Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Міжнародне економічне право

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

Міжнародне економічне право: Навчально-методичний посібник.

У посібнику розглядаються поняття, предмет, методи та система міжнародного економічного права, досліджуються джерела міжнародного економічного права та принципи міжнародно-правового регулювання економічних відносин. Аналізується правовий статус держави як суб’єкту міжнародного економічного права, міжнародних економічних організацій і транснаціональних корпорацій. Розкривається поняття, значення та види міжнародних економічних договорів. Вивчається правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності України. Характеризуються такі правові інститути міжнародного економічного права, як міжнародне торговельне право, міжнародне валютне право, міжнародне інвестиційне право, міжнародне транспортне право, міжнародне митне право, міжнародно-правове регулювання співробітництва у промисловості та сільському господарстві, правове регулювання міжнародного науково-технічного співробітництва.

Навчально-методичний посібник розрахований на студентів спеціальності 6.050103 «Міжнародна економіка» усіх форм навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів, а також всіх, хто цікавиться проблемами міжнародного економічного права.

Передмова

Важливою і невід’ємною частиною економічної та юридичної освіти студентів вищих навчальних закладів є вивчення міжнародного економічного права.

Особливого значення набуває оволодіння знаннями у галузі міжнародного економічного права в сучасний період – час розвитку та зміцнення державності в Україні, активізації міжнародних економічних відносин. Міжнародні економічні відносини — це форма зв'язку між дер­жавами, між державами та міжнародними організаціями, між міжнародними організаціями з різних аспектів міжнародного еко­номічного життя.

Вивчення курсу «Міжнародне економічне право» базується на знаннях, отриманих студентами з таких дисциплін, як правознавство, конституційне право, підприємницьке право, а також з курсів міжнародної економіки, міжнародної торгівлі, міжнародного менеджменту, міжнародних економічних організацій.

Норми міжнародного економічного права спрямовані на сприян­ня безперешкодному здійсненню державами їх суверенних прав у галузі міжнародних економічних відносин, рівноправному співробіт­ництву держав незалежно від соціально-економічних систем і полі­тичних режимів, економічному прогресу планети в цілому та країн, що розвиваються, зокрема.

З метою кращого сприйняття навчальний матеріал викладено в схеметичному вигляді. Крім того, до кожної з тем наведено основні поняття та список літератури, що може бути використана для детальнішого вивчення певної теми. Для самоперевірки знань студентів стануть у нагоді питання для самоконтролю. До навчально-методичного посібника включено також тести для перевірки знань студентів, питання до іспиту, а також зразок екзаменаційного білету.