Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2. Правове регулювання відносин в межах міжнародних економічних договорів

Специфіка суб'єктів (контрагентів), між якими вини­кають міжнародні економічні відносини, різноманітність предме­тів, які лежать в основі цих відносин, та інші чинники зумовлю­ють певну складність правового регулювання у цій сфері. Тим більше, що в основі міжнародних економічних угод лежать різні договори в галузі торгівлі, фінансів, транспорту, промислового й сільськогосподарського співробітництва, науково-технічного про­гресу та ін. Навіть у межах одного різновиду договору, як прави­ло, спостерігається значне розмаїття предметів договору, вартос­ті, строків, економічного становища контрагентів тощо.

Отже, складність міжнародних економічних відносин обумов­лює складність їх правового регулювання.

Основні джерела, за допомогою яких здійснюється правове регулювання відносин в сфері міжнародних економічних договорів:

Основними регуляторними актами СОТ у сфері міжнародних економічних договорів є Генеральна угода з тарифів і торгівлі (ГАТТ); Генеральна угода з тарифів і торгівлі послугами (ГАТТС); Угода про торговельні аспекти прав на інтелектуальну власність (ТРІПС)

3. Види міжнародних економічних договорів та їх класифікація

Основою міжнародного правового регулювання економіч­них відносин між державами є дво- та багатосторонні договори. Вони бувають різними як за змістом, так і за назвою.

Торговельні договори – встановлюють правовий режим, який сторо­ни взаємно надають одна одній щодо регулювання порядку ввезен­ня та вивезення товарів, митного оподаткування, торговельного мореплавства, інших видів транспорту, транзиту, діяльності юридичних і фізичних осіб кожної зі сторін на території іншої.

Контингентні угоди між урядами відповідних країн про поставки товарів. Контингенти взаємних поставок товарів наводяться в переліках, що додаються до угод

Кредитні угоди, на підставі яких держави (кредитори) надають іншим державам (боржникам) певні грошові кошти, а одержувачі коштів беруть зобов'язання пога­сити суму боргу на передбачених угодами умовах (твердою валютою, банківськими металами, поставками товарів тощо).

Угоди про міжнародні розрахункиміждержавні угоди про порядок здійснення роз­рахунків за товари, послуги та інші торговельні й неторговельні опе­рації.

Міжнародні товарні угоди – укладаються між країнами-імпортерами та країнами-експортерами мінеральної та сільськогосподарської сировини.

Міжнародний факторинг – здійснюється з метою фінан­сування якоюсь організацією (фактором) експорту іншої особи (ви­робника продукції) за умови передання виробником фактора права на одержання плати від імпортера-боржника.

Міжнародний лізинг – угода, відповідно до якої одна сторона (лізингодавець) згідно зі специфікою та умовами, схваленими іншою стороною (лізингоодержувачем), укладає договір поставки з третьою стороною (постачальником), відповідно до якого лізингодавець придбає про­мислову установку, засоби виробництва чи інше обладнання та всту­пає в договір про лізинг з лізингоодержувачем, надаючи йому право використання обладнання в обмін на періодичні платежі.

Міжнародний форфейтинг – є різновидом договору між­народного факторингу, за яким поступаються не правом вимоги плате­жу, а простим і перевідним векселями (траттами) шляхом вчинення індосаменту та форфейтера (фактора).

Довготермінові комплексні угоди про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво