Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2. Правове регулювання міжнародного співробітництва у промисловості

За розподілом ЄЕК ООН серед форм промислового співробітництва виділяються:

  • поставка комплектних підприємств та обладнання з наступною оплатою їхньої вартості продукцією, що має бути виготовлена на їх основі;

  • надання ліцензій та (або) виробничого досвіду і знань з наступною оплатою їхньої вартості поставками продукції, отриманої з їх використанням;

  • підряд;

  • спільне виробництво, включаючи науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи (НДДКР);

  • спільні підприємства;

  • спільні проекти.

Промислове співробітництво - відносини, пов'язані із створенням довготривалої спільності інтересів між незв'язаними між собою підприємствами різних країн (згідно з глосарієм термінів, який було опубліковано Європейською економічною комісією ООН (ЄЕК ООН) у 1983 році, до терміну " промислове співробітництво" прирівнюється термін "виробнича кооперація" у широкому своєму значенні).

Особливості міжнародного співробітництва у промисловості

Це об’єктивний історичний процес, який притаманний усім способам виробництва

Притаманний країнам з будь-яким соціально-економічним ладом

Поєднуються та матеріалізуються передові ідеї, досягнення в галузях фундаментальної науки, науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР), виробничих, конструкторських, управлінських та інформаційних технологій.

Кооперація безпосередніх виробників, дослідників та розробників у сучасному світі постає відтворювальною базою соціально-економічного та науково-технічного прогресу країн світу, серцевиною світогосподарських процесів, регіональної економічної інтеграції, транснаціоналізації (виробництва, НДДКР, інформаційно-фінансової сфери тощо), міжнародного промислового співробітництва, глобалізації світової економіки у сфері матеріального виробництва.

Ця форма взаємодії стала прискорювачем структурної перебудови промисловості, її галузевих та міжвідомчих комплексів на новій технологічній основі, в тому числі широкому застосуванні електронних та інформаційних технологій.

Багатостороннє промислове співробітництво в міжнародній практиці означає економічні відносини та діяльність, зумовлені: Укладенням договорів на тривалий термін, які виходять за межі простої купівлі-продажу товарів та послуг і охоплюють ряд взаємозалежних операцій (на рівні виробництва, розробки та передачі технології, збуту тощо). Укладенням договорів, що визначені урядами у двосторонніх та багатосторонніх угодах як договори про промислове співробітництво.

Моделі міжнародного промислового співробітництва

  • Науково-технічна кооперація.

  • Виробничо-технічна кооперація (у тому випадку, коли коопераційні зв'язки в науково-дослідницькій діяльності розповсюджуються у подальшому й на сферу безпосередньо виробництва).

  • Науково-виробничо-збутова (при домовленості партнерів з виробничо-технічної кооперації про спільний збут продукції, що ними випускається).

П

(а) період планованого співробітництва;

(б) основні напрями цього співробітництва;

(в) положення, що стосуються технічних і торгових таємниць, які буде розкрито в ході попередніх переговорів;

(г) початкові заходи, необхідні для здійснення співробітництва, і договірні положення, які в цьому зв’язку належить прийняти;

(д) умови набрання чинності остаточним договором;

(е) можливість дальшого поглиблення співробітництва.

ерш ніж ухвалити остаточний текст договору про промислове співробітництво, сторони інколи укладають попередню згоду або договір, яким, зокрема, передбачається: