мета створення Національної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення при Кабінеті Міністрів України.

  11. Основні завдання діяльності Національної Ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

  12. Назвіть державні установи, що здійснюють державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці (згідно закону „Про охорону праці”).

  13. Якими законами України регулюється діяльність органів державного нагляду за охороною праці?

  14. Які права щодо здійснення своєї діяльності має Держгірпромнагляд України?

  15. Основні права посадових осіб Держгірпромнагляду України.

  16. Відповідальність посадових осіб Держгірпромнагляду України.

  17. Хто покликаний здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці (у відповідності до закону «Про охорону праці»)?

  18. Права професійних спілок про здійсненні громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці.

  19. Яким чином здійснюється громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці при відсутності на підприємстві професійної спілки?

  20. За чий рахунок повинен проходити навчання уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці для виконання своїх обов'язків?

  21. Обов’язки уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці.

  22. Права уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці.

  23. Які права працівників та їхніх профспілок встановлює закон «Про охорону праці» щодо регулювання питань охорони праці у колективному договорі, угоді?

4. Організація охорони праці на підприємстві

4.1. Служба охорони праці на підприємстві

Закон України «Про охорону праці» (стаття 13) зобов'язує роботодавця створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує інструкції про їх обов'язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролює їх додержання.

Організація служби охорони праці на підприємстві регламентується Законом України «Про охорону праці» (стаття 15) та НПАОП 0.00-4.21-04 «Типове положення про службу охорони праці», затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці України від 15.11.2004 р. №255.

Відповідно до цього Типового положення, на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва (суміщення) особи, які мають відповідну підготовку.

На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж роботи не менше трьох років і пройшли навчання з охорони праці.

Згідно з Типовим положенням про службу охорони праці, служба охорони праці створюється з метою організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям в процесі праці.

Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю. Керівники та спеціалісти служби охорони праці за своїми посадами та заробітною платою прирівнюються до керівників і спеціалістів основних виробничо-технічних служб.

Служба охорони праці комплектується спеціалістами, які мають вищу освіту та стаж роботи за профілем виробництва не менше 3 років. Спеціалісти з середньою спеціальною освітою приймаються в службу охорони праці у виняткових випадках.

Служби охорони праці створюються не тільки на підприємствах, а і також в міністерствах, державних комітетах, концернах, корпораціях і інших об’єднаннях підприємств. Служби охорони праці функціонують також в структурі обласних, міських та районних органів державної виконавчої влади.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки в разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці.