Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2. Джерела міжнародного інвестиційного права

Міжнародний договір є основним джерелом МЕП, зокрема такої його важливої частини, як міжнародне інвестиційне право.

З метою регулювання міжнародних інвестиційних відносин використовуються норми і принципи міжнародного економічного права, система яких називається міжнародним інвестиційним правом. Ці норми та принципи мають відповідні джерела.

двосторонні міжнародні угоди.

багатосторонні міжнародні угоди.

Двосторонні міжнародні угоди:

  1. Про сприяння та захист інвестицій.

  2. Про усунення подвійного оподаткування.

  3. Про економічне та промислове співробітництво.

  4. Торговельні угоди тощо.

До угод про сприяння та захист інвестицій можна віднести угоди ДІД –це двосторонні інвестиційні договори. України бере активну участь у підписані двосторонніх інвестиційних договорів,щодо захисту інвестицій:

  • Україна і США у 1996 році.

  • Україна і Канада у 1994 році

  • Україна і Німеччина у 1993 році.

  • Україна і Франція у 1994 році.

  • Україна і Італія у 1993 році.

  • Україна і Греція у 1994 році.

  • А також укладені договори із Великою Британією, Данією, Естонією, Китаєм, Литвою, Монголією, Нідерландами, Польщею, Угорщиною, Фінляндією, Чехією, Швейцарією та іншими державами.

Багатосторонні міжнародні угоди:

  1. Конвенція про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами, підписана Україною у Вашингтоні 3 квітня 1998 р. (ратифікована Верховною Радою України від 16 березня 2000 р.).

  2. Сеульська конвенція про заснування Багатостороннього агентства з гарантій інвестицій(це спеціалізована установа, метою якої є заохочення надходження інвестиційн у країни, що розвиваються, шляхом їхнього страхування від некомерційних ризиків(військових дій, експропріація майна інвестора та ін.);

  3. Міжнародний центр розв’язання інвестиційних спорів (це спеціалізована установа правового спрямування, метою якої є стимулювання приватних інвестицій через урегулювання конфліктів між іноземними інвесторами та місцевими урядами).

  4. Угода щодо торговельних аспектів іноземних інвестицій (ТРІМС), яка діє в системі СОТ (це система відповідних стимулів та обов’язків стосовно діяльності ТНК на території певної держави з тим, щоб не ігнорувались їхні інтереси, насамперед економічні).

  5. Угода про співробітництво в галузі інвестиційної діяльності.

  1. Міжнародні договори в сфері інвестиційної діяльності

Міжнародний договір є основним джерелом міжнародного економічного права, зокрема такої його важливої частини, як міжнародне інвестиційне право.

Прикладами перших договорів, де вирішується питання міжнародних інвестицій, є договори США, які були укладені в кінці 40-х років ХХ ст. із країнами, що зазнали поразки у Другій світовій війні. До них слід віднести договір, який був укладений між США і Німеччиною і став однією з правових основ реалізації Плану Маршалла. Відповідно до цього Договору значний обсяг американського капіталу був інвестований у німецьку економіку.

Досить активним був процес укладення міжнародних торговельних договорів у 50-х роках, коли країни, що звільнилися від колоніальної залежності, почали будувати свої відносини з промислово розвинутими країнами на принципово новій основі.

Розвиток міжнародного інвестиційного процесу зумовив укладення спеціальних угод про сприяння і взаємний захист інвестицій. Уже на початок 1988 р., за даними Центру ООН, було укладено 265 таких договорів.

Україна після проголошення своєї незалежності, ставши самостійним суб’єктом міжнародного права, активно укладає угоди щодо міжнародного інвестування.

В основному в них ідеться про заохочення та взаємний захист інвестицій або про сприяння та взаємний захист інвестицій. Подібні угоди укладені Україною із Великою Британією, Грецією, Данією, Естонією, Канадою, Китаєм, Литвою, Монголією, Нідерландами, Польщею, США, Угорщиною, Фінляндією, Францією, ФРН, Чехією, Швейцарією та іншими державами.

А наліз змісту укладених договорів (угод) про заохочення і взаємний захист інвестицій свідчить, що в них розглядається питання щодо визначення:

термінів «інвестиція», «інвестор», «доходи», «територія» та ін.

сфери застосування договору

умов сприяння та захисту іноземних інвестицій

у мов надання іноземним інвестиціям національного режиму та режиму найбільшого сприяння

п орядку компенсації збитків іноземним інвесторам; порядку вирішення спорів тощо.

До міжнародних угод у сфері інвестиційної діяльності з участю України слід віднести такі, що регулюють питання уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та запобігання ухиленню від сплати податків. Вони укладені з Великою Британією, Іраном, Польщею, Білоруссю, Туреччиною, Угорщиною, Францією, Чехією та іншими державами.

У системі міжнародних інвестиційних договорів є такі, що мають специфічний зміст, наприклад Угода між Держатомнаглядом, Держкоматомом та Міністерством навколишнього середовища, охо­рони природи та ядерної безпеки Німеччини про наміри в галузі інвестування заходів з підвищення безпеки АЕС України з реактором типу ВВЕР від 25 серпня 1993 р., Договір між Україною та США про сфери компетенції Українсько-Американської спільної комісії сприянню розвитку торгівлі та інвестиціям від 1 березня 1994 р.

З метою кращого уявлення про структуру та зміст міжнародних інвестиційних угод, як приклад, наводиться Угода між Україною та Югославією про взаємне сприяння та захист інвестицій, ратифікована Верховною Радою України 5 липня 2000 р.

С труктура міжнародної інвестиційної угоди

м іж Україною та Югославією

В изначення (роз’яснення термінів, які використовуються в угоді)

Заохочення та захист інвестицій

Н аціональний режим і режим найбільшого сприяння (сприятливий режим як для внутрішніх так і для зовнішніх інвестицій)

К омпенсація затрат (компенсація втрат через війну, переворот, збройний конфлікт і т.д.)

Е кспропріація (гарантія захисту від націоналізації іноземних інвестицій)

П ерекази (вільний переказ платежів, що стосуються інвестицій)

С уброгація

В ирішення спорів між Договірними Сторонами (спори вирішуються шляхом переговорів)

Вирішення спорів між Договірною Стороною та інвестором іншої Д оговірної Сторони

В ідносини між Договірними Сторонами

З астосування цієї Угоди (положення цієї Угоди стосуються інвестицій, здійснюваних інвесторами кожної Договірної Сторони)

Н абуття чинності, тривалість та припинення дії цієї Угоди