Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать
  1. Власник підприємства та організації і його управлінські повноваження по організації праці

Власник здійснює управління виробництвом як безпосеред­ньо, так і за допомогою уповноваженого ним на управління ор­гану. Це може бути одноосібний орган (посадова особа) або ко­легіальні органи (ради, правління, комітети). Структуру ор­ганів управління визначає саме підприємство. Уповноваженою власником на управління особою є керівник підприємства (установи, організації), який най­мається (призначається) власником або обирається власника­ми засобів виробницва. При прийнятті (призначенні, обранні) власником керівника підприємства на посаду з ним укла­дається контракт (договір, угода).

Керівник, як правило, самостійно вирішує питання д-ті підприємства чи організації. При цьому власник майна не має П втручатися в оперативну д-ть керівника. Керівнику належить також П самостійно укладати різно­манітні господарські договори, але від імені підприємства, вирішувати питання про прийом на роботу своїх заступників, керівників структурних підрозділів, інших працівників підприємства, а також про їх звільнення. Крім керівника підприємства, який виконує головну функцію в управлінні підприємством владно-розпорядними повноваженнями наділе­не визначене коло посадових осіб, які також здійснюють в межах своїх повноважень оперативне Управління процесом праці на підприємстві. До них, крім керівника підприємства, належать його заступники, керівники і фахівці підрозділів апарату Уння і структурних підрозділів, а також майст­ри і старші майстри. Таку сукупність посадових осіб ще нази­вають адміністрацією, яка і є уповноваженим власником вико­навчо-розпорядчим органом підприємства. Всі посадові особи, що входять до складу адміністрації, поряд з іншими наймани­ми працівниками входять до складу труд. колективу, є суб'єктами труд. відносин як наймані працівники. їх відмінність від інших працівників полягає в тому, що внаслідок свого службового становища і виконуваної функції ці особи несуть відповідальність за здійснення виробничого процесу або окремого його циклу. Тому уповноважений влас­ником орган не може бути суб'єктом індивідуальних труд. відносин з іншими працівниками.

Уповноважений власником орган (посадова особа) є суб'єктом труд. П, тобто стороною колективних Пвідносин з труд. колективом і уповноваженим на пред­ставництво труд. колективом органом з встановлення умов праці, застосування чинного законодавства про працю.

  1. Мета створення Міжнародної Організації Праці, її основні зав­дання. Структура моп

Міжнародна організація праці створена у 1919 р. за ініціативою та за активної участі західної соціал-демократії як своєрідна відповідь на революції у Росії та інших європейських країнах.

Метою створення даної організації було створити організацію, яка усіляко сприяла би суспільному прогресу через встановлення й підтримання соціального миру між різними прошарками суспільства, було прийнято задля вирішення виникаючих у суспільстві протиріч не насильницьким, а еволюційним, мирним шляхом.

Основними завданнями МОП є такі:

• розробка погодженої політики й програм, що спрямовані на вирішення соціально-трудових проблем;

• розробка й прийняття міжнародних трудових норм у вигляді конвенцій і рекомендацій для здійснення визначеної політики;

• допомога країнам, що сприяють вирішенню проблем зайнятості та скороченню безробіття;

• захист прав людини (права на працю, на об'єднання, захист від примусової праці, дискримінації і т. ін.);

• боротьба з бідністю, за поліпшення життєвого рівня працюючих, розвиток соціального забезпечення;

• розробка програм стосовно поліпшення умов праці та виробничого середовища, техніки безпеки і гігієни праці, охорони та відтворення довкілля;

• сприяння об'єднанням працюючих і підприємців у їх роботі спільно з урядами щодо регулювання соціально-трудових відносин;

• розробка дій стосовно захисту найуразливіших груп працюючих (жінки, молодь, люди похилого віку, працюючі емігранти).

Структура МОП

МОП складається з 3х основних органів (в загальній сумі 9). Вищим органом є Генеральна конференція або Міжнародна конференція праці. Виконавчим органом є Адміністративна Рада. До її складу входять 56 членів: 28- уряди, 14 підприємства, 14 трудящі. Постійним секретаріатом МОП є Міжнародне бюро праці на чолі з Генеральним директором, який призначається Адміністративною радою. Крім цих органів до МОП входять ряд постійних і тимчасових комітетів і комісій.Відповідно до статуту МОП її членом може стати кожна держава – учасниця ООН. Кожна країна МОП представлена 4ма делегатами – два делегати від уряду, один – від підприємств, один – від трудящих, кожний з яких має право голосу