Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

111. Двосторонні та багатосторонні договори як міжнародні правові акти про працю. Ратифікація Конвенцій.

Консульські угоди.Джерелом трудового права міжнародного походження є та­кож двосторонні і багатосторонні договори, які мають за мету регулювання певних питань в галузі трудового права. Так між країнами Співдружності Незалежних Держав з участю України була підписана Угода про взаємне визнання прав на відшкодування шкоди завданої працівникам каліцтвом, професійним захворюванням або іншим ушкоджен­ням здоров'я, що пов'язане з виконанням ними трудових обов'язків. Конвенція - правовий акт, який набуває сили міжнародно­го зобов'язання тільки після ратифікації її не менш як двома країнами — членами МОП. Ратифіковані норми конвенцій, ма­ють обов'язкову силу для тих членів МОП, які ратифікували цю конвенцію. Україною ратифіковано більше п'ятдесяти кон­венцій МОП. Рекомендація МОП не покладає на держави будь-яких зо­бов'язань. Прийняттям рекомендації МОП закликає держави, висловлює пропозицію, тобто рекомендує державам, щоб національні норми трудового права були по можливості приве­дені у відповідність з нормами, закріпленими в рекомендації. Аналогічний характер мають і конвенції для держав, які їх не ратифікували.

Ратифікація — це потвердження договору компетентним органом державної влади.

112. Конституція України як основне джерело трудового права.

Конституція У як основний закон, фундамент усього законодавства, встановлює для Т законодавства, основні засади (поняття Ко права на працю, принципи галузі, гарантії – наприклад, зарплата не нижче встановленого мінімуму)

Відповідні статті Конституції закріплюють основні права громадян як суб'єктів трудового права.

Конституція України забороняє використання примусової праці, визнає за громадянами право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, а також право на відпочинок. Усім працюючим Конституція гарантує захист від незаконного звільнення.

Відповідно до Конституції України громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Професійні спілки можуть бути створені на основі вільного вибору працівників без отримання попереднього дозволу. Конституція (ст. 44) гарантує працівникам право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Ці та інші норми Конституції мають дуже важливе значення для регулювання трудових відносин і, як вже наголошувалося, більшість з них вважається правовими принципами у сфері трудового права.

Ст. 42 – кожен має право на підприємницьку діяльність

Ст. 46 – громадяни мають право на соціальний захист в разі хвороби

Ст. 45 – кожен, хто працює має право на відпочинок

Ст. 48 – кожен має правоо на достатній життєвий рівень

11З. Суспільні відносини, що становлять предмет регулювання трудового права.

Трудові правовідносини — це врегульовані нормами ТП суспільні відносини, що виникають на підставі труд договору, контракту чи іншого юр факту з приводу участі робітника або службов­ця в праці на підприємстві, установі чи організації. Тоб­то це вольові суспільні відносини, врегульовані нормами трудового права, які виникають у результаті застосу­вання робочої сили до засобів виробництва.

Предмет – наймана оплачувана праця, та регулювання відносин, пов’язаних з нею. (пов’язані з трудовими:

  • з працевлаштування,

  • з підготовки та перепідготовки кадрів,

  • організаційно – управлінські,

  • між роботодавцем і профспілкою,

  • контрольно – наглядові,

  • з вирішення трудових спорів,

  • із соціального страхування тощо)

ТП регулює і інші відносини - підвищення кваліфікації, відшкодування збитків, заподіяних працівником підприємству, установі, організації або навпаки.