Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

3. Принципи міжнародної торгівлі

Принципи права

об'єктивно властиві праву відправні начала, незаперечні вимоги (позитивні зобов'язання), які ставляться до учасників суспільних відносин із метою гармонічного поєднання індивідуальних, групових і громадських інтересів. Іншими словами, це є своєрідна система координат, у рамках якої розвивається право, і одночасно вектор, який визначає напрямок його розвитку.

Міжнародна торгівля здійснюється на основі принципів, які дістали своє закріплення у багатьох міжнародно-правових документах, і насамперед у документах Конференції ООН з торгівлі і розвитку (Заключний акт від 15 червня 1964 р.)

Принципи

міжнародного

торговельного права

основні, визначальні положення міжнародного права у сфері торгівлі, які застосовуються до учасників торговельних відносин з метою задоволення як інтересів останніх, так і світової спільноти.

Основним принципом міжнародного торговельного права слід вважати принцип, взятий із ГАТТ, - принцип найбільшого сприяння в торгівлі, що, в свою чергу, передбачає принципи:

  • неприпустимості дискримінації в торгівлі;

  • поступового і неухильного зниження тарифів;

  • лібералізації зовнішніх торговельних відносин;

  • поступового зняття обмежень в імпорті товарів.

Поряд із цими специфічними принципами, як основні у міжнародному торговельному праві діють принципи, що випливають зі змісту основних принципів сучасного міжнародного права:

  • принцип рівності і взаємної вигоди держав у торговельних взаємовідносинах;

  • принцип розвитку співробітництва у сфері торгівлі;

  • принцип установлення національного режиму для іноземних партнерів;

  • принцип взаємності і доброзичливості в торговельних відносинах.

12) Значна частина коштів, які вивільнюються внаслідок роззброєння, повинна спрямовуватися на економічний розвиток країн, що розвиваються.

13) Державам, які не мають виходу до моря, необхідно надати максимум можливостей, які б дали їм змогу подолати вплив внутрішньоконтинентального положення на їхню торгівлю.

14) Повна деколонізація відповідно до Декларації ООН про надання незалежності колоніальним країнам і народам є необхідною умовою економічного розвитку і здійснення суверенних прав країн на природні багатства.

4. Міжнародні торговельні договори

Міжнародний торговельний договір

угода між двома або кількома державами, в якій визначаються їхні взаємні права та обов’язки в галузі торгівлі.

Торговельні конвенції, як угоди, визначають зміст відносин між державами з вузьких спеціальних питань у галузі торгівлі (наприклад, митна конвенція).

Протоколи – це угоди з якого-небудь конкретного питання в галузі зовнішньої торгівлі. Вони використовуються також і для роз’яснення умов договору або угоди.