Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

В.2. Основні розділи дисципліни «Основи охорони праці»

Вивчення курсу «Основи охорони праці» обумовлено тим, що в умовах виробництва мають місце потенційно небезпечні та шкідливі виробничі чинники, вплив яких на організм людини може призвести до виробничих травм, професійних захворювань, отруєнь, та навіть до загибелі людей.

Необхідність забезпечення здорових і безпечних умов праці у всіх галузях діяльності, орієнтація на безперечний пріоритет людського життя і здоров’я зумовлюють необхідність підготовки в вищих навчальних закладах фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці. Тому невід’ємною частиною підготовки є дисципліна «Основи охорони праці».

Головна мета курсу – надати майбутнім фахівцям основи знань з охорони праці, реалізація яких у професійній діяльності дозволить покращити умови праці, підвищити її ефективність і продуктивність, попередити професійні захворювання, виробничий травматизм, аварійність.

Методологічною основою курсу «Основи охорони праці» є науковий аналіз умов праці, виробничих процесів та обладнання, робочих місць, трудових операцій, організації виробництва з метою виявлення і дослідження шкідливих і небезпечних виробничих чинників, виникнення можливих аварійних ситуацій, і на цій підставі розробка і реалізація заходів з попередження і усунення несприятливих виробничих чинників та створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Дисципліну «Основи охорони праці» складають такі основні розділи:

  1. Організаційні і правові питання охорони праці.

  2. Основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії.

  3. Основи техніки безпеки.

  4. Пожежна безпека.

Тільки спеціаліст, що на високому рівні володіє всім комплексом питань охорони праці, має моральне і фактичне право очолювати виробничі колективи, керувати людьми на виробництві, в офісі, в установі чи організації, видавати підлеглим та колегам виробничі завдання, організовувати виробничий процес.

В.3. Суб’єкти і об’єкти охорони праці

Основними суб’єктами охорони праці є працівник і роботодавець. Закон України «Про охорону праці» дає такі визначення:

  • Працівник ‑ особа, яка працює на підприємстві, в організації, установі та виконує обов'язки або функції згідно з трудовим договором (контрактом).

Отже, найголовнішою ознакою працівника є наявність трудового договору з роботодавцем.

  • Роботодавець ‑ власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, і фізична особа, яка використовує найману працю.

Таким чином, найголовнішою ознакою роботодавця є використання найманої праці.

Директива Європейського Союзу (89/391/ЕЕС) «Про введення заходів, що сприяють поліпшенню безпеки й гігієни праці працівників» дає такі визначення:

  • Працівник ‑ особа, найнята роботодавцем, включаючи стажерів і практикантів, але крім домашніх працівників.

  • Роботодавець ‑ фізична або юридична особа, що перебуває з питань наймання у взаємодії із працівником і яка є відповідальною за підприємство або установу.

Основними об’єктами, які захищаються в охороні праці, є життя, здоров’я та працездатність працівника.