Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

Глава 11: Міжнародне інвестиційне право

Основні поняття: інвестиція, інвестор, інвестиційна діяльність, прямі і непрямі інвестиції, міжнародне інвестиційне право, захист іноземних інвестицій, інвестиційний договір, інвестиційні гарантії, національний режим, режим найбільшого сприяння, інвестиційний спір.

  1. Поняття міжнародного інвестиційного права та його місце в структурі міжнародного економічного права

У системі міжнародних економічних відносин слід виді­лити особливу групу відносин, пов’язаних з наданням та використанням інвестицій.

Інвестиційне право є новою підгалуззю міжнародного економічного права, що вивчає специфіку правового регулювання міжнародної інвестиційної діяльності як різновиду господарської діяльності.

Інвестиції – це будь-який вид майна, яке можуть передавати юридичні та фізичні особи для відповід­ного його вкладення (інвестування) однією державою в економі­ку іншої.

Міжнародна інвестиційна діяльність дає змогу інвесто­ру мати прибутки не лише тоді, коли він передав свої інвестиції суб’єкту іншої держави, а й тоді, коли зазначений суб’єкт здійс­нює фінансово-господарську діяльність на місцевому ринку і теж отримує певний прибуток, частина якого знову надходить інвес­тору.

В иди інвестицій:

  матеріально-майнові (машини, устаткування, товари, об’єкти, що

б удуються, тощо)

н емайнові (права та інтереси, інтелектуальна власність тощо)

г рошові

Залежно від спрямування інвестицій їх можна поділити на:

р еальні, які використовуються з метою підвищення економічного, виробничого, матеріально-технічного потенціалу;

ф інансові, характерні для фінансової сфери, коли інвестиції вкладаються в облігації, векселі, акції та інші цінні папери.

І нвестиції можуть бути:

Прямими, що дають змогу інвестору брати участь в управлінні об’єктом, що ним інвестується.

Непрямими, так званими «портфельних», коли спостерігається вкладення коштів до набору «портфеля» всіляких цінних паперів.

Залежно від того, хто інвестує капітал, інвестиції можуть бути:

  • Державними (в міжнародних інвестиційних відносинах вагому роль відіграє держава, оскільки може виступати, з одного боку, безпосередньо експортером капіталу, а з іншого — гарантом вивезення приватного капіталу).

  • Приватними.

Інвестиційна діяльність — це відповідні дії держави, фізичної чи юридичної особи, пов’язані з відокремленням частки свого майна і переданням його на територію іншої держави для отримання прибутку або досягнення іншого важливого для інвестора результату. Такі дії мають назву міжнародної інвестиційної діяльності, а відносини, які виникають при цьому, — міжнародними інвестиційними.

З метою регулювання міжнародних інвестиційних відносин використовуються норми і принципи міжнародного економічного права, система яких називається міжнародним інвестиційним правом.

Н орми та принципи мають відповідні джерела:

Д восторонні міжнародні угоди (про сприяння та захист інвестицій, про усунення подвійного оподаткування, про економічне та промислове співробітництво, торговельні угоди тощо). Як приклад можна навести двосторонні угоди, укладені Україною з іншими державами.

Б агатосторонні угоди, зокрема Конвенція про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами, підписана Україною у Вашингтоні 3 квітня 1998 р. (ратифікована Верховною Радою України від 16 березня 2000 р.)

Певну роль у регулюванні інвестиційної діяльності відіграє і національне законодавство держав. Якщо вести мову про Україну, то нею були прийняті закони:

  • «Про інвестиційну діяльність» від 18 вересня 1991 р.

  • «Про іноземні інвестиції» від 13 березня 1992 р.

  • «Про режим іноземного інвестування» від 19 березня 1996 р.

Суттєве значення у цій сфері правового регулювання мають також закони України:

  • «Про власність» від 7 лютого 1991 р.

  • «Про господарські товариства» від 19 вересня 1991 р.

  • «Про захист іноземних інвестицій в Україні» від 10 вересня 1991 р.

  • «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 р.

  • «Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» від 13 жовтня 1992 р.

  • Господарський Кодекс України від 16 січня 2003 р. та ін.