Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать
  1. Сторони трудового договору.

Сторонами трудового договору виступають роботодавець і найманий працівник. На стороні роботодавця виступає власник або уповноважений ним орган чи фізична особа. Стороною трудового договору можуть виступати громадські організації. Релігійна організація має право приймати на роботу громадян, умови праці встановлюються за угодою між релігійною організацією і працівником. Роботодавець зобов'язаний забезпечити найманому працівникові умови праці, їх безпеку, а також соціально-трудові гарантії, сплачувати за працівника страхові внески до фондів соціального страхування, передбачених законодавством, а у разі заподіяння шкоди працівникові при виконанні ним трудових обов'язків, в тому числі здоров'ю працівника, роботодавець несе майнову відповідальність перед працівником. Роботодавець також несе майнову відповідальність перед іншими фізичними та юридичними особами за шкоду, заподіяну його працівником при виконанні останнім трудових обов'язків.

Роботодавець— це насамперед особа (фіз. або юр), яка надає роботу іншій особі на підставі труд договору у формі будь-якого з його різновидів, передбачених законодавством, в тому числі при обранні чи призначенні на посаду.

У свою чергу працівник несе матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну роботодавцю. Ці питання детальніше будуть розглянуті в розділі, присвяченому матеріальній відповідальності в трудовому праві.

  1. Професійні органи, як суб’єкти трудового права.

Згідно КУ громадяни мають П на участь у проф спілках з метою захисту своїх труд. і соц-ек. прав і інтересів.

Проф.спілка - це добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інте­ресами за родом їх проф (труд.) д-ті.

Проф.спілки створюються з метою представництва, здійснення та захисту труд., соціально-ек. прав та інтересів членів профспілки. Організації профспілок можуть мати статус первинних, місц, обл, регіональних, республіканських, всеукр. Членами профспілки можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм влас­ності і виду господарювання; у ФО, яка використо­вує найману працю, а також особи, які забезпечують себе ро­ботою самостійно, або, які навчаються у навчальному закладі.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки. Іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть створювати профспілки, але можуть вступати до профспілок, якщо це передбачено їх статутами.

Професійні спілки, їх об'єднання у своїй діяльності неза­лежні від органів держ влади та місц самовряд, роботодавців, інших громадських організацій, політ партій, вони їм не підзвітні і не підконтрольні.

Основним завданням є представництво і захист інтересів працівників перед власником. Осн. функціями профспілок є захисна і представницька, які доповнюються контрольними повнова­женнями за додержанням законодавства про працю та про охорону праці. Профспілки здійснюють ряд де­легованих держ. функцій: виробничо-ек., соціальну, культурно-виховну. Профспілки беруть участь у правотворчій та правозастосовній д-ті.

Права профспілок, їх об'єднань класифікують за такими групами: права представляти і захищати права та законні інтереси членів профспілок; щодо контролю за додержанням труд; права у вирішенні труд. спорів; права у сфері соціально-ек. розвитку, соціаль­ного захисту, захисту культурних та духовних інтересів трудящих; права на інформацію з питань праці та соціально-ек. Розвитку тощо.