Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТП 1-148.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.08.2019
Размер:
696.32 Кб
Скачать

142.Тимчасові переведення на іншу роботу: в разі виробничої потреби, для заміни відсутнього працівника, в разі простою, на вимогу працівника.

Переведення на іншу роботу - це доручення працівникові виконання роботи, не обумовленої в необхідних умовах трудо­вого договору, тобто такої, яка не відповідає чи то його спеціальності, чи кваліфікації, чи посаді, або роботи, при ви­конанні якої змінюється обсяг чи характер обов'язків, розмір заробітної плати, місцевість та інші істотні умови.

Переведення –

  • на іншу роботу на тому ж підприємстві

  • на роботу на інше підприємство

  • переведення в іншу місцевість (іноді разом з підприємством)

Переведення завжди здійснюється за згодою сторін.

Простій – зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

У випадках простою, працівник може бути переведений за його згодою на весь час простою але з урахуванням спец і кваліфікації.

Строком на 1 місяць без згоди працівника у випадках:

  • для відвернення або ліквідації стихійного лиха

  • епідемії, епізоотії

  • виробничих аваріях

  • інші загрожуючи для життя обставини

Винятки:

  • вагітні

  • жінок, що мають дитину – інваліда, або дитину до 6 р.

  • осіб до 18 р.

143.Правові питання підготовки робочих кадрів на виробництві. Підвищення кваліфікації кадрів.

Відповідно до ЗУ«Про освіту» громадяни мо­жуть одержувати робітничу професію, підвищувати кваліфі­кацію, проходити підготовку в навчально-курсових комбіна­тах тощо. Законодавство про працю передбачає створення сприятливих умов для поєднання роботи з навчанням. Перед­бачається зокрема, що для професійної підготовки і підвищен­ня кваліфікації працівників, особливо молоді, роботодавець організує індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства, організації, установи. Реорганізація, перепрофілювання багатьох підприємств у поєднанні з боротьбою за ринки збуту вимагають конкурентно-спроможної продукції, і відповідно, високої кваліфікації працівників. Цього можна досягти шляхом навчання новим професіям або підвищенням кваліфікації. Наявність різних форм навчання, зокрема заочної та вечірньої, дозволяють працівникам поєднувати трудову діяльність з навчанням. Для цієї категорії працівників законодавством встановлено ряд пільг, переваг порівняно з іншими працюючими щодо робочо­го часу, часу відпочинку тощо. Види пільг та їх обсяг для працівників, що навчаються, ди­ференціюються залежно від форми навчання (заочна, вечірня, екстернат), виду навчального закладу (загальноосвітня школа, вищий заклад освіти різних форм акредитації) та курсу (кла­су). Правовою основою для регулювання цих питань є КЗпП України (глава XIV) та ряд інших нормативних актів. Влас­ник зобов'язаний забезпечувати сприятливі умови праці для цієї категорії працівників відповідно до чинного законодавст­ва. Він має право за рахунок власних коштів створювати до­даткові, порівняно із законодавством, пільги і гарантії для них з метою збереження найкращих фахівців на виробництві. Пільгами користуються лише ті особи, які успішно навчають­ся в закладах освіти чи проходять виробниче навчання. Успішне навчання - це виконання в повному обсязі всіх за­вдань з дисциплін, передбачених навчальним планом і скла­дання всіх заліків та іспитів конкретного семестру. Працівникам, які проходять виробниче навчання або на­вчання в закладах освіти без відриву від виробництва, робото­давець повинен створювати необхідні умови для поєднання ро­боти з навчанням. Так, теоретичні заняття і виробниче навчан­ня при підготовці нових робітників безпосередньо на вироб­ництві шляхом індивідуального і курсового навчання прово­дять в межах робочого часу, встановленого законодавством про працю працівників відповідного віку, професії і виробництва. Вже в період виробничого навчання, перекваліфікації або на­вчання спеціальностям працівники не можуть залучатись до будь-якої роботи, що не стосується спеціальності, яка вив­чається ними. А робітникові, який успішно закінчив виробни­че навчання, присвоюється кваліфікація відповідно до тариф­но-кваліфікаційного довідника і надається робота відповідно до набутої ним кваліфікації та тарифного розряду.