Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся книга Рус 2007.doc ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
5.83 Mб
Скачать

8. Інтегровані системи менеджменту в галузі охорони праці

8.1. Поняття інтегрованої системи менеджменту у сфері охорони праці

Процеси глобалізації, принципи відкритої економіки, курс на інтеграцію з країнами ЄС спонукає підприємства усіх форм власності в своїй діяльності керуватися визнаними міжнародними нормами, правилами, звичаями, стандартами. В діловому світі давно вже визнано, що такий підхід до організації бізнесу надає суттєві конкурентні переваги. Досвід провідних підприємств, які вже переглянули свою політику в сферах управління якістю, управління довкіллям, а також в сфері охорони праці відповідно до міжнародних стандартів, свідчить, що це сприяє зростанню рівня управління організацією в цілому, підвищенню компетентності посадових осіб та працівників, зокрема, у питаннях безпеки, зменшення професійних ризиків, зниженню травматизму та професійної захворюваності.

Крім того, слід очікувати також суттєвий соціальний та економічний ефект (для підприємства і для національної економіки в цілому) від впровадження міжнародних стандартів безпеки праці, функціонування системи управління охороною праці з урахуванням вимог цих стандартів.

В цих умовах все більше організацій виявляють зацікавленість в ефективності і демонстрації можливостей управління охороною праці (охороною здоров'я і безпекою) працівників (персоналу). Це робиться в умовах підвищення жорсткості законодавства в галузі охорони праці і реформування економіки.

Міжнародні стандарти по системам управління охороною праці включають такі специфікації:

  • Стандарт Великої Британії BS 8800-96 «Керівництво із систем управління охороною здоров'я і безпекою персоналу» (Guіde to Occupatіonal health and safety management systems);

  • Стандарт OHSAS 18001-99 «Системи управління охороною здоров'я і безпекою персоналу. Вимоги».

  • Супутній документ OHSAS 18002:2000 «Системи менеджменту в галузі охорони праці і попередження професійних захворювань. Настанова по застосуванню OHSAS 18001».

  • Державний стандарт Російської Федерації ГОСТ Р 12.0.006-2002 ССБТ «Общие требования к управлению охраной труда в организации». Цей стандарт гармонізований з міжнародним стандартом OHSAS 18001-99.

  • Стандарт Міжнародної організації праці МОП-СУОП 2001 / ILO-OSH 2001 «Настанова по системам управління охороною праці».

  • Стандарт ISO/IEC Guide 51:1999 «Аспекти безпеки. Настанова по їх включенню в стандарти".

  • Державний стандарт Російської Федерації ГОСТ Р 51898-2002 «Аспекты безопасности. Правила включения в стандарты". Цей стандарт гармонізований з міжнародним стандартом ISO/IEC Guide 51:1999.

Слід зробити термінологічне зауваження: в цьому розділі використовуються два терміни, які тут є цілком ідентичними:

Система управління охороною праці



Система менеджменту в галузі охорони праці

Методологія створення і функціонування систем управління (менеджменту) по ряду напрямків визначається загальновизнаними стандартами ISО серії 9000 (управління якістю) і ISО серії 14000 (управління охороною навколишнього середовища). В основі методології створення і функціонування систем управління, обумовленої цими стандартами, покладені відомі принципи: "плануй - виконуй - контролюй - удосконалюй" (так званий цикл Демінга), реалізовані в рамках сформованої політики в розглянутому напрямку діяльності. Модель такого підходу приведена на мал. 8.1.

Стандарти OHSAS 18001:1999 та OHSAS 18002:2000, а також стандарт Міжнародної організації праці МОП-СУОП 2001 / ILO-OSH 2001. орієнтовані на створення системи управління охороною праці організації, що у виді підсистеми могла б бути об'єднана з іншими підсистемами системи управління (менеджменту) у рамках єдиної інтегрованої системи управління (менеджменту) організації.

В цьому розумінні вказані міжнародні стандарти регламентують інтегровану систему управління в сфері охорони праці.

Слід зазначити, що створення такої системи управління (менеджменту) не є обов'язковим, а визначається лише намірами організації удосконалювати свою діяльність в галузі охорони праці.

  • Інтегрована система управління (менеджменту) в сфері охорони праці – це система управління, що побудована на основі вимог стандартів OHSAS 18001:1999 та OHSAS 18002:2000 (а також МОП-СУОП 2001 / ILO-OSH 2001) як складова частина єдиної системи менеджменту організації, і призначена для реалізації організацією своєї політики і задач в галузі охорони праці та оцінки діяльності організації в цій галузі сторонніми організаціями.

Інтегрована система управління охороною праці може бути впроваджена в організаціях усіх типів і розмірів, незалежно від конкретного сектора економіки (галузі промисловості). На розробку і впровадження системи управління охороною праці впливають:

  • сфера діяльності організації, її конкретні виробничі задачі;

  • продукція, що випускається, і послуги, що надаються;

  • впроваджені технологічні процеси, устаткування; засоби індивідуального і колективного захисту працівників;

  • практичний досвід діяльності організації в галузі охорони праці.

Успіх функціонування системи управління охороною праці залежить від зобов'язань, узятих на себе на всіх рівнях управління, усіма підрозділами і працівниками організації, особливо її керівництвом (роботодавцем).

Зараз постійно розширюється коло питань, що вирішуються інтегрованою системою управління (менеджменту) організації. В сферу діяльності інтегрованого менеджменту включаються, зокрема, такі компоненти, пов’язані з безпекою:

  • Управління якістю продукції, робіт, послуг ‑ стандарти ISО серії 9000;

  • Управління охороною навколишнього середовища ‑ стандарти ISО серії 14000;

  • Управління в сфері охорони праці – стандарти OHSAS 18001:1999, OHSAS 18002:2000;

  • Соціальна відповідальність – міжнародний стандарт SA 8000: 2001 «Соціальна відповідальність» (див. розділ 1, п. 1.2.2);

  • Інформаційна безпека – міжнародний стандарт ISO/IEC 27001:2005 «Інформаційні технології. Методи забезпечення безпеки. Системи менеджменту інформаційної безпеки. Вимоги».