Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать
  1. Міжнародні економічні організації в системі оон

Однією із важливих цілей універсальної міжнародної організації ООН є співробітництво в розв’язанні міжнародних проблем економічного, соціального, культурного і гуманітарного характеру (ст. 1 Статуту ООН). Ця мета досягається через діяльність міжнарод­них організацій системи ООН.

Спеціалізовані установи  це міжурядові самостійні, автономні організації, пов’язані з ООН спеціальною угодою через ЕКОСОР.

Спеціалізованою установою вважається лише та, що відповідає таким вимогам:

  1. організація має бути утворена урядами (тобто виключаються всі неурядові організації);

  2. вона повинна мати глобальний, універсальний характер (тобто виключається навіть регіональні міжурядові організації);

  3. організація має діяти в певній сфері міжнародного співробітництва: економічній, соціальній, культурній, освіти, охорони здоров’я тощо;

  4. вона повинна підписати угоду з ООН про співробітництво, координацію і взаємодію з нею та іншими спеціалізованими установами, що координуються ЕКОСОР.

Спеціалізованих установ є 17.

Класифікація спеціалізованих установ:

Ф інансові МФВ, МБРР, МФК, МАТ, БАГІ, МФСР

Е кономічні ФАО, ЮНІДО

Т ехнічні ІКАО, МСЕ, ІНО, ВПС, ВМО

С оціальні МОП, ВООВ

Г уманітарні ЮНЕСКО, ВОІВ

Взаємовідносини між ООН та спеціалізованими установами базуються на основі укладених угод, які підписує Економічна і Соціальна Рада. У кожної такої угоди є свої особливості залежно від специфіки СУ. Однак, спеціалізовані установи ніякою мірою не є підконтрольними ЕКОСОР. Це цілком незалежні і автономні організації, які мають свої статути, структури, бюджети.

ЮНІДОнаймолодша із спеціалізованих установ системи ООН з промислового розвитку. Була заснована 1975р. До складу ЮНІДО входять 168 держав. Україна також є чле­ном цієї організації з 1985 р. Штаб-квартиру ЮНІДО розміщено у Відні (Австрія)

Напрям діяльності ЮНІДО: допомога країнам, що розвиваються, у їх промисловому розвитку. В ході свого функціонування організація надає послуги експертів-консультантів, технічних експертів, у поставках устаткування, проводить семінари, сприяє підготовці кадрів.

29 жовтня 1993 року Рада з промислового розвитку на своєму засіданні у Відні ухвалила крупномасштабну реформу ЮНІДО. Головними об’єктами ЮНІДО визначено: розвиток і конкурентоспроможність промисловості і технології; розвиток людських ресурсів, стабільне економічне зростання за допомогою індустріалізації, екологічно-раціональний промисловий розвиток і міжнародне співробітництво в галузі промислового інвестування і технології.

Головними органами ЮНІДО є:

  • Генеральна конференція, яка проводиться один раз на два роки і визначає принципи і політику діяльності ЮНІДО, затвер­джує бюджет, здійснює контроль за використанням фінансових ресурсів;

  • Рада з промислового розвитку (РПР), що складається з 53 членів ЮНІДО (33 - представники країн, що розвиваються, 15 — від розвинутих країн, 5 — від країн з перехідною економі­кою), яка розробляє принципи і політику ЮНІДО, розглядає і приймає програму діяльності Організації, обговорює питання ко­ординації діяльності системи ООН у галузі промислового розви­тку, контролює ефективність використання ресурсів Організації, готує і подає на розгляд Генеральної Асамблеї ООН через ЕКОСОР щорічну доповідь про діяльність ЮНІДО;

  • Секретаріат;

  • Представництва ЮНІДО на місцях.

ФАО – продовольча та сільськогосподарська організація ООН, що була утворена 16 жовтня 1945 року в Квебеку, має статус спеціалізованої установи. Наприкінці 2003 року Україна стала членом ФАО

Цілями ФАО є:

  1. постійне підвищення реальних стандартів харчування, а через це і відповідне підвищення життєвого рівня країн усього світу;

  2. поліпшення виробничих циклів та маркетингу;

  3. підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва;

  4. вдосконалення механізмів розподілу харчових та агрохімічних продуктів;

  5. сприяння розвитку на місцях та підвищення рівня інфраструктурного забезпечення сільського господарства;

  6. поліпшення умов життя на селі.

Вищим органом управління ФАО є Конференція націй-членів, що проводить свої сесії один раз у два роки.

Головними функціями Конференції є:

  1. огляд роботи ФАО,

  2. прийняття Програми дій та бюджету на наступні 2 роки,

  3. розробка рекомендацій для членів та міжнародних організацій щодо будь-яких питань, які стосуються цілей ФАО.

Конференція обирає Раду (тимчасовий виконавчий орган), до якої входять 49 країн-членів (на три роки), генерального директора. Др. Джаск Діуф (Сінегал) був призначений генеральним директором у 1994 році на 6-річний термін, переобраний на наступний 6-річний термін у 2000 році. Рада виконує повноваження, делеговані їй Конференцією, та проводить щонайменше 3 засідання між сесіями Конференції. Незалежний голова Ради назначається Конференцією на 2 роки (з подовженням терміну).

У структурі ФАО налічується 8 департаментів:

  • У правління та фінансів;

  • Сільського господарства;

  • Економіки та соціальних питань;

  • Рибальства;

  • Лісництва;

  • Загальних справ та інформації;

  • Стабільного розвитку та технічної кооперації.

ФАО має 5 регіональних, 5 суб-регіональних офісів, 5 представницьких офісів та більше 78 національних офісів. Штаб-квартира ФАО знаходиться у Римі. У штаті ФАО 3700 працівників, з них 1500 кваліфікованих працівників та 2200 - загального обслуговування.