Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Глава 7. Міжнародні економічні договори

Основні поняття: міжнародний економічний договір, види міжнародних економічних договорів, укладення міжнародних економічних договорів, оферта, акцепт, забезпечення виконання зобов’язань, неустойка, гарантія, міжнародні спори, засоби вирішення спорів, переговори, посередництво, міжнародний арбітраж.

  1. Поняття та значення міжнародних економічних договорів

Договір — це угода двох або кількох сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення їхніх прав і обов'язків. Під міжнародним договором розуміють добровільну угоду між двома або кількома рівноправними державами чи міжнародними організаціями щодо їхніх взаємних прав і обов'язків у політичних, економічних, культурних та інших відносинах. Міжнародний економічний договір — це, на­самперед, різновид міжнародних договорів.

Зовнішньоекономічний до­говір (контракт) - матеріально оформлена угода двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їхніх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоеконо­мічній діяльності

Міжнародні економічні договори мають надзвичайно важ­ливе значення як для економіки країн, що беруть у них участь, так і для світового господарства в цілому. В умовах зростаючої взаємозалежності різних країн, цілих регіонів виникає гостра потреба економічного співробітництва. У свою чергу, економіч­не співробітництво позитивно сприяє вирішенню питання про сумісність національних економік різних країн. Адже саме тут виникають проблеми, пов'язані, приміром, із стандартизацією та уніфікацією в промисловості, сільському господарстві, на­уці і техніці.

Немає необхідності доводити, що відокремлення економіки будь-якої країни від світового господарства не сприяє її соціаль­но-економічному розвитку, зростанню добробуту людей. Укла­дення міжнародних економічних договорів, з одного боку, впли­ває на ефективність економічного розвитку, задоволення суспіль­них потреб народного господарства і населення відповідної краї­ни, з іншого боку, економічне співробітництво між країнами розширює можливості на мирній основі вирішувати всі назрілі проблеми. Розвиток міжнародних економічних відносин через укладення відповідних договорів між країнами стабілізує їхні економічні зв'язки на взаємовигідній основі.

Міжнародний економічний договір — це добровільна угода між двома або кількома державами, міжнародними ор­ганізаціями, відповідно до якої встановлюються, змінюються або припиняються їхні взаємні права та обов'язки.

Закріплення кола прав та обов’язків суб’єктів

Встановлення способів забезпечення виконання зобов’язань та заходів юридичної відповідальності, що будуть застосовані при невиконанні чи при неналежному виконанні умов міжнародного економічного договору

Міжнародний економічний договір слід розглядати не лише, як правову форму відповідних економічних зв'язків між різними країнами, джерело міжнародного економічного права, а й як ос­новне джерело зобов'язань. Юридичне їх закріплення дає можли­вість у разі необхідності захистити у відповідний спосіб ті чи ін­ші права й інтереси, якщо вони порушуються у зв'язку з нена­лежним виконанням зобов'язань, що випливають з міжнародних економічних договорів.

Міжнародний економічний договір слід також розглядати і як інструмент виявлення волі сторін, відповідно до чого встанов­люються, змінюються або припиняються відносини, пов'язані із зобов'язаннями.