Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

5. Регіональні економічні організації

Розпад колишнього Союзу РСР обумовив пошук нових форм політичного, економічного, гуманітарного та іншого співробітництва між самостійними державами, які свого часу були союзними республіками. Так, були створені такі регіональні організації:

  • Співдружність Неза­лежних Держав (СНД),

  • Євразійське економічне співтовариство (ЄврАзЕС),

  • ГУУАМ

Коротка характеристика регіональних економічних організацій:

Назва організації

Коротка характеристика

СНД

Створена у 1991 р. за участі 12 держав-членів — Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменія, Україна, Узбекистан.

ЄврАзЕС

Створено 10 жовтня 2000 р. на основі Договору про заснування Євразійського економічного співтовариства, який був підписаний Президентом Російської Федерації, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки і Республіки Таджикистан.

ГУУАМ

Створено 1 червня 2001 р. відповідно до Ялтинської Хартії,за участі Грузії, України, Республіки Узбекистан, Азербайджанської Республіки та Республіки Молдова

Також до регіональних економічних організацій можна віднести Чорноморське Економічне Співробітництво (ЧМЕС), яке створене у 1992р

Завдання Чорноморського економічного співробітництва (ЧМЕС):

  • Розвиток економічного співробітництва між державами – членами;

  • Сприяння економічному, технологічному, соціальному прогресу, а також вільному підприємництву;

  • Оптимальне використання усіх можливостей для розширення та диверсифікації співробітництва;

  • Охорона специфічних економічних інтересів країн – членів;

  • Лібералізація та гармонізація режимів зовнішньої торгівлі з практикою ВТО;

  • Поглиблення співробітництва ЧМЕС з ЄС і поступове створення Євро-Чорноморського економічного простору.

Мета створення ЧМЕС – перетворення Чорного моря в море стабільності, миру шляхом розвитку дружніх і добросусідських відносин

СНД

ЄврАзЕС

ГУУАМ

СНД

Орган управління

Характеристика

Міждержавна рада

Розробляє структуру співробіт­ництва, визначає етапи, приймає відповідні рішення і контролює хід їх виконання, а також здійснює інші функції.

Інтеграційний комітет

Постійно діючий виконавчий орган, який розробляє і здійснює заходи, що випливають із договору, забезпечує реалізацію рішень Міждержавної ради, програм інтеграції, договорів та угод тощо.

Міжпарламентський комітет

Приймає модельні акти, на основі яких розробляються акти національних законодавств, а також вносить пропозиції щодо питань розвитку правової основи інтеграції

ЄврАзЕс

Органи управління

Характеристика

Міждержавна рада

Розглядає принципові питання діяльності Співтовариства, по­в’язані з загальними інтересами держав-учасниць, визначає стратегію, напрями і перспективи розвитку інтеграції і приймає рішення, спрямовані на реалізацію цілей і завдань ЄврАзЕс.

Інтеграційний комітет

Забезпечення взаємодії органів Співтовариства, підготовка пропозицій щодо порядку денного засідань Міжради і рівня їх проведення, а також проектів рішень і документів.

Міжпарламентська асамблея

Розглядає питання гармонізації (зближення, уніфікації) національного законодавства держав-учасниць, приведення його у відповідність з договорами, укладеними в рамках Співтовариства з метою реалізації його завдань

Суд співтовариства

Покликаний забезпечити однакове застосування державами—учасницями Договору про ЄврАзЕс та інших договорів і рішень, що приймаються органами Співтовари­ства.Розглядає спори економічного характеру, що виникають між державами — учасницями

ГУУАМ

Орган управління

Характеристика

Вищий орган

Щорічні зустрічі глав держав, на яких приймається рішення щодо основних напрямів політичного, економічного та гуманітарного спів­робітництва в рамках ГУУАМ, створення спеціалізованих органів ГУУАМ, а також погоджуються позиції з актуальних питань міжнародного життя, які становлять взаємний інтерес.

Виконавчий орган

Засідання міністрів закордонних справ, яке проводиться, як правило, два рази на рік. На цих засіданнях розглядається питання виконання домовленості в рамках ГУУАМ, а також готуються для розгляду на зустрічах глав держав пропозиції щодо подальшого розвитку і поглиблення співробітництва об’єднання.

Робочий орган

Комітет національних координаторів, до складу якого входять призначені міністрами закордонних справ національні координатори по одному від кожної держави-учасниці. Зазначений Комітет координує діяльність у рамках ГУУАМ між державами-учасницями, забезпечує підготовку зустрічі глав держав і засідань міністрів закордонних справ.

Питання для самоконтролю:

  1. Чи є міжнародні організації суб’єктами міжнародного економічного права?

  2. Розкрийте поняття «міжнародної економічної організації».

  3. Які вам відомі міжнародні економічні організації в системі ООН?

  4. Назвіть основні міжнародні фінансово-кредитні організації.

  5. Що таке спеціалізовані міжнародні економічні організації?

  6. Охарактеризуйте регіональні економічні організації.

  7. Членом яких міжнародних економічних організацій є Україна?

Рекомендовані джерела:

  1. Дахно І.І. Міжнародне економічне право: Курс лекцій. – К.: МАУП, 2000. – 160 с.

  2. Европейский союз: новый этап интеграции: Проблемно-тематический сборник / РАН; Институт научной информации по общественным наукам; Ред.-сост. Г. В. Вишня­кова. - М.,1996.

  3. Інституціональні та процесуальні механізми системи ГАТТ / СОТ у регулюванні світової торгівлі. – К.: УАЗТ, 2000. – 286 с.

  4. Основы права Европейского Союза: Учеб. пособие / Под ред. С. Ю. Кашкина. — М.: Белые альвы, 1997.

  5. Соловйов О. Позитивні і негативні аспекти приєднання України до світової організації торгівлі // Економіка. Фінанси. Право. – 2001. - № 5. – С. 5-9.

  6. Шлеплер Х.А. Международные экономические организации: Справоч­ник. — М.: Междунар. отношения, 1999.

  7. Шнирков О.І. та інші. Європейський валютних союз. Навчальний посібник. – К.: Видавництво “Київський університет”, 2001. – 198 с.

  8. Шреплер Х.А. Международные организации. Справочник. - М., 1995. - 319с.

  9. Шреплер Х.-А. Международные экономические организации: Справоч­ник. - М.: Международные отношения, 1998.