Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник МЕП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4. Міжнародно-правове регулювання в галузі митного співробітництва

До універсальних багато­сторонніх міжнародних договорів слід віднести Конвенцію про створення Ради митного співробітництва від 15 грудня 1950 р. (Брюссель), Конвенцію про номенклатуру для класифікації това­рів у митних тарифах від 15 грудня 1950 р. (Брюссель), Митну конвенцію про ввезення комерційних автотранспортів на обме­жений строк від 18 травня 1956 р. (Женева), Митну конвенцію відносно матеріалу життєзабезпечення мореплавців від 1 грудня 1964 р. (Брюссель), Міжнародну конвенцію про спрощення і гар­монізацію митних процедур від 18 травня 1973 p., відому ще як Конвенція Кіото, Митну конвенцію про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МТД від 14 листопада 1975 р. (Женева), Міжнародну конвенцію щодо взаємної адміністратив­ної допомоги, у відверненні, розслідуванні та припиненні пору­шення митного законодавства від 9 червня 1977 р. (Конвенція Найробі), Конвенцію ООН про міжнародні змішані перевезення вантажів від 27 травня 1980р.

Серед джерел міжнародного митного права є також багато­сторонні угоди, які укладаються на регіональному рівні між від­повідними країнами. Прикладом може бути Угода про співробітництво і взаємодопомогу у митних справах від 15 квітня 1994 p., яка укладена в рамках СПД. Немало укладається між державами і двосторонніх угод, що стосуються митної справи. З участю України укладено понад 30 угод та договорів з окремих питань митної справи, наприклад: Угода про митне оформлення транзитних вантажів і багажу громадян України та Грузії; Угода, про взаємне визнання митних докумен­тів і митних забезпечень; Угода про співробітництво в боротьбі з контрабандою та порушення митних правил та ін.

Питання для самоконтролю:

  1. Яке місце посідає міжнародне митне право в системі міжнародного економічного права?

  2. В чому полягає зміст митної справи?

  3. Назвіть основні джерела міжнародного митного права?

  4. Який порядок митного декларування товарів?

  5. Чим відрізняється зона вільної торгівлі від вільної зони?

  6. Який правовий режим митного союзу?

Рекомендовані джерела:

  1. Авдокушин Е. Международные экономические отношения. Учебное пособие. – М., 1997. – 1196 с.

  2. Бабин Э. П. Основы внешнеэкономической политики. - М.: Экономика, 1997.

  3. Богуславский М.М. Международное экономическое право. - М., 1986. – 303 с.

  4. Вельяминов Г.М. Основы международного экономического права. - М.: ТЕИС, 1994. – 108 с.

  5. Дахно І.І. Міжнародне економічне право: Курс лекцій. – К.: МАУП, 2000. – 160 с.

  6. Карро Д., Жюйар П. Международное економическое право: Учебник / Пер. с франц. В.П.Серебряникова, В.М.Шумилова. – М.: Междунар. отношения, 2001. – 608 с.

  7. Опришко В. Ф. Міжнародне економічне право. — К.: КНЕУ, 2003. – 311 с.

Глава 14: Міжнародно-правове регулювання співробітництва у промисловості, сільському господарстві та науково-технічного співробітництва

Основні поняття: міжнародне співробітництво, промисловість, промислова кооперація, спільне виробництво, підприємство, матеріально-технічне забезпечення, компенсаційна угода, сільське господарство, агропромисловий комплекс.