Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать
  1. Графіки змінності роботи

При змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Перехід з однієї зміни в іншу, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень в години, визначені графіками змінності. Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід). Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється

При режимі змінної роботи працівники чергуються в змінах рівномірно.

Найбільш поширена робота в дві зміни, на деяких підприємствах робота провадиться в три і більше змін. Перехід з однієї зміни в іншу, як правило, повинен проводитися через кожний робочий тиждень у години, встановлені графіками змінності. Тривалість перерв у роботі між змінами повинна бути не менше подвійної тривалості роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід). Недопустиме призначення працівника на роботу протягом 2 змін підряд. Встановлені роботодавцем за погодженням з профспілковим комітетом графіки змінності є обов'язковими для сторін трудового договору.

  1. Колектив бригади, порядок його формування і повноваження в галузі праці.

Зарахування в бригаду нових працівників провадиться за згодою колективу бригади. Не допускається відмова бригади в зарахуванні працівників, направлених у бригаду в порядку працевлаштування відповідно до законодавства (молодих спеціалістів, випускників навчальних закладів системи професійно-технічної освіти, осіб, звільнених від покарання або примусового лікування, та інших).

Колектив бригади має право вимагати від власника або уповноваженого ним органу виведення із складу бригади працівників у разі скорочення чисельності бригади, невідповідності працівника виконуваній роботі та в Інших випадках, передбачених КЗпП. Власник або уповноважений ним орган відповідно до законодавства переводить таких працівників, за їх згодою, на іншу роботу або звільняє у встановленому порядку.

Бригадири обираються на зборах колективів бригад (таємним або відкритим голосуванням) і затверджуються керівником підрозділу, до складу якого входять ці бригади.

Зарахування на роботу працівників у склад бригади без згоди колективу бригади слід кваліфікувати як порушення встановленого порядку прийняття на роботу. Правило про обов'язок одержання власником згоди колективу бригади на зарахування до бригади нових працівників діє незалежно від форми організації оплати праці в бригаді (колективна чи індивідуальна). Рішедня про надання згоди на зарахування до складу бригади нових працівників приймається на зборах бригади з додержанням правил про правоможність зборів трудового колективу і порядку прийняття рішення.

Бригада не має права відмовити в зарахуванні на роботу працівників, які направлені до бригади у порядку працевлаштування відповідно до законодавства.

Трудовому колективу бригади дане право обирати бригадира. Лише після обрання бригадира може бути виданий наказ про прийняття на роботу бригадира, якщо він до цього не працював на цьому підприємстві.

Питання про порядок обрання бригадира (таємним чи відкритим голосуванням) очевидно має вирішуватися самим колективом бригади. Треба думати, що трудовий колектив бригади вирішує і питання про строк, на який він обирає бригадира.